Testad produkt: Samsung Galaxy S21 Ultra
Pris: Från 13 412 kronor på Cdon

När vi testade Galaxy S20-serien våren 2020 var det den enklare S20 som mest föll oss i smaken. Fullmatade Galaxy S20 Ultra hade givetvis mest imponerande specar och funktioner, men föll på en klumpig design och ett par punkter där den inte riktigt levde upp till hajpen. Nu är Galaxy S21 Ultra här. Har Samsung lyckats bättre denna gång?

Betyg 5 av 5

Omdöme

Med Galaxy S21 Ultra gör Samsung de rätta uppgraderingarna och förbättringarna som behövs. Smart och läcker design, ljud och bild i världsklass samt all ny och intressant teknik du kan tänkas behöva. Framförallt har Samsung förbättrat batteritiden och gjort kameran mer genomtänkt. Det här är utan tvekan en av de allra bästa mobilerna som går att köpa.

Positivt

  • Snyggare, kompaktare och mer behändig.
  • Utmärkt bild och ljud.
  • Bredaste funktionsutbudet.
  • Bra batteritid.
  • Flera kameraförbättringar.

Negativt

  • Fortfarande stor.
  • En del onödigheter i OneUI.
M3 rekommenderar

Vi har redan konstaterat att Samsung i år satsar på en utstickande design, med tanke på hur kamerahuset är inkapslat i metallramen. Något som blir extra påtagligt hos S21 Ultra, där kamerapanelen är större och därmed sticker ut mer.

Tänk på detta när du köper kameramobil

Baksidan är tillverkad i matt glas istället för plast som i Galaxy S21. S21 Ultra finns dock inte i lika många färgglada alternativ.

Något som Galaxy S20 Ultra kritiserades för var dess design och storlek. S21 Ultra är någon millimeter smalare och ett par millimeter kortare på höjden, den har en 6,8 tums skärm istället för 6,9. Det kan verka marginellt, men gör faktiskt en hel del för greppvänligheten.

Plattare och smartare skärm

Skärmen är också plattare än tidigare. Medan S21 har gjort sig av med välvd skärm finns det fortfarande en antydan av välvd skärm på S21 Ultra, men den är mindre framträdande här än på S20-serien. 

Galaxy S21 Ultra skärm
Skärmen är fortfarande aningen välvd

Skärmen har ett minimalt hål för selfiekameran, millimetertjock skärmkant och någon halv millimeter extra marginal upptill och nedtill, annars domineras fronten av telefonen av skärmyta. Skärmen har 1 440p, men i standardläge är den inställd på
1 080p-upplösning. Det går även att välja 720p för att spara batteri. Vi ser ingen skillnad på de två högre upplösningarna med blotta ögat. Det kan finnas enstaka tillfällen där fler pixlar hjälper till, men då är det lätt att växla upp.

Det är givetvis en av Samsungs utmärkta amoled-paneler, med perfekt kontrast, hög färgmättnad, bra färgkorrekthet och hög bildfrekvens som sitter i telefonen. Ultra har fått en ny skärmpanel som levererar löjligt mycket ljusstyrka, hela 1 500 cd/m2 som mest, vilket gör bildupplevelsen tydlig och klar i alla lägen, till och med vid intensivt solljus. Du får dessutom en riktigt bra hdr-upplevelse om du har bildmaterial som stödjer det.

Skärmen har även adaptiv bildfrekvens från 10 till 120 Hz. Det innebär att om skärmen till exempel visar en bild behöver den inte uppdatera 60 gånger i sekunden. Det är något som kan bidra till bättre batteritid. Och vill du spara ytterligare ställer du ned bildfrekvensen till max 60 Hz.

Galaxy S21 Ultra färgval
Fem sobra designval, men inget som direkt sticker ut. 

Batteri som räcker långt

Aktivera batterisparande funktioner är faktiskt inte nädvändigt. Med telefonen i standardläge levererar dess 5 000 mAh batteri utmärkt driftstid. Vi strömmar full hd-video i nästan ett dygn med hög skärmljusstyrka, dämpar vi skärmen för slösurfande, mejl och sociala medier räcker batteriet ännu längre.

Precis som Galaxy S21 drivs Galaxy S21 Ultra av nya systemkretsen Exynos 2100, vilket gör att de har liknande prestanda. Cpu-prestanda är givetvis allt annat än dålig, men kommer inte upp i Apple A14:s nivå, även Huaweis senaste Kirin-processor är aningen snabbare. Är du bara ute efter prestanda, då är inte S21 Ultra det bästa valet, men du kommer definitivt inte sakna datorkraft.

Galaxy S21 Ultra
Den matta baksidan är både snygg och trevlig att greppa.

Vi hade hoppats på ett litet lyft jämfört med Galaxy S21, då S21 Ultra har mer ramminne samt bättre möjligheter att avleda värme. Galaxy S21 Ultra finns i tre versioner, med 128, 256 eller 512 gigabyte lagring. De två mindre har 12 gigabyte internminne, medan toppmodellen har 16 gigabyte, vilken är den vi har testat. Vi räknar inte med att 12 gigabyte-modellerna är mycket sämre vid vardaglig användning.

Positivt är att Galaxy S21 Ultra gör bättre ifrån sig när det gäller grafikprestanda än Galaxy S21. Här får vi bättre testresultat men också bättre flyt vid hög bildfrekvens i de allra mest krävande spelen.

Ny nivå på wifi

Samsungs toppmobiler utmärker sig alltid med ett näst intill komplett utbud av funktioner. Utmärkta uppkopplingsmöjligheter, vattentät ip68-klassad konstruktion, mångsidig trådlös laddning samt många smarta funktioner i deras egen One UI-mjukvara som det extra säkerhetslagret Knox eller skrivbordsgränssnittet Dex.

Samsung har tagit bort en sak i årets S21-serie – plats för extra minneskort. Därför är det bra att det finns tre storlekar att välja mellan. Dessutom är de faktiskt billigare än föregångaren. Modellen med 128 gigabyte internminne kostar en tusenlapp mindre än vad S20 Ultra med lika mycket minne gjorde vid lansering.

Intressant i funktionsutbudet är att det här är den första telefon vi sett med stöd för nya wifi-standarden wifi 6E. Det är wifi 6, men med stöd för ett extra frekvensband på 6 GHz.

Galaxy S21 Ultra kameror
Fyra kameror, alla med olika fördelar.

Flera bra fotoförbättringar

Samsung har monterat en riktigt bra kamera. För det första har den en förbättrad version av Samsungs stora 108-megapixelsensor som huvudkamera. Den kan till exempel ta 12 bitars hdr-foton och spara i raw-format.

Vid vardagligt fotograferande beter den sig ungefär som förra årets jättesensor i S20 Ultra, och levererar utmärkt skärpa och dynamik. Vi märker dock en avsevärd förbättring när vi fotar i dunklare miljöer. Den klarar av att fånga mycket mer detaljer i bilden än tidigare. Den lyfter inte upp ljusnivåer som till exempel Huawei och Oneplus, men det gör å andra sidan att slutresultatet blir mer realistiskt.

Utöver det har Galaxy S21 Ultra en vidvinkelkamera av mer eller mindre samma kvalitet som S20 Ultra, med en extra funktion. Den har nu makro-möjlighet, kameran växlar automatiskt över till makroläge på nära håll. Här får vi kanske det bästa resultat vi någonsin sett för makrofoto. Vi kommer extremt nära och får både högupplöst och detaljerad bild med snygga färger. 

Zoomfoto
Zoomfoto övertygar upp till ungefär 30x inzoomning.

Zoomfoto är uppdelat på två separata kameror, bägge med varsin 10-megapixelsensor. Den ena har optik för 3x optisk zoom och den andra är en liggande periskoplins med 10x zoom. Det är en lyckad kombination som ger en skarp bild. 

En funktion borttagen

Kombinerat med digital zoom har den precis som föregångaren upp till 100x. Det ger fortfarande inte snygga bilder, men det är skarpt nog för att kunna använda för dokumentation eller som improviserar kikare. Upp till ungefär 30x zoom ser det riktigt bra ut. Tack vare smart objektstyrd bildstabilisering går det att zooma riktigt långt och fortfarande ha stabil bild.

En sak som tagits bort i årets modell är tof-sensor för extra bra djupseende. Istället har Galaxy S21 Ultra försetts med lasersensor för snabb autofokus på kortare avstånd. Vi testade ar-funktioner och kan inte på rak arm säga att det skulle fungera sämre utan tof-kamera.

Galaxy S21 Ultra OneUI 3.2
Galaxy S21 Ultra med OneUI 3.2

Galaxy S21 Ultra kör Android 11 med funktionsspäckade gränssnittet OneUI. Det är nu version 3.2 och  även om det har blivit uppstädat från version till version är det fortfarande ett rörigt system, som på vissa punkter faktiskt känns omodernt och överbelamrat med sina extra menyer och navigationsknappar istället för svepgester.

Det är ett överflöd av extra appar och även en del förinstallerade tredjepartsappar som vi gärna hade sett som tillval istället. Den som är van Samsung-användare kommer att känna sig som hemma, men för andra Android-användare kan det kännas jobbigt att anpassa det efter hur du är van att en mobil ska fungera.

Läs även: Test av Samsung Galaxy S21

Specifikationer  

Produktnamn: Galaxy S21 Ultra SM-G998B/DS
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 2100
Processor: Cortex X1 2,9 GHz + 3st Cortex A78 2,8 GHz + Cortex A55 2,2 GHz
Grafik: Mali-G78 MP14
Minne: 12/16 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Bildskärm: 6,8 tum amoled, 1 440 x 3 200 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x telefoto + 10 megapixel 10x telefoto med led bak, 40 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, Galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 11 med One UI 3.1
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68), trådlös laddning
Batteri: 5 000 mAh, 20h 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 22h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,56 x 0,9-1 cm
Vikt: 227 gram
Rek. pris: 13 990 kr (128 GB) , 14 490 kr (256 GB) , 15 990 kr (512 GB)
Pris: Från 13 412 kronor på Cdon

Prestanda

Antutu Benchmark: 637 654 poäng
Geekbench 5: 3 398 poäng, 1 025 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 7 048 poäng
3dmark Wild Life: 5 243 poäng
Läshastighet, lagring: 1 781,7 MB/s

Betyg: 5 av 5