Testad produkt: Nokia 5.4
Pris: kostar 2 182 kr på Cdon

Nokia 5.4 testades januari 2021, och uppdarterades med nytt pris och omdöme maj 2021.

Det tog bara ett halvår sedan vi testade mobilen Nokia 5.3 tills Nokia lanserade uppföljaren. Nokia 5.4 kom i januari och är på många punkter mycket lik sin föregångare. Den skiljer sig dock på fler än ett sätt. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Utan förbättrad prestanda, bildskärm eller ljud förlitar sig Nokias nya budgetmobil helt på en kameran som visserligen är bra, men inte fantastisk. Det räcker inte riktigt för att övertyga. Elegansen i föregångarens design har också gått förlorad och ett par irritationsmoment gör att den inte lyckas övertyga.

Positivt

  • Godkända prestanda
  • Rent Android
  • Förbättrad kamera

Negativt

  • Tjockare och plastigare än föregångaren
  • Inget vidare ljud
  • Måttlig batteritid
  • Långsam wifi

Testad produkt: Nokia 5.4
Pris: 1 937 kr på Dustin Home.

Priset på knappt 2 400 kronor placerar den i en priskategori där konkurrensen är hård. Här trängs jättar som Xiaomi och Motorola med nya uppstickare som Poco och Realme. Det här är ett prissegment där det finns många bra mobiler – det gäller att sticka ut.

Ett sätt som alla telefoner från Nokia redan gör det är genom att skeppa telefonen med rent Android-gränssnitt, som gör dem enkla och smidiga att använda. Visst, konkurrenterna med eget gränssnitt lägger till en hel del extra valmöjligheter och funktioner, men vi är många som uppskattar Googles spartanska original-design.

Nokia lägger till ett par funktioner: appen My Phone som innehåller supportinformation, en del grundläggande underhållsverktyg och även en ovanligt utförlig digital användarhandbok. Även om gränssnittet är rent och telefonen är relativt fri från bloatware får vi med ett par tredjepartsappar förinstallerade, Netflix och Amazon. Dessa går dock lätt att avinstallera.

Detta till trots är det här fortfarande en Android One-mobil, vilket innebär att den får garanterade uppdateringar och snabbare säkerhetspatchar än andra telefoner, utöver Googles egna Pixel-telefoner. Det är ett klart plus i kanten. Synd bara att den inte skeppas med Android 11, men som Android One-mobil är det givetvis något som är på gång. Det har dock fortfarande inte skett efter fem månader.

Nokia 5.4
Baksidan är snygg att skåda, så länge den är smuts- och dammfri, ett stadie den inte befinner sig särskilt länge i.

Mer kompakt på gott och ont

Nokia 5.4 har en aningen mindre skärm än föregångaren Nokia 5.3 och är därmed lite mindre i måtten, särskilt på höjden. Skärmen har nu fått ett runt hål i hörnet för selfiekameran, istället för en droppformad flärp på övre delen av skärmen. Det är snyggt och mindre störande när du ser på film och de mindre skärmstorleken gör att 720p-upplösningen i skärmen inte känns pixlig.

I gengäld har telefonen blivit lite tjockare, troligen för att fortfarande få plats med ett 4 000 mAh-batteri. Bakstycket är i blank plast med ett snyggt metallic-mönster, ett runt kamerahus placerat i mitten och en centralt placerad fingeravtrycksläsare. Vi saknar dock den skönt matta ytan Nokia 5.3 hade, men annars är det här en stilren uppföljare.

Skärmen i sig är godkänd för att vara i den här prisklassen, men den imponerar inte. Den har runt 400 cd/m2 i maximal ljusstyrka, vilket bör räcka så länge du inte utsätter den för direkt solljus. Kontrasten är inte den bästa; svart tenderar att blekna. Däremot är ljusläckaget från pixel till pixel obefintligt, plus att skärmen inte skiftar färg vid olika betraktningsvinklar. Detta tyder på att det är en relativt högklassig panel. Den saknar det där lilla extra i färgintensitet, men ser du på film kommer du att märka den har en snygg och neutral återgivning.

Telefonen har en högtalare, som ger kraftfullt ljud med ovanligt mycket bas, men också en viss skränighet i mellanregistret. Den passar bäst för att lyfta fram röster i bullriga miljöer, men är inte särskilt njutbar för media eller musik.

Nokia 5.4 i handen
Avskalat gränssnitt och Android One. Det uppskattas.

Nyare men inte snabbare

Den största skillnaden mellan Nokia 5.4 och föregångaren är systemkretsen och kameran. Prestandamässigt är det ingen avsevärd skillnad, de har samma cpu-uppsättning och grafikkrets. Såvitt vi kan se går allt lika snabbt, eller långsamt, beroende på vilka ambitioner du har.

Det är i varje fall tillräckligt med datorkraft för vardagligt användande som surf, kommunikation och media, men det är lätt att slå i prestandataket i en del appar. En extra gigabyte internminne, fyra istället för tre, är dock välkommet och gör att det flyter på bättre när du har flera appar igång.

Den nya kretsen har är bland annat stöd för wifi 6 och snabbare 4g-data. Men i wifi-väg får vi inte ens full wifi 5 och kommer inte heller åt 5 GHz-bandet. Det gör att vissa saker, som att ladda hem video för offlinevisning eller installera en större app, kan vara irriterande segt. Mobiluppkopplingen är däremot övertygande snabb. Faktum är att vi ofta kan hämta data snabbare den vägen.

Högupplöst kamera och smart videoläge

Det viktigaste i systemkretsen är en uppgraderad signalprocessor för fotograferande. Och det är också här den största nyheten i Nokia 5.4 sitter. Huvudkameran har nu fått en 48-megapixelsensor istället för den 13-megapixelsensor som satt i föregångaren. Som standard tar den bilder i 12-megapixel, men med klart bättre dynamik och skärpa än föregångaren. Ett långexponerande nattläge gör att även kvällfotografering håller godkänd klass. Vid svag belysning måste du däremot ha tålamod med en riktigt långsam autofokus.

Nokia 5.4
Trots ny och större kamera sticker den bara ut marginellt.

Kameran har också blivit bättre på att filma. Nytt är ett Bio-läge som filmar med 24 bilder per sekund, med mjukare och mer följsam fokus. Här finns möjlighet att applicera en handfull snygga färgfilter samt även göra långsamma zoomningar. Resultatet håller inte proffskvalitet, men det är ett roligt och lättanvänt verktyg som ger snyggare filmer.

Är kameran en tillräcklig uppgradering för att göra Nokia 5.4 intressant? Nja, det kan bli tufft. Vissa konkurrenter ger dig betydligt bättre prestanda, batteritid, ljud och bild för pengarna. Å andra sidan är det rena gränssnittet och vissheten om att du kommer att få framtida uppgraderingar lockande. Men vi hade hoppats på mer än en uppgraderad kamera.

Specifikationer  

Produktnamn: Nokia 5.4 TA-1337 DS 4/64
Testad: Januari 2021, uppdaterad maj 2021
Tillverkare: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 662
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 / 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,39 tum ips, 720 x 1 560 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, agps, Galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 000 mAh, 8h 20min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,1 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt: 180 gram
Rek. pris: 2 390 kr (64 GB)
Pris: 1 937 kr på Dustin Home.

Prestanda

Antutu Benchmark: 181 020 poäng
Geekbench 5: 1 415 poäng, 316 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 1 188 poäng
Läshastighet, lagring: 308,43 MB/s

Betyg: 3 av 5