Testad produkt: Mi Air Purifier 2h
Pris: Från 1 441 kronor via Prisjakt

Mi Air Purifier 2h är en till storleken relativt liten luftrenare. Den är rektangulär till formen och mäter endast 52 centimeter på höjden (52 x 24 x 24 cm) vilket gör den lättplacerad oavsett i vilket rum den är tänkta att användas i.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mi Air Purifier 2h är ett intressant alternativ för den prismedvetne. Den utför jobbet i det tysta för att effektivt rena luften mer intensivt vid behov. Ett enkelt handhavande och smidigt format innebär att den är lättplacerad oavsett rum. Appen är användarvänlig och kompatibel med flertalet övriga produkter i Xiaomis ekosystem och förutom att den kraschar med jämna mellanrum, finns det finns inte mycket mer att anmärka på. 

Positivt

  • Riktigt bra pris
  • Tystgående
  • Enkel och användarvänlig app ...

Negativt

  • ... som ofta kraschar
  • Designen tilltalar knappast någon
  • Avsedd endast för något mindre ytor
Skulle du vilja alternera den i olika rum är inte heller det något problem med tanke på att enheten endast väger runt fem kilo. Nätt och behändig alltså, men sett till design är det inte lika muntert. Här snackar vi enkel betongliknande perforerad hårdplast som knappast kan benämnas som tilltalande.
Mi Air purifier 2h

På enhetens ovansida hittar vi, förutom själva fläkten, en funktionsknapp som används för att välja i vilket läge luftrenaren ska arbeta: auto, manuellt eller nattläge och strax intill åskådliggörs detta via tre ikoner på frontpanelens ovandel.

Mi Air purifier 2h

Längs ned på fronten, integrerat i den perforerade plasten, finns en liten led-lampa som indikerar aktuell luftkvalitet (grönt för bra, rött för dålig) och slutligen finns en knapp på enhetens baksida som används vid filterbyte eller för att nollställa nätverksinställningen.

App och smarta funktioner

Som de flesta moderna luftrenare är även Mi Air purifier 2h uppkopplad via wifi och appen som används är densamma som till ett gäng andra produkter med anslutning till Xiaomi (Dreame, Roborock etcetera). Filtret är redan på plats så installationsförloppet är avklarat på ett par minuter och efter att ha kopplat in sladden i eluttaget och följt instruktionerna i appen för att anslutna luftrenaren till ditt trådlösa nätverk är enheten redo att börja arbeta.

Mi Air purifier 2h

I appen kan du, förutom att styra enheten, även använda dig av en timerfunktion om du vill ställa in vilken dag samt under vilka timmar luftrenaren ska vara aktiv. Här visas även aktuella mätvärden (partiklar, temperatur och luftfuktighet), installerad firmware samt information om när filtret bör bytas. Enkelt och användarvänligt och vore det inte för att appen kraschar i tid och otid samt avsaknaden av statistik gällande luftkvalitén bakåt i tiden hade appen fått ett högre betyg.

Drift och luftrening

En sensor placerad på enhetens baksida mäter med hjälp av laser mängden partiklar (PM2,5 ) i luften varpå fläkthastighet anpassas automatiskt, förutsatt att auto-läget är valt. Reningen aktiveras även i nattläget, men aldrig över en viss nivå för att undvika att störa din sömn.

Och Mi Air purifier 2h reagerar verkligen snabbt, något vi märker inte minst när vi lagar mat. Så snart eventuellt stekos registreras drar fläkten igång rejält för att filtrera luften till dess att acceptabla nivåer uppnås. Detsamma gäller när vi provocerar den med parfym, rengöringsmedel och fint damm. Hur den reagerar på pollen låter vi vara osagt då säsongen inte kommit igång ännu, men vi lovar att uppdatera texten så fort det börjar grönska. 

Mi Air purifier 2h
Relativt underhållsfri och att byta filter är en barnlek.

Standardfiltret består av tre lager; ett primärfilter, ett HEPA-filter (H11-klass) och slutligen ett lager av aktivt kol. Filtrets livslängd är cirka sex månader beroende på användning. Priset för ett nytt filter ligger runt 400 kronor.

Konstruktionsmässigt är upplägget enkelt – luften sugs med hjälp av fläkten in från sidorna och fronten, passerar genom filtret för att sedan blåsas ut uppåt. Mi Air purifier 2h renar upp till 260 m³ per timme och lämpar sig för rum med storlekar mellan 18 och 31 kvadratmeter.

Mi Air purifier 2h

Specifikationer

Modell: MI Air Purifier 2H
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Xiaomi
Funktioner: Wifi, smart automatiskt reningsläge.
Area: Upp till 31 kvadratmeter.
Filter: Hepa 13, aktivt kol
Maximalt luftflöde: 260 liter/sekund
Mått: 52 x 24 x 24 cm.
Vikt: 5,2 kg.
Ljudnivå: 41 - 65 dB (enl. tillverkare).
Övrigt: Kompatibel med Amazon Alexa samt Google Assistent
Rek. pris: 1 490 kronor
Pris: Från 1 441 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5