Testat spel: The Nioh Collection
Pris: 729 kronor hos Power

Dead or Alive och Ninja Gaiden må vara den japanska studion Team Ninjas mest välkända spelserier, men de har också namn som Fire Emblem, Marvel Ultimate Alliance och Dissidia Final Fantasy på sin digra meritlista. Det är kanske därför otippat att de Dark Souls-inspirerade Nioh-spelen är studions allra mest hyllade verk. Två spel som nu hittat till Playstation 5.

Betyg 4 av 5

Omdöme

The Nioh Collection består av två krävande spel i den så kallade Soulsborne-genren, en genre som i sina bästa stunder dansar på en tunn linje mellan extrem frustration och gränslös lycka. De två Nioh-spelen bjuder på över 100 timmar med just det; det är oerhört svårt och frustrerande – men också belönande och rättvist. I Playstation 5-versionen är de två spelen bättre än någonsin, men samtidigt är hoppet från originalversionerna inte stort. Är du ett fan av genren och har missat Nioh-spelen tidigare, finns det däremot inget att tveka om.

Positivt

  • Två uppiffade toppspel, med allt extramaterial inkluderat.
  • Förbättringar som lyfter spelkänslan.
  • Förbaskat svårt.

Negativt

  • Inget jättehopp från Playstation 4-versionerna.
  • Förvirrande grafikalternativ.
  • Förbaskat svårt.

Jag tar en dubbel, med extra allt

Mörker, död, regn och lera. Blodiga svärd, tunga yxor, fruktansvärda demoner och mordlystna människor. Det är sannerligen ingen ljus värld som målas upp i de två Nioh-spelen. Vacker är den dock och fylld till brädden med områden att utforska i jakt på bättre utrustning, erfarenhetspoäng och andra hemligheter.

Nioh och månen

Det gäller dock att vara försiktig. Väldigt försiktigt. Att planera anfall noga, läsa attackmönster och kontra vid precis rätt tillfälle. Ena stunden känner vi oss odödliga när vi lekande lätt parerar attacker från tre fiender samtidigt, bara för att sekunden senare tappa all form av övertag på grund av en välriktad pil från en osedd fiende en bit bort. Sedan har vi alla de bossar som står i vår väg. Bossar som kan slå ut oss på några sekunder om vi inte är på vakt.

När vi dör får vi inte bara börja om vid senaste sparpunkt, som ibland kan vara en bra bit bort, utan förlorar även den erfarenhetspoäng vi samlat på oss, men ännu inte använt. Det gör att dödsfall faktiskt skrämmer, men också att segrar känns oerhört belönande.

Båda äventyren håller hög klass, men uppföljaren är obevekligen snäppet bättre på allt. Den relativt enkla grafiken och avsaknaden av vissa spelmekaniska finesser kan dessutom göra det svårt att gå tillbaka till ettan för dem som har kommit en bit i tvåan. Det är emellertid inget måste att spela ettan först – eller överhuvudtaget för den delen. Ska du bara spela ett spel är del två det bättre valet.

Om ni vill läsa mer ingående texter om Nioh 1 och 2 finns de fulla recensionerna för vardera spel här: Nioh, Nioh 2.

Fula monster och lysande svärd

Massor med pixlar och bilder, varje sekund!

Nyheterna vi får i Playstation 5-versionerna rör sig i till stor del om grafiken. Om du har spelat något av Nioh-spelen på Playstation 4 tidigare är skillnaderna i bildens tydlighet och hur mjukt spelet flyter stora. Har du däremot spelat på en Playstation 4 Pro är skillnaderna inte fullt lika märkbara. Spelar du dessutom Playstation 4-versionerna på Playstation 5 är hoppet än mindre, eftersom de likt många andra spel får ett automatiskt lyft av kraften i den nya konsolen.

Är du förvirrad? Om inte kommer här ännu ett frågetecken; de tre grafikalternativ som finns i vardera spel. Standardläge för normala tv-skärmar, 4K och 120Hz låter ganska självförklarande, men vad det egentligen resulterar är inte helt glasklart.

Om vi börjar med 120Hz-läget är det alltså 120 bilder per sekund, vilket fungerar fint i Nioh – även om vissa grafiska effekter är lite enklare och upplösningen sjunker till 1080p. I den mer grafiskt avancerade uppföljaren försvinner däremot mängder med både små och stora detaljer i omgivningen i 120Hz-läget, och bilduppdateringen svajar ändå betänkligt.

4K-läget dras med liknande defekter i de två spelen. Skarp grafik, men på bekostnad av grafiska effekter och vissa problem med bilduppdateringen. Istället är valet för standardskärmar det säkraste valet i båda spelen, eftersom det ger något lägre upplösning än äkta 4k, men med alla grafiska inställningar på topp och en stabil bilduppdatering på 60.

Jag är döden, demondöden

Ingen dötid, så du har mer tid att dö
Det är emellertid inte enbart grafiken som får ett lyft. En annan förbättring som gör spelet mer njutbart är att laddningstiderna vid dödsfall gått ned från cirka 10-15 sekunder till en. Eftersom Nioh är ett spel där döden väntar runt varje hörn är det oerhört skönt att inte behöva sitta och stirra på en växande laddstapel vid en neslig förlust.

Vi vill också slå ett slag för kontrollen. Dels är striderna än mer följsamma och rättvisa tack vare den höga och stabila bilduppdateringen, dels blir det ännu roligare att hugga ned banditer och demoner tack vare de nya kraftigare vibrationerna och de härligt slafsiga ljuden från handkontrollshögtalaren varje gång vårt valda vapen möter kött. Motståndet i axelknapparna används också snyggt när pilbågen tas fram.

Nioh och brinnande båtar

Ett klockrent köp och snål nyversion på samma gång

Med förbättrad kontroll, skarpare grafik, stabil bilduppdatering och förintade laddtider är The Nioh Collection på Playstation 5 bättre än de två originalspelen på alla sätt. Två spel som är lika suveräna och skitsvåra nu, som när de ursprungligen hittade ut till spelhyllorna. Att allt nedladdningsbart är inkluderad gör inte heller saken sämre.

Ett klockrent köp alltså? Njae. För även om både grafik och spelkänslan får ett lyft är det inga enorma förbättringar jämfört med att spela Playstation 4-versionerna av Nioh-spelen på Playstation 5. Då är det tur att Nioh 2-ägare får Playstation 5-versionen gratis. Någon sådan lyx finns däremot inte för ägare av ettan; de behöver punga ut 639 kronor för en hyggligt förbättrad Playstation 5-version, vilket bara är en tvåhundring billigare än vad hela samlingen kostar. Det är alltför saftigt för ett tre år gammalt spel.

Har du å andra sidan inte testat serien innan och suktar efter något Demon’s Souls-osande att kasta svordomar på, då är det svårt att hitta något vassare än Nioh-spelen – och då passar The Nioh Collection perfekt.

Körsbärsträd och samurajer

The Nioh Collection

Testat: Februari 2021
Genre: Actionrollspel
Utvecklare: Team Ninja
Utgivare: Sony
Plattform: Playstation 5, pc
Testat på: Playstation 5
Pris: 729 kronor hos Power

M3 rekommenderar

Betyg: 4 av 5