Testad tjänst: Apple Music
Pris: Från 49 kronor på månad

Apple Music lanserades 2015 och har sedan dess inte fått något större genomslag på den svenska marknaden. Det stora anledningen är att Spotify har en sådan dominerande ställning hos svenska musiklyssnare. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Apple presenterar en förvånansvärt bra tjänst, som vi tycker nästan fått oförtjänt lite uppmärksamhet i det Apple-frälsta Sverige. Det finns definitivt förbättringspotential och för Iphone-användare är det onekligen störigt att inte kunna casta till sina Google-enheter. Men vi vill ändå slå ett slag för Apple-användare att utnyttja den gratis testperioden och se om ni upplever samma skillnad i ljudkvalitet i era hörlurar och högtalare som vi gjorde.
 

Positivt

  • Riktigt krispigt ljud
  • Bra utbud av musik
  • Snyggt gränssnitt…

Negativt

  • … men laggigt
  • Segladdade spellistor
  • Inget Chromecast-stöd i Iphone-appen.

När vi startar upp Apple Music första gången slås vi av att våra favoritlåtar låter betydligt krispigare än i princip alla andra tjänster i samma prisklass. Det här är påtagligt oavsett vilken enhet eller utrustning vi lyssnar från, vi växlar mellan hi-fi system och våra Airpods och kan konstatera att Apple Music uppfattas bättre i ett blindtest många gånger.

Efter lite research inser vi att anledningen till att ljudkvaliteten uppfattas som bättre är att Apple komprimerar sina ljudfiler och använder en annat bitrate än konkurrenterna. Ljudet är med andra ord inte egentligen bättre, men ljudet lyfts fram på ett sätt som vi uppfattar som krispigare.

Det finns en inbyggd equalizer där du kan korrigera ljudet om så behövs, men det här är inte en funktion vi känner oss manade att uttnyttja under testets gång. I sann Apple-anda går det inte själv att ställa in ljudkvaliteten, utan den anpassas automatiskt beroende på anslutning och täckning. Det går däremot att aktivera eller avaktivera streaming i högre kvalitet när vi inte är uppkopplade till ett wifi-nätverk.


Allt du behöver i musikväg

Ljudkvaliteten är densamma oavsett abonnemang. Apple erbjuder ett standardabonnemang för 99 kronor i månaden, ett famljeabonnemang med upp till sex olika användare och ett studentabonnemang för 49 kronor i månaden, vilket motsvarar de flesta konkurrenters priser.

Apple Music

Utbudet lämnar i princip inget att önska, vi hittar allt vi vill lyssna på oavsett hur nischad genren är. Utöver musik finns även musikvideor och några exklusiva videoklipp och radioprogram.

Spellistorna som Apple kurerar håller hög kvalitet i klass med Spotifys, även om antalet listor inte är lika många. Apple är inte heller lika bra på att pricka in din musiksmak. Det märks att Apple Musics algoritmer kämpar med att hitta nya låtar som vi borde tycka om, men dessvärre missar den ofta målet.

Envist okompatibelt

Är du pc-användare är du hänvisad till webbläsaren eller allas vår favorit Itunes-programmet som gäller. Gränssnittet är däremot lika användarvänligt och snyggt på alla plattformar, med noggrant designade illustrationer till alla Apples spellistor.

Apple Music
Pc-användare kan välja att öppna Apple Music i webbläsaren eller Itunes. Föga förvånande står vi över att öppna Itunes.

Mobilappen har vissa små hyss för sig i form av att spellistor tar tid på sig att ladda, ibland får den för sig att materialet inte får spelas upp när vi testar. Iphone-användare saknar även stöd för att casta till Google-högtalare. Sökfunktionen är inte heller optimal, där sökordförslagen aldrig lyckas lista ut vad vi är på väg att skriva. En välkommen funktion är däremot att vi kan söka direkt i appen på låttexter, om vi inte vet vad en specifik låt har för titel.

Apple har även försökt, som så ofta, att integrera Music med Itunes, vilket mest resulterar i förvirring från vår sida. Till exempel blandas våra egna spellistor och låtar, som vi antingen har köpt eller lagt till/skapat själva, med låtar vi väljer från Apple Music. Resultatet blir en enda röra av material du äger och sådant som du streamar från Apple Music. Vi förstår att det här är Apples sätt att försöka nästla sig in i alla gränssnitt i våra liv och på så sätt göra vårt liv enklare, men resultatet blir bara stökigt.

Om Apple Music

Testad: Februari 2021
Kontakt: Apple
Plattform: Webbläsare, mac, IOS, Android, Apple TV.
Bibliotek: Över 70 000 000 spår.
Uppspelningskvalitet: Upp till 256 kbit/s beroende på anslutning.
Anslutningar: Airplay, Bluetooth.
Övrigt: Spellistor går att ladda ner offline.
Pris: 99 kronor/månad, student 49/kronor/månad eller familj 149 kronor/månad. Testa tre månader gratis här!

Betyg: 4 av 5