Testad produkt: Sony Pulse 3D Wireless Headset
Pris: Kostar 1 199 kronor hos Kjell & Company

I samband med lanseringen av Playstation 5 passade Sony på att släppa ett flertal estetiskt matchande tillbehör, som ett laddningsställ för handkontrollen Dual Sense och en mediakontroll för streamingtjänster. Och så förstås Pulse 3D, headsetet som ersätter de populära Gold- och Platinum-lurarna till Playstation 4. Premissen är densamma - runda och diskreta kåpor med inbyggd, och därmed osynlig, mikrofon.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Sonys nya Pulse 3D är ett bekvämt och lättanvänt headset i mellanprisklassen. Särskilt prisvärt är det om ditt ändamål är Playstation 5. Där är Pulse 3D på den absoluta toppen av headsets som gör Sonys nya Tempest 3d-teknik rättvisa. Ljudentusiaster som däremot vill ha fler alternativ för inställningar bör däremot satsa på något annat.

Positivt

  • Stilren design som matchar Playstation 5
  • Bekväma att bära
  • 3d-ljudet levererar 

Negativt

  • Saknar möjlighet att ställa in eq
  • Kan inte uppdatera firmware
  • Kräver användning av 3,5-ingången för Playstation VR-kompabilitet

Design

Där föregångarna var försedda med rektangulära, böjda bågar (som dessutom inte var de mest tåliga) har Sony anammat en mer vågformad design med Pulse 3D. Tanken är ju att matcha Playstation 5 och såväl den rundade formen som det svartvita-färgschemat gör jobbet galant. De svarta kåporna är i sin tur lagom rymliga och passar perfekt för öronen. Om du däremot tyckte att Gold- och Platinum-lurarna var för trånga, då är inte Pulse 3D för dig – storleksmässigt är kåporna nämligen snarlika.

Pulse 3D

En stor skillnad finns däremot hängandes mellan varsin sida av själva bågen. Där sitter nämligen ett grått, töjbart gummiband som anpassar utrymmet för just ditt huvud. Själva huvudbågen går alltså inte att justera. Detta skapar förstås ett utrymme mellan själva bågen och bandet, vilket inte alltid är estetiskt tilltalande. Å andra sidan känner du inte av hård plast som trycker mot huvudet.

Funktioner

Pulse 3D är främst tänkt att användas med Playstation 5 via en usb-mottagare, men har även möjlighet att agera “vanligt headset” genom en 3,5 millimeterutgång. Vi testade att koppla det med ett Nintendo Switch och fick då riktigt bra ljud, fast utan alla extrafunktioner. Knapparna registrerade alltså ingenting och vi fick styra allt från själva Switch-konsolen. Värt att notera är att Pulse 3D även går att ansluta till din dator genom medföljande usb-dongel.

Närbild på Pulse 3D kåpa

På Playstation 5 fungerar allt dock galant och knapparna sitter lättillgängliga längs den vänstra kåpan. Diskreta är de också, de viktigaste är dessutom utformade så att de ska vara lätta att känna igen med fingrarna. Därmed slipper du alltså att ta av dig headsetet för att justera ljudet eller aktivera andra funktioner. En uppskattad funktion är att det går att justera själva balansen mellan chattljud och spelljud via headsetets knappar. Vi hade dock önskat en dedikerad app för eq-inställningar och dylikt.

Ljudkvalitet

Sony har vid ett flertal gånger påpekat att alla headsets på marknaden kan dra nytta av deras egen version av “3d-ljud”, kallad Tempest. Men Pulse 3D verkar som byggda för ändamålet. Om inte, så är de åtminstone tweakade att framhäva det nya “soundet” helt ypperligt. Givetvis fungerar detta bäst med spel som stödjer Sonys ljudformat, exempelvis Demon’s Souls. Som om det spelet inte är läskigt nog blir inlevelsen ännu djupare när du hör ljud, som fotsteg eller skrik, komma från olika håll. Trots att de är avlägsna.

Basen och diskanten är i sin tur välbalanserade i de spelen vi testat. Men som tidigare nämnt önskar vi att det fanns något sätt att kontrollera eq-reglagen. Eller åtminstone växla mellan olika lägen. Positivt är åtminstone att mikrofonen fungerar väl över förväntan. Trots allt brukar den här sortens lösning inte vara den mest optimala. Men såvida du inte tävlar seriöst kommer dina onlinevänner inte ha några problem med att höra vad du säger.

Om du däremot själv vill höra hur du låter gäller det att slå på sidotons-knappen och experimentera med knapparna som balanserar chattljud och spelljud. Helt kristallklart blir det inte, men mikrofonerna (2 st. enligt Sony) snappar upp det allra mesta, särskilt omgivningsljud. Framför allt slipper du fiffla med fällbara system eller avtagbara varianter, om det är bekvämlighet du är ute efter.


Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Sony Pulse 3D Wireless Headset
Testat: Januari 2021
Tillverkare: Sony
Anslutning: Trådlös via usb-sändare, 3,5 mm
Surround: Tempest 3D i utvalda spel
Batteri: 12 timmar
Fungerar till: Playstation 5, Playstation 4, Mac, pc och andra format som har 3,5-ingång 
Pris1 199 kronor hos Kjell & Company.

Betyg: 4 av 5