Testad produkt: Dreame T20
Pris: 2 677 kronor hos Amazon Sverige

Dreame är en av flertalet tillverkare och varumärken som ingår i Xiaomis ekosystem. I fristående fabriker tillverkas här produkter dels avsedda för Xiaomi, dels för att marknadsföras under det egna varumärket (Roborock, Roidmi med flera). Gemensamt för alla dessa Xiaomi-besläktade produkter är att de nästan uteslutande är kompatibla med varandra gällande mjukvara och appar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Dreame T20 är en både behändig och lättanvänd skaftdammsugare som ligger bra till prismässigt. Den är enkel att underhålla och levereras med en uppsättning vettiga extramunstycken. Ett förvisso relativt okänt varumärke för de flesta av oss, men med tanke på att Xiaomi har ett finger med i spelet känns det ändå som ett relativt tryggt köp.

Positivt

  • Smidig konstruktion, enkel att använda
  • Lätt att rengöra, minimalt underhållsarbete
  • HEPA-filter

Negativt

  • Är inte självstående
  • Något plastig känsla
  • Lång laddningstid
Som konsument är det inte helt enkelt att hänga med, då dessa tillverkare, med anknytning till Xiaomi, i många fall lanserar nästintill identiska produkter under egen flagg.
Dreame T20

Fokus på dammsugning

Dreame Technology som uteslutande utvecklar och tillverkar robot- och skaftdammsugare grundades 2015. I slutet av 2017 införlivades företaget i Xiaomis ekosystem. Tidigare modeller har i Sverige marknadsförts som ”Xiaomi Dreame”, vilket egentligen är felaktigt – produkterna är förvisso kompatibla med Xiaomis appar (där en sådan kan användas) men varumärket är och ska vara Dreame, ingenting annat. Om återförsäljarna kommer att envisas och benämna nya modellen T20 på ett liknande sätt låter vi däremot vara osagt.

Dreame T20

Nåväl, om vi bortser från denna djungel av varumärken och modeller är Dreame T20 en nätt konstruktion. Ansvarig formgivare har uppenbarligen en fetisch för Dyson-dammsugare och sett till design (och om vi uttrycker oss blygsamt) måste samma tillverkare onekligen ha varit en inspirationskälla under produktionsutvecklingen.

Hårdplast och modulärt är melodin för dagen

Dreame T20 har mer än design gemenast med Dyson, känslan av billig hårdplast är påtaglig även i detta fall. Något som givetvis inte behöver ha någon som helst betydelse när det gäller funktionalitet och prestanda, men att det finns betydligt snyggare modeller på marknaden, fastställer vi snabbt.

Dreame T20

Huvudenheten är i sig relativt kompakt, smidig att hantera och har ett så kallat pistolgrepp. På bakstycket finns två funktionsknappar placerade: en för att välja effektläge (som visualiseras på en led-färgskärm) samt en för att låsa dammsugningen i ett konstant läge, det vill säga så att du slipper hålla avtryckarknappen intryckt medan du städar. Led-skärmen ger dig även indikationer för filterbyte samt eventuella felmeddelanden.

Dreame T20

Förutom huvudmunstycke, förlängningsrör och väggfäste för laddning medföljer ett gäng tillbehör som kan användas när du använder enheten som en handdammsugare: ett mindre motoriserat munstycke avsett för soffan, sängen eller liknade, en flexibel förlängningsslang, ett borstmunstycke samt ett avsmalnande dito för trånga utrymmen. Det går snabbt och är enkelt att byta delarna och det finns ingenting att anmärka på när det gäller handhavandet.

Enkel att rengöra

Dreame T20 övertygar när det gäller underhåll och skötsel mellan städpassen. När dammbehållaren är full töms den genom att en lucka öppnas i underkant av behållaren och innehållet faller ner. Behållaren kan även lossas helt, vilket är nödvändigt när det är dags att rengöra och skölja vare sig Hepafiltret eller förfiltret. Det sistnämnda bör torka i minst 24 timmar innan det monteras tillbaka.

Dreame T20

Batteriet (3000 mAh) tar cirka fyra timmar att ladda och levererar en drifttid upp till 70 minuter i eco-läget. I maxläget kan du dammsuga runt 10 minuter innan det blir dags att ladda igen. Väljer du auto-läget, där effekten justeras automatiskt efter underlaget, kan du räkna med runt 30 minuters drifttid.

Sugkraften är specificerad till 25 kPa, vilket är klart godkänt. Det mesta i form av damm och mindre skräp sugs upp och även om ljudnivån är relativt hög upplever vi inte att den väsnas mer än andra jämförbara modeller.

Dreame T20 är så pass ny att den inte ännu har dykt upp på återförsäljarnas sidor. Men den kommer snart att säljas hos följande återförsäljare: Power, NetOnNet, Inet, Mediamarkt & Kjell & Company

Specifikationer

Modell: T20
Testad: februari 2021
Tillverkare: Dreame
Batteri: 3 000 mAh, spänning 25,2 V
Batteritid: cirka 30 min i auto-läge, (70 min i ECO-läge, 10 min Turbo-läge)
Laddningstid: 4 timmar
Kapacitet behållare: 0,6 liter
Hepa-filter: Ja
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: 25 kPa
Ljudnivå: 84 dBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,7 kilo
Övrigt: Totalt 4 munstycken, väggfäste (för laddning)
Rek. pris vid test: 3 290 kronor
Pris: 2 677 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5