Testad tjänst: Amazon Music Unlimited
Pris: Från 9,99 euro/månad.

E-handelsjätten Amazons musikstreamingtjänst är kanske inte direkt "top of mind" för svenska konsumenter. På andra marknader, där Amazon är mer dominerande, är tjänsten desto populärare, delvis tack vare att Amazons smarta högtalare Echo stöder tjänsten. Om vi bara ska ta del av musikstreamingen däremot kostar det 9,99 euro i månaden, det vill säga cirka 100 kronor.

Betyg 2 av 5

Omdöme

I nuläget har vi svårt att motivera varför någon skulle välja Amazon Music Unlimited som sin musikstreamingtjänst. För samma månadskostnad som konkurrenterna får vi bristande funktionalitet och knapert med inspirerande spellistor.
 

Positivt

  • Stöd på många plattformar
  • X-ray visar information om personerna bakom låtarna

Negativt

  • Osammanhängande spellistor
  • Knöligt gränssnitt
  • Vissa spellistor är inte tillgängliga

Amazon Music Premium är förmodligen den struligaste tjänsten vi stött på, från början till slut. Vi kan inte starta medlemskapet direkt i appen på mobilen eller datorn, utan måste gå genom webbläsaren och vårt Amazon-konto för att aktivera abonnemanget. Vi får sedan välja vilken global affär Music-kontot ska knytas till, som alltså inte kan vara Sverige, trots den nyliga lanseringen av den svenska sajten.

Beroende på plattform finns upp till tre olika flikar att välja mellan: Hem, sök och bibliotek. Under Hem får du upp tips om spellistor, låtar och artister att lyssna på, under Sök kan du söka mer specifikt på vad du vill lyssna på och under Bibliotek samlas dina spellistor och låtar du har gillat eller lyssnat på nyligen.

Amazon Music Premium
En del av spellistorna på Hem-sidan går inte att spela upp av oklar anledning.

Det här är inte det snyggaste gränssnittet vi stött på, och inte det mest funktionella heller. Ibland när vi klickar på spellistorna på Hem-skärmen får vi ett felmeddelande om att materialet inte är tillgängligt.

Även spellistorna som vi faktiskt får lov att spela känns opersonliga och osammanhängande. Utöver att många av låtarna inte passar in i vad rubriken utlovar och ofta består av en salig blandning av genrer, känns själva listorna ofta förlegade, som om de inte blivit uppdaterade på länge.


Algoritmen ränner fritt mellan genrerna

Om du inte känner att du får någon inspiration från Amazons egna spellistor kan du vända dig till Radio-spellistor från dina favoritartister, det vill säga spellistor som fylls med låtar som enligt algoritmen ska låta som artisten. Här har vi relativt höga förhoppningar, då Amazon slog igenom ursprungligen med sin berömda algoritm för att lista ut vilken typ av böcker deras läsare kunde tänkas vilja läsa härnäst.

Tyvärr har Amazon betydligt svårare att räkna ut musiksmak än litterära preferenser. På startsidan finns en ständigt uppdaterad spellista vid namn My Soundtrack, där Amazon försöker hitta låtar de tror kan passa din smak. Här är det dock mest samma hits som är i rullning och sällan nya låtar.

Om du istället vänder dig till autogenererade listor, så kallad "radio", baserat på artister du tycker om sedan tidigare, blir det tyvärr inte bättre. I vår spellista, baserad på brittiska indiepopartisten Izzy Bizu, dyker bland annat Conga av Gloria Estefan upp, för att följas upp av kanske ännu mer otippade Livin’ on a Prayer.

Amazon Music Premium X-ray
Amazon X-ray känns igen från företagets streamingtjänst Prime Video, där du får ytterligare information om spåren du lyssnar på.

Någonting unikt som Amazon kan stoltsera med är X-ray, en sorts mer faktafokuserad version av Spotifys Discover. Den som redan är bekant med Amazons Prime Video känner till funktionen, som låter dig ta del av extra information om materialet som streamas. Principen är densamma i Amazon Music Premium, här får du bland annat information om vad de olika musikerna heter och vilka instrument de spelar.

Fakta

Testad: Februari 2021
Kontakt: Amazon Music Unlimited
Plattform: Webbläsare, pc och mac, IOS, Android, Apple TV, Android TV, Xbox, samt Amazons Fire- och Echo-enheter.
Bibliotek: Över spår.
Anslutningar: Airplay, Bluetooth, Chromecast (enbart Android).
Övrigt: Spellistor går att ladda ner offline.
Pris: 9,99 euro/månad. 14,9 euro för familjeabonenmang (upp till sex olika användare). Gratisalternativ finns. Testa gratis i en månad här!

Betyg: 2 av 5