Under tisdagen 9 februari presenterade Audi sin elektriska framtid och med den sin nya elbil e-tron GT. Bilen är en helektrisk sedan med fyradörrarscoupé som kommer i två modeller, Audi e-tron GT Quattro och den toppspecade Audi RS e-tron GT varav både är lokalt utsläppsfria.

Bilens exteriör är tänkt att vara dynamisk och harmonisk med en luftmotståndskoefficent med ett cW-värde på endast 0,24 och ett intryck av att bilen är formad av vinden. Interiören är sedan klassisk gran turismo-design med sportigt låga säten separerade av en konsol i mitten. Baksätet har även tillräckligt med plats för att vuxna ska kunna sitta bekvämt.

Beroende på modellen är den eletriska motorn i Audi e-tron GT på 350 kW eller 440 kW som i bilens boost-läge kan ökas till 390 eller 475 kW i max 2,5 sekunder. Audi e-tron GT Quattro gör 0 till 100 på 4,1 sekunder medan RS-versionen kan göra det på 3,3 sekunder. Topphastigheten ligger på 245 respektive 250 km/h.  

audi rs e-tron gt interiör
Foto: AudiAudi RS e-tron GT:s interiör.

Batteriet på 85 kWh har enligt Audi själva en räckvidd på upp till 487 kilometer och bilens 800-volt-teknologi gör att det kan snabbladdas i uttag upp till 270 kW. Något som ska göra så bilen kan ladda 100 km på bara fem minuter via en snabbladdningsstation.

Bilens fjädring är sedan gjord för dynamik och bekvämlighet med hjälp av tekniker som Audi drive select, all-wheel-styrning, kontrollerad dämpning, luftfjädring med tre kammare, elektrisk all-wheel-styrning och reglerad differntialbroms på bakaxeln. Hjulens storlek sträcker sig upp till 21 tum och bromsskivorna har en diameter på upp till 420 millimeter.

Audio e-tron GT har utöver det ett infotainmentsystem med två skärmar, en 12,3 tums digital instrumenpanel och en 10,1 tums touchskärm, LTE-chipp för wifi-uppkoppling, onlinetjänster från Audi connect, navigation från Here, egen smartphone-app, Carplay och Android Auto samt en helt egen ljudsignatur.

Förförsäljningen startar i februari och Audio e-tron GT Quattro kommer ha ett cirkapris på 1 158 000 kr medan RS-versionen kommer ha ett cirkapris på 1 573 000 kronor.

Audi Quattro
Foto: AudiAudi e-tron GT Quattro