Norges dataskyddsmyndighet, Datatilsynet, vill nu att dejtingappen Grindr ska betala 100 miljoner norska kronor i böter. Detta efter att en granskning visat att företaget brutit mot dataskyddslagen, GDPR, rapporterar Techcrunch. GDPR tillåter böter upp till 4 procent av ett företags årsomsättning.

Under 2020 släppte Norges motsvarighet till Konsumentverket en granskning som argumenterade för att bland annat Grindr otillåtet delade data med tredjeparter för marknadsföringssyften. Bland annat gps-data, användarprofiler och faktumet ett användaren var på Grindr, en dejtingapp som riktar sig till HBTQ+-personer.

Granskningen konstaterade också att användare var tvingade att acceptera sajtens användarvillkor i sin helhet och inte kunde välja huruvida Grindr hade tillåtelse att dela deras data med tredjeparter eller inte.

"Grindr har 13,7 miljoner aktiva användare, varav tusentals finns i Norge. Vår uppfattning är att dessa personer har fått sin privata data olagligt delad" säger Bjørn Erik Thon vid Datatilsynet. 

Grind har inte kommenterat det hela offentligt. Företaget har fram tills den 15 februari på sig att svara Datatilsynet innan dess att myndigheten spikar sitt beslut.

Läs också: Guide - Vinterflirt eller livskärlek - här är apparna som hittar rätt