Testad tjänst: Tidal 
Pris: Från 99 kronor/månad

När Tidal lanserades med buller och bång 2014 med ingen mindre än stjärnartisten Jay-Z i spetsen var det mycket som talade för tjänsten. Bland annat ställde sig många högprofilerade artister, inte minst Jay-Z:s partner Beyoncé, bakom Tidal och deklarerade att deras musik enbart skulle släppas på just Tidal i fortsättningen. Till råga på allt skulle Tidal leverera bättre ljudkvalitet än konkurrenterna. En streamingtjänst av de största namnen i branschen för musikälskare, helt enkelt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tidal fyller en viktig funktion med sitt svindyra hifi-abonnemang för de som kräver att streamingtjänsten de använder ska hålla professionell nivå. Alla andra typer av användare kommer inte kunna utnyttja den kvalitet som Tidal erbjuder. Vi ser inte heller någon anledning till att välja deras billigare Premium-abonnemang, när tjänster som till exempel Spotify eller Youtube Music erbjuder samma funktionalitet till en lägre månadskostnad.
 

Positivt

  • Överlägset högst ljudupplösning
  • Stöd för Dolby Atmos
  • Finns på Svenska
  • Användarvänligt och stabilt

Negativt

  • Dyrt
  • Laggig Cast-funktion
  • Alla låtar finns inte i högsta möjliga upplösning

Några år senare kan vi konstatera att Tidal dessvärre inte fick det stora genomslag som initialt var tänkt. Beyoncés låtar finns nu att lyssna på alla andra musikstreamingtjänster vi testat och Tidal har fallit nästintill i glömska. Kvar lever dock uppfattningen att Tidal levererar makalöst mycket bättre ljudkvalitet än någon av de andra tjänsterna.

Riktigt bra ljud, för vem?

Och på pappret är det här helt korrekt. Tidal är den enda tjänsten som låter användarna streama upp till cd-kvalitet, med en upplösning som är många gånger högre än konkurrenterna. För dig med ett riktigt bra ljudsystem finns här till och med stöd för Dolby Atmos-ljud. Dessutom har de låtit musikskaparna själva mastra låtarna själva för tjänsten, för att optimera upplevelsen så att musiken låter precis som personerna bakom vill.

Tidal ljudupplösning
Låtarna på Tidal finns tillgängliga i tre olika kvaliteter, varav de två högsta kräver ett så kallat Hifi-abonnemang.

Föga förvånande levererar Tidal också det dyraste abonnemanget i testet, hela 199 kronor för att låsa upp högsta möjliga upplösning. Är det värt att betala dubbelt så mycket som konkurrenterna för ett abonnemang?

Svaret, om du frågar oss, är nej. För att ge den här typen av filer rättvisa krävs betydligt proffsigare utrustning än vad gemene man har tillgång till. De flesta användare kommer varken att ha en enhet som kan spela upp den här typen av filer, på det sättet de är menade, eller för den delen högtalare eller hörlurar som kan ge dem rättvisa. Vi tycker till och med ibland låtarna har väl hög bas för vår smak och Tidal erbjuder ingen integrerad equalizer där detta går att korrigera.

Det absolut dyraste Hifi-abonnemanget är med andra ord enbart värt att lägga pengarna på om du sitter inne på riktigt professionell utrustning. Det ska också sägas att alla spår inte finns tillgängliga i den högsta möjliga upplösningen, vilket såklart kan kännas lite surt för den som betalat en så pass maffig månadskostnad.

Billigare abonnemang till oklar mottagare

Men här finns också ett billigare alternativ. För 149 kronor i månaden får du samma bitrate som hos konkurrenterna. Det här abonnemanget må vara billigt i sammanhanget, men är ändå dyrare än alla andra tjänster vi har testat.

Tidal
Tidals gränssnitt är riktigt snyggt och lätt att använda.

Så hur står det till med det billigare, men fortfarande dyra abonnemanget, där upplösningen är densamma som hos konkurrenterna? Det här abonnemanget har vi ännu svårare att motivera. Funktionsmässigt får vi en upplevelse otroligt lik Spotify, med stöd för de flesta plattformar samt Airplay och Chromecast.

Spellistorna känns inte alls lika livlösa som hos till exempel Youtube Music eller Amazon Music, även om det initialt kan vara svårt att lista ut vad listorna innehåller baserat på de kryptiska titlarna. Tidal har ett tydligt fokus på RnB, rap, hiphop och soul när det gäller låtförslag, nya releaser och spellistor. Det här är knappast förvånande, då frontpersonen Jay-Z figurerar inom just dessa genres. Utbudet är dock precis lika bra som andra tjänster i testet även inom andra genrer. Utöver musiken finns här musikvideor och en del exklusiva intervjuer med artister.

Tidal spellistor
Decaf och Couch Championship-listorna är två exempel på Tidals kryptiskt döpta spellistor.

Överlag erbjuder Tidal det en stabil upplevelse, med ett stort plus i kanten då det är en av få tjänster som finns tillgänglig på svenska. Enda funktioner som inte lever upp till förväntningarna är när vi castar till en Google-högtalare, då vi tappar kontrollen över musiken och inte kan styra från appen utan måste resa på oss gå fram till vår högtalare för att stänga av den.

Fakta

Testad: Februari 2021
Kontakt: Tidal
Plattform: Webbläsare, pc och mac, IOS, Android, Apple TV och andra smarta tv-apparater. Se hela listan här.
Bibliotek: Över 60 000 000 spår.
Anslutningar: Airplay, Chromecast, Bluetooth.
Övrigt: Spellistor går att ladda ner offline. Stöder Dolby Atmos.
Pris: Premium: 99 kronor/månad (149 kronor/månad via Itunes). Hifi: 199 kronor/månad (279 kronor/månad via Itunes). Familj (upp till 6 olika användare): Premium: 149 kronor/månad. Hifi: 299 kronor/månad. Testa gratis i en månad här!

Betyg: 3 av 5