Testad produkt: Amazfit Smart Scale
Pris: Kostar 499 kronor hos Webhallen.

Amazfit är något av en doldis på den svenska teknikmarknaden, men har nu släppt allt från smarta klockor till true wireless-hörlurar. Smart Scale är deras uppkopplade våg som har koll på det mesta när det kommer till användarens fysiska hälsa. Det här är en av de billigare vågarna i vårt fortlöpande test, men långt ifrån den minst avancerade.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Smart Scale är drömmen för dig som vill föra statistik över din hälsa, den erbjuder mycket data för pengarna. Vågen är lätt att komma igång med och vi uppskattar att den är kompatibel med de träningsappar vi redan använder, men vi hade önskat större möjlighet att personifiera appen efter användaren samt ett något stabilare gränssnitt.
 

Positivt

  • Mycket statistik att dyka in i
  • Kompatibel med andra hälsoappar
  • Prisvärd

Negativt

  • Få personifieringsmöjligheter i appen
  • Vissa stabilitetsproblem
  • Enbart på engelska

Amazfit Smart Scale använder så kallad bioimpedans, det vill säga genom att skicka en svag, elektrisk ström genom dina fötter får den fram en mängd olika mätvärden första gången du ställer dig på vågen. Det är allt från mängden underhudsfett till muskelprocent och optimal vikt. Alla dessa data får du koll på i den tillhörande, något underligt döpta, appen Zepp.

Inte helt stabil

Installationsprocessen är relativt smärtfri, vågen kopplas upp mot wifi och sedan matar du in information om dig själv. Zepp kan, förutom att agera gränssnitt för Smart Scale, även användas till att ge dig översikt över data från andra hälsoappar, såsom Apple Hälsa för Iphone-användare eller Samsung Health för dig med en Galaxy-mobil.

Zepp app
I den tillhörande appen Zepp får du alla data från Amazfit Smart Scale.

Tyvärr fungerar inte synkroniseringen helt smidigt. Information om till exempel träningspass som lagts in i andra appar dyker upp sporadiskt eller vissa dagar inte alls i Zepps gränssnitt. Stabilitetsproblemen slutar tyvärr inte här. Ibland dyker det upp notiser på kinesiska, och vi hittar ett mätresultat från två år tillbaka som vi aldrig matat in.

Om det är flera i hushållet som använder vågen känner Smart Scale automatiskt igen olika användare, förutsatt att det skiljer minst tre kilo mellan personerna. När en ny person ställer sig på vågen kan hen i efterhand göra anspråk på mätresultatet i appen. Under testperioden händer det vid ett tillfälle att vågen inte känner igen oss på grund av ovanligt tunga plagg vid invägning.

Statistiknördens våta dröm

Amazfit Smart Scale mäter utöver vikt allt från fettprocent och muskelmassa till proteinmängd och hur mycket ditt skelett väger, samt mycket annat. Vågen tar till och med pulsen genom fötterna, och när resultatet kontrolleras mot en smartklocka med optisk pulsmätare stämmer resultatet riktigt bra. Alla mätpunkter går enkelt att följa över tid och samlas till ett poängsystem som går under namnet Body Score, men exakt hur den här siffran tas fram framgår inte.

Ibland får du data i överflöd. Till exempel en graf som jämför dig var du ligger viktmässigt statistiskt mot andra användare, en information som inte är nödvändig för någon. Vi hade önskat att vi kunde skräddarsy vilken information vi vill ha i appen, då en stor del av statistiken inte är relevant.

Amazfit Smart Scale

Specifikationer

Testad: Januari 2021
Tillverkare: Amazfit
Sensorer: Vikt (16 mätpunkter), bioimpedans
Omfång: 5–180 kg
Mått: 320 x 320 x 25 mm
Vikt: 2 kg
Anslutningar: Bluetooth, wifi (enbart 2,4 GHz), har tillhörande app
Rek. pris: 499 kronor
Pris: Kostar 499 kronor hos Webhallen.

Betyg: 4 av 5

Amazfit Smart Scale Pris vid test: 413 kr.

Bästa pris just nu: 399 kr