Testad produkt: TCL TS8111
Pris: 2 990 kronor på Webhallen.

Precis som exempelvis tidigare testade Samsung HW-Q950T och JBL Bar 9.1 är TCL TS8111 en ljudlimpa som förbättrar ljudet från tv:n utan att du behöver investera i en förstärkare och surround-högtalare. Här upphör dock likheterna, både när det gäller utformning och funktioner, som pris och ljudkvalitet.

Betyg 3 av 5

Omdöme

TCL TS8111 är en soundbar som har en låg prislapp och är lätt att både installera och använda. Tyvärr lämnar ljudet övrigt att önska och den där riktiga biokänslan vill inte infinna sig. Men som ett budgetalternativ för att få bättre ljud än vad tv:n presterar får den i alla fall godkänt.

Positivt

  • Billig.
  • Lättinstallerad och lättanvänd.
  • Diskret design.

Negativt

  • Saknar extern subwoofer och surroundhögtalare.
  • Ljudet är knappt godkänt.
För där Samsung HW-Q950T och JBL Bar 9.1 är riktiga kraftpaket med prislappar över 10 000 kronor, är TCL TS8111 en budgetvariant med ett cirkapris på 3 000 kronor. Tyvärr är detta något som också ska komma att visa sig när det gäller ljudkvaliteten.

TCL TS8111 har varken surroundhögtalare eller extern subwoofer. Istället är allt inbakat i en relativt lätt och smidig enhet, vilket förstås gör den mer lättplacerad. Den kan antingen ställas på en bänk framför tv:n eller monteras direkt på väggen (fästen och tydliga instruktioner medföljer).

Att komma igång är enkelt. Det är bara att ansluta TCL TS8111 till ett vägguttag, dra en hdmi-kabel från källan (exempelvis en Apple TV, spelkonsol eller en bluray-spelare) till ljudlimpan och sedan dra den medföljande hdmi-kabeln till tv:n.

Det går också att spela upp ljud från andra källor via bluetooth eller de optiska/aux-ingångarna.

Bara godkänt ljud

Att använda TCL TS8111 är lika enkelt som det är att installera den. Fjärrkontrollen är tydlig och pedagogisk och det går även att höja och sänka volymen direkt på soundbaren. Det finns tre olika förinställda lägen (”Movie”, ”Music” och ”TV”), du kan ändra basen och diskanten och slå på/av surround. Dessutom går det att snabbt välja ljudkälla.

Problemet för TCL TS8111 är att ljudet inte är så bra som vi skulle önska. Visst är det bättre än ljudet från tv:n och visst måste man ta hänsyn till att det här är en budgethögtalare, utan vare sig extern subwoofer eller surroundhögtalare, men det går ändå inte att komma ifrån att det är lite av en besvikelse.

Det största problemet är basen, som helt enkelt är för tunn och svag för att den där riktiga biokänslan ska infinna sig. Men även surroundljudet, Dolby Atmos till trots, lämnar en del övrigt att önska och lyckas inte fylla ett normalt vardagsrum tillräckligt för att du verkligen ska känna dig mitt i det. Dessutom är inte ljudet tillräckligt skarpt och rent, utan ger ett burkigt och rörigt intryck.

Det är inte så att ljudet är dåligt, det är godkänt med tanke på priset, men inte mer än så. Och det är väldigt långt från det mäktiga ljudet från tungviktare som Samsung HW-Q950T och JBL Bar 9.1.

Men för dig som inte är beredd att lägga ut över 10 000 kronor på en soundbar är TCL TS8111 ett prisvärt alternativ, som i alla fall ger ett bättre ljud än det som kommer från tv:n.

Specifikationer

Produkt: TCL TS8111.
Testad: Februari 2021.
Tillverkare/kontakt: TCL, tcl.com.
Typ: Soundbar med inbyggd subwoofer.
Anslutningar: 2 x hdmi, digital optisk, aux.
Trådlöst: Bluetooh 4.2.
Max uteffekt: 260 watt.
Nominell uteffekt: 185 watt.
Storlek: 100 x 13 x 6,5 centimeter.
Vikt: 3 kilo.
Färg: Svart.
Pris: 2 990 kronor på Webhallen.

Betyg: 3 av 5

TCL TS8111 Pris vid test: 1860 kr.

Bästa pris just nu: 1848 kr