Testad produkt: Jabra Elite 85t
Pris: Kostar 1 444 kronor hos Webhallen.

Modellerna, tillika trotjänarna Elite 65t samt Elite Active 65t har hängt med länge, faktiskt i över tre år. Det är en hel evighet i en produktkategori där modeller annars avlöser varandra i ett rasande tempo. Men tydligen finns det alltjämt efterfrågan och varför plocka bort en modell som fortfarande håller relativt hög klass om den nu fortfarande säljer?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Jabra Elite 85t är en logisk uppföljare till tidigare modeller. Förutom att de är bättre än föregångarna på i stort sett allt har de dessutom begåvats med aktiv brusreducering som övertygar. Samtalsljudet är hårresande bra och batteritiden, upp till sju timmars oavbruten uppspelning, räcker för de flesta. Men sett till konkurrensen och jämförbara modeller känns priset omotiverat högt, vilket drar ned betyget.

Positivt

  • Bra ljud överlag, likaså brusreduceringen
  • Samtalsljudet imponerar
  • Smidig app med steglös equalizer

Negativt

  • Relativt dyra
Nu har in ear-hörlurarna i Elite-serien uppdaterats både en och två gånger. 2019 lanserades den kompaktare Elite 75t, med bland annat upp till 50 procent bättre batteritid och i höstas presenterades den senaste familjemedlemmen, Jabra Elite 85t, som vi nu fått in för test.
Jabra Elite 85t

Design och konstruktion

Sett till form och design är hörlurarna i stort sett identiska med föregångaren 75t, den enda synliga skillnaden är att silikonpropparna, som kommer i tre olika storlekar, är ovala istället för runda, vilket enligt tillverkaren ska ge en ännu bekvämare passform. Väl på plats sitter de riktigt bra, samtidigt som vi inte kan påstå att vi noterar någon större skillnad jämfört med tidigare modell.

Jabra Elite 85t kommer i fem olika färgkombinationer. Funktionsknapparna är två till antalet, en på vardera hörluren, placerade på snäckornas utsida. De har ingen touchfunktion, här är det fortfarande hederliga mekaniska knappar som gäller. Funktionerna aktiveras med olika antal fingertryckningar.

Jabra Elite 85t
Elite 85t (till höger) är betydligt mindre än föregångaren Elite 65t

Funktioner och användarupplevelse

Den tillhörande appen är både genomtänkt och användarvänlig. Här finns en grafisk fembands-equalizer som du kan laborera med för ett personligt anpassat ljud, samt sex förinställda ljudlägen. Via appen, och något som liknar ett hörseltest, kan du optimera och finjustera ljudet ytterligare för just dina öron. Huruvida det verkligen påverkar ljudet låter vi vara osagt, men det förmedlar en känsla av Jabras kunnande inom området.

Appen används även för att programmera hörlurarnas knappar, det vill säga vilken funktion som ett, två respektive tre tryck ska aktivera. En smidig lösning för att anpassa hörlurarna efter hur du använder dem. Har du ingen användning för exempelvis röststyrningsfunktionen, då kan du strunta i att inkludera just den funktionen. Bra!

Jabra Elite 85t

Den aktiva brusreduceringen i Jabra Elite 85t går under namnet Advanced ANC och blockerar ljud utifrån tack vare ett dedikerat ANC-chip, i kombination med snäckornas bakåt- och framåtriktade mikrofoner. Den är, precis som funktionen ”HearThrough” (genomlyssningsläget), i appen ställbar i fem olika nivåer.

Valt läge är därefter det som gäller när du aktiverar respektive funktion genom att trycka på öronsnäckans funktionsknapp (Vill du justera lägena får du gå in i appen igen).

Prestanda och ljudkvalitet

Brusreduceringen är riktigt bra och i stort sett allt ljud, inte enbart buller, filtreras effektivt bort – suveränt när du exempelvis vill sova på flyget eller tåget. Lika övertygande är genomlyssningsläget, som resulterar i en tydlig förstärkning av omgivande ljud. 

Jabra Elite 85t

Även ljudet vid musiklyssning övertygar, Högtalarelementen på 12 millimeter (jämfört med sex millimeter-element i Elite 75t) förmedlar en detaljerad och bred ljudbild, liksom klart fylligare bas än i syskonmodellerna. Men den stora behållningen med Elite 85t är varken uppspelningsljud eller brusreducering, utan snarare kvaliteten vid samtal. Du hör väldigt tydligt vad den andra personen säger och tvärtom.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Produkt: Elite 85t
Testad: januari 2021
Tillverkare: Jabra
Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz
IP-certifiering: IPX4
Batteritid (med ANC): Upp till 7 timmar (5,5 timmar) + 24 timmar (19,5 timmar) med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.1
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 14 gram
Vikt laddningsdosa: 45 gram
Rek pris vid test: 2 499 kronor.
Pris nu: Kostar 1 444 kronor hos Webhallen

Fler hörlurstester:

Betyg: 4 av 5