Nu har Samsung släppt funktionen för att mäta blodtryck och EKG via Samsung Health Monitor-appen för användare i Sverige och 27 andra europeiska länder.

Samsung Health Monitor-appen blev CE-märkt i december 2020. Märkningen intygar att produkten motsvarar de hälso-, säkerhets-, och miljökrav som finns inom EU för medicintekniska produkter.

EKG och blodtrycksmätarfunktionerna är tillgängliga i företagets senaste smartklockor Galaxy Watch 3 och Galaxy Watch Active 2.

EKG-funktionen fungerar precis som på Apple Watch och andra smartklockor och kan upptäcka förmaksflimmer. Du ska sitta still med armen vilande framför dig och hålla ett finger från andra handen på den övre knappen i 30 sekunder.

Stort test: Här är de bästa smartklockorna du kan köpa just nu

Blodtrycksmätare är Galaxy-klockorna först ut med och tekniken Samsung har utvecklat kombinerar mätningar av blodflödet med den vanliga pulsmätaren och kalibreringsdata från en traditionell blodtrycksmätare med manschett. Användare måste kalibrera minst var fjärde vecka, annars stängs funktionen av för att inte riskera felaktiga mätvärden.

Utöver de 28 länderna som följer CE-märkningen kommer appen även till Chile, Förenade Arabemiraten och Indonesien. För att få tillgång till de nya funktionerna behöver du ha Health Monitor installerad på såväl klockan som din Samsung Galaxy-telefon. På smartklockan installeras Samsung Health Monitor automatiskt vid en uppdatering till senaste versionen av Galaxy Wearable-appen via Galaxy Store.