Testad tjänst: Youtube Music
Pris: Från 99 kronor/månad

Youtube Music är Googles streamingtjänst som har över 50 miljoner låtar och musikvideor i sitt bibliotek. Vänta, vad hände med Google Play Music, kanske du tänker nu? Det är fullt förståeligt att bli förvirrad. Youtube Music och Google Play Music existerade länge parallellt, men sedan december 2020 är Youtube Music Googles enda musikstreamingtjänst.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Youtube Music är extremt likt Spotify, från utbud till funktionalitet. Google har dock lyckats få till ännu smartare algoritmer för att lära känna din musiksmak. När de kan leverera bättre spellistor blir Youtube Music en värdig konkurrent, tills dess skulle vi säga att Spotify ger mer musikglädje för pengarna.

Positivt

  • Stöd för många plattformar
  • Stabilt gränssnitt på alla enheter
  • Lär sig din musiksmak på nolltid

Negativt

  • Oinspirerande spellistor

Youtube Music går att använda gratis med annonser, men vi har testat betalabonnemanget Premium. Prisklassen är densamma som de flesta andra tjänster vi testat. Månadskostnaden är 99 kronor och ett familjeabonnemang med upp till sex användare kostar 149 kronor.

Appen går även att ladda ned till de flesta plattformar, inklusive många bilmärken, och fungerar lika smidigt på alla plattformar vi har testat. Här finns stöd för både Chromecast och Airplay. Utöver musik kan du även spana in annonsfria musikvideor som finns på Youtube.

Inspirerad av konkurrenten

Låt oss prata om elefanten i rummet: Youtube Music är på många sätt nästan fånigt likt Spotify. Gränssnittet är detsamma såväl estetiskt som funktionsmässigt. Vi kan å andra sidan inte klaga, de flesta användare är bekanta med gränssnittet och varför ändra på ett vinnande koncept?

Youtube Music Premium
Youtube Musics gränssnitt är användarvänligt och lättanvänt (och onekligen starkt Spotify-inspirerat) oavsett vilken plattform du använder.

Till och med Google-kurerade spellistor är uppenbarligen starkt influerade av Spotify. Vissa spellistor har till och med samma namn. Men till skillnad från Spotify känns de hafsigt sammansatta, med ömsom repetition och ömsom låtar som inte alls hänger ihop.

Spotify vs Youtube Music
Ibland blir likheterna mellan Spotify och Youtube Music nästan komiska. Som att de har spellistor med identiska namn!

Det finns däremot en spellista där Youtube Music slår de flesta andra tjänster vi har testat på fingrarna. Det är listan som går under namnet Din Mix, det vill säga listan där Googles algoritmer arbetar hårt för att luska ut vilka låtar du kommer att tycka om sedan paketera dessa i en spellista. Här finns en blandning av spår från gamla spellistor till helt nya dängor. Ingen tjänst vi testat har lyckas pricka in vår musiksmak så snabbt och exakt. Det här gör det enkelt att bygga egna listor med musik samma dag som du skapar ett konto.

Youtube Music Premium
Youtube är överlägsna på lära känna din musiksmak och att skapa skräddarsydda spellistor på rekordtid.

Om Youtube Music

Testad: Februari 2021
Kontakt: Youtube/Google
Plattform: Webbläsare, pc och mac, IOS, Android, Playstation, Xbox, Android TV, Sonos och många andra tv- och högtalarsystem.
Bibliotek: Musik och musikvideor.
Uppspelningskvalitet: Upp till 320 kbit/s beroende på plattform och abonnemangsform.
Anslutningar: Airplay, Bluetooth, Chromecast.
Övrigt: Spellistor går att ladda ner.
Pris: 99 kronor/månad. Familjeabonnemang. 149 kronor/månad (upp till 6 olika användare). Gratisversion finns. Testa gratis i en månad här!

Betyg: 4 av 5