Testad tjänst: Spotify
Pris: Från 109 kronor/månad.

Svenska musikstreamingjätten Spotify har gått från klarhet till klarhet, från att vara en av de första som erbjöd ett stort musikbibliotek mot en fast månadskostnad, till att fortsätta ta marknadsandelar och till och med börsnoteras på Nasdaq under Schweizisk flagga. Successivt har företaget byggt upp ett av de största musikutbuden inom de flesta genrer och Podcasts.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Spotify är onekligen, framför allt på den svenska marknaden, måttstocken vi använder för att jämföra andra musikstreamingtjänster med. Efter att ha testat konkurrensen kan vi konstatera att även om det inte är en felfri tjänst, förtjänar Spotify ändå sin unika plats på musikstreamingmarknaden.

Positivt

  • Många olika abonnemangsformer att välja mellan
  • Bra gränssnitt
  • Riktigt bra utbud av både musik och poddar
  • Hög kvalitet på spellistorna
     

Negativt

  • Kommande prishöjning gör abonnemangen dyrare än konkurrenterna
  • Måste uppdatera skrivbordsappen stup i kvarten

Just nu är faktiskt ett perfekt tillfälle att jämföra Spotify med konkurrenterna och ställa frågan om de förtjänar sina marknadsandelar. Från och med nästa månad kommer nämligen Spotifys abonnemang prishöjas. Ett premium-abonnemang kommer därefter kosta 109 kronor i månaden för en användare. Familjeabonnemanget, med upp till sex användare, kommer att kosta 189 kronor i månaden medan Spotify Duo, för två användare, hamnar på 149 kronor i månaden efter mars månad.

Den här prishöjningen innebär att Spotify lägger sig precis över de flesta av sina konkurrenter pris. Erbjuder de tillräckligt med utbud och funktionalitet för att motivera prislappen?

Unikt utbud av musik och poddar

Spotify har tidigare varit i blåsväder och till och med bojkottats av artister som Taylor Swift på grund av att musikerna i fråga inte känt att de fått tillräckligt betalt för sin medverkan. I dag har dock de flesta artister begravt stridsyxan och finns numera tillgängliga på tjänsten.

Spotify har faktiskt på pappret inte flest låtar i sitt bibliotek av tjänsterna vi har testat, men de har några ess i rockärmen. Utöver att de numera erbjuder podcasts, från bland annat Sveriges Radio till egna, exklusiva titlar, fyller de även ut sitt musikutbud med låtar från sina egna studios. I vad de kallar för Spotify Sessions bjuder de in artister att spela in versioner på antingen sina egna eller andra artisters låtar. Artisterna är allt från väletablerade namn som Elton John och Demi Lovato till indie artister som Bombay Bicycle Club och Léon.

Spotify Sessions
Under Spotify Sessions finns låtar inspelade av artister exklusivt för tjänsten.

Spotify har såklart även skräddarsydda spellisor unikt genererade för varje användare. De nöjer sig inte med ett par spellistor anpassade efter vad de tror att vi gillar, utan fullkomligen öser individuella listor som ständigt uppdateras. Det handlar om hela sex dagsfärska "daily mix"-spellistor där favoritlåtar inom olika genrer blandas med nya låtar att upptäcka, en ny Discover Weekly-lista varje måndag med bara nya låtar och sist men inte minst en Release-radar där nya släpp från artister som finns i dina spellistor samlas.

Även om konkurrerande tjänster ofta implementerar en eller två av dessa spellistor i sina tjänster bjuder ingen på så många spellistor baserade på din musiksmak. Hur pricksäkra de är varierar, men det finns nästan alltid en lista som lyckas träffa rätt.

Spotify Mobil
Spotify har fantastiskt många spellistor att bläddra mellan om du är trött på dina egna.

Även de spellistor som inte är genererade efter ditt lyssnande känns generellt mer genomtänkta än hos de andra tjänsterna. Det känns att Spotify lagt ned tid på att kurera listorna och se till att de blir enhetliga och kontinuerligt uppdaterade.

Användarvänligt – för det mesta

Spotify erbjuder riktigt stabila och användarvänliga appar på de flesta plattformar. Den plattformen vi tycker är minst smidig att använda är webbläsaren, det är tydligt att de föredrar att du laddar ned programmet istället. Vi stötet stundtals på problem med när vi castar till en Google-högtalare, men i övrigt fungerar det i princip alltid felfritt. Spotifys skrivbordsapp måste ha en uppdateringsfrekvens som enbart Itunes kan konkurrera med. I princip varannan gång vi öppnar programmet måste vi vänta på en uppdatering.

Spotify
Spotifys gränssnitt är funktionellt och användarvänligt på i princip alla plattformar vi testar tjänsten på.

Spotify är enda tjänsten vi testat som dessutom erbjuder en alldeles egen app för de yngsta i familjen. Genom Spotify Kids kan barnen i familjen lyssna på Smurfarna hur mycket som helst utan att det påverkar föräldrarnas rekommenderade låtar. En välkommen nyhet för alla med barn, men vi förstår inte varför det blev tvunget att separeras till en egen app, istället för att bara kunna ställas in i gränssnittet, i stil med de flesta streamingtjänster med dedikerade barnprofiler?

Om Spotify

Testad: Februari 2021
Kontakt: Spotify
Plattform: Webbläsare, pc och mac, IOS, Android, Apple TV, Playstation, Xbox, Android TV, Sonos och många andra tv- och högtalarsystem.
Bibliotek: Över 50 000 000 låtar, över 700 000 podcasts.
Uppspelningskvalitet: Upp till 320 kbit/s beroende på plattform och abonnemangsform.
Anslutningar: Airplay, Bluetooth, Chromecast.
Övrigt: Spellistor går att ladda ner.
Pris: Premium: 109 kronor/månad. Family: 189 kronor/månad (upp till sex olika användare). Duo: 149 kronor/månad. Testa gratis i en månad här!

Betyg: 5 av 5