Testad produkt: Logitech G733 Lightspeed
Pris: Cirka 1 123 kronor hos Amazon Sverige

Efter ren ljudkvalitet hamnar troligtvis komfort på viktigast-listan när det gäller gamingheadset. Ett headset som är för tungt, skaver för mycket eller begränsas av dåliga sladd-lösningar sänker helhetsintrycket rejält. Därför är det med visst intresse vi packar upp Logitechs superlätta, trådlösa G733 Lightspeed för en närmare utvärdering. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Logitech G733 Lightspeed är en solklar vinnare i vikt- och komfortkategorierna. Headsetet levererar bra på ljudfronten utan att direkt golva oss, men mikrofonen är tyvärr något av en besvikelse. Ett mycket bra allround-headset som dessutom har snitsiga färgval. 

Positivt

  • En riktig flugviktare.
  • Stabil trådlös räckvidd.
  • Schysst design och roliga färgval.
  • Logitech G Hub.

Negativt

  • Mikrofonen är en besvikelse.
  • Icke vridbara hörlurskåpor.
  • Något klen bas.

Med inslag av rgb-belysning, pigga och ovanliga färgval samt en prislapp på knappt 1 600 kronor positionerar sig G733 som ett mellanklass-headset för designmedvetna. Kräsna hifi-nördar och den som vill leka med de senaste innovationerna inom surround och huvudspårning göre sig icke besvär, helt enkelt. Vi får tyvärr bara chansen att testa den tristsvarta varianten av headsetet, som även finns i vitt, blått och lila. 

Design och komfort

Låt oss gå direkt på G733:s paradgren. Headsetet är förhållandevis slimmat och väger förbluffande lite med sina 278 gram. Det känns nästan fel att kränga på sig det, som att någon viktig teknisk komponent saknas. Men så är inte fallet, och med tanke på att headsetet dessutom är trådlöst kräver det extremt lite av användaren rent designmässigt. Materialvalet är, som du kanske gissat, plast, vilket inte direkt ger ett lyxigt intryck, men viktfördelen överväger denna detalj med råge.

Komforten är också god, med innerkåpor i mjukt tyg och en elastisk inre rem, även den i tyg, som gör att plastbygeln inte trycker direkt mot huvudet. G733 går utmärkt att använda med glasögon. Själva kåporna andas väl och är inte alls svettiga eller obekväma ens under längre sessioner framför datorn. Justerbarheten i storlek är dock inte överdrivet generös och det faktum att kåporna inte kan vridas för att du ska kunna ha headsetet vilandes mot nacken är en besvikelse. 

G733 Lightspeed

På kåpornas framsida sitter två ljuslister som i sedvanlig ordning kan justeras efter tycke och smak. Vi har det oftast avstängt eftersom det förlänger batteritiden. I knappväg finns en volymkontroll, på/av (med batteriindikator) samt en knapp för att tysta den löstagbara mikrofonen. Ett usb-c-uttag sitter i högerkåpan där du pluggar in headsetet för laddning. 

Ljudkvalitet

Som vi redan varit inne på är detta inget headset för dig som enbart tänker på ljudet. Med det sagt låter G733 absolut inte dåligt. Ljudet är tvärtom välbalanserat, men har inte det där trycket och nyansomfånget som vissa dyrare konkurrenter kan skryta med. Basen justeras med fördel upp i Logitechs eminenta mjukvara G Hub, annars känns ljudbilden lite mesig. Headsetet presterar hyfsat för musik, men du som tänker lyssna mycket på Spotify och sådant vill troligtvis ha något bättre med mer "oomph".

Virtuellt 7.1-surroundljud kan fås via DTS X 2.0, som gör ett tillfredsställande jobb med att fylla ut ljudlandskapet och låta oss lyssna efter fiender med god exakthet. Däremot läcker det in väldigt mycket ljud i kåporna som knappt känns isolerade alls. Sitter du i en normal vardagsrumsmiljö lär det inte ställa till med så mycket problem, men den som drar på diskmaskinen eller torktumlaren i närheten kommer behöva vrida upp ljudet.

Mikrofonen är verkligen ingen spännande historia. Ljudet klipper och präglas av burkighet och vassa konsonanter. Mikrofonen måste vara ganska nära munnen för att ge en tillfredsställande ljudupptagning. En besvikelse på det hela taget. 

Funktioner

Logitech G Hub är ett av våra favoritprogram för att finjustera headset-funktionalitet. Här samlas även övriga Logitech G-prylar du kan tänkas ha anslutna. I fallet med G733 får vi tillgång till equalizer, surroundinställningar, mikrofontest och olika ljusinställningar för kåporna. Ingenting överflödigt, men vi saknar heller inga specifika funktioner. Det är lätt att skapa olika profiler och förval och sedan växla mellan dem. 

G Hub

Den trådlösa funktionaliteten är mycket god. Du kan utan problem knalla runt i en trerummare utan att kommunikationen med vänner och medspelare bryts eller ens brister i kvalitet. När det kommer till batteritid anges 29 timmar som maxgräns med belysning avslagen. Det kan vi skriva under på, det är väldigt sällan vi blir tvungna att koppla in usb-sladd för att ladda.

G733 fungerar fint med såväl pc och Mac som PS4. Allt vi behöver göra är att flytta med den lilla usb-stickan för trådlös kommunikation och koppla in den i valfri maskin. Xbox One-spelare göre sig icke besvär, vilket är lite synd på ett annars så flexibelt och lättanvänt headset. 

Specifikationer

Produktnamn: Logitech G733 Lightspeed.
Testat: Februari 2021.
Tillverkare: Logitech.
Anslutning: Trådlöst 2.4 GHz till usb-mottagare.
Fungerar till: Pc, Mac, Playstation 4.
Rek. pris: 1 590 kronor.
Pris: Cirka 1 123 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5