Testad produkt: Astro A20 Wireless
Pris: Cirka 975 kronor hos Amazon Sverige

Hur mycket du bör ge för ett gamingheadset beror mycket på vad du vill få ut av det. Ju högre pris desto mer börjar det närma sig en investering och inte bara ett sätt att kommunicera med andra medspelare på. Astros A-serie är sedan tidigare kända för sina dyrare och riktigt högkvalitativa A50- och A40-varianter. Just Astro A50 Wireless är också ett av de headset som är högst rankade i vårt jämförande test.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nyversionen av Astro A20 Wireless är, trots ett par snedsteg, ändå ett gediget headset. Det må sakna alla tekniska finesser som dess dyrare syskon bjuder på, men är å andra sidan riktigt bekväma att bära under längre sessioner.

Positivt

  • Lätt och bekvämt för längre sessioner
  • Trådlös kompabilitet med Xbox genom adapter.

Negativt

  • Saknar funktioner som föregångaren hade
  • Mikrofonen känns bräcklig

Astro har också ett par billigare varianter, bland andra A20. Nyligen släppte de en ny version, A20 Wireless, och förväntningarna var höga. Men dessvärre lämnade headsetet en hel del att önska, särskilt med tanke på hur mycket de andra modellerna hyllades. Det finns dock en del positiva aspekter, för den som inte vill eller kan gå högre vad gäller själva priset.

Design och komfort

Precis som sist testar vi en kombinerad Playstation/pc-variant med trådlös kommunikation via usb-sändare. Färgschemat för “nya” A20 går i Playstation 5:s tecken, även om den inte har lika rund design som Sonys officiella Pulse 3D, går A20 Wireless ändå bra ihop med konsolen. Om vi ska inleda med en lite petitess är skillnaden mellan usb-sändarnas storlekar som natt och dag. Pulse 3D har en liten, nästan osynlig plupp - medan Astros är en tredjedel längre.

Astra A20 Wireless
Foto: Raphael Cano Felix

En viktigare detalj är hur headsetet känns att använda. De tygbeklädda kåporna är riktigt bekväma under längre sessioner och trycker inte mot tinningen som andra headsets. Däremot är själva utrymmet för örat inte tillräckligt, åtminstone inte för undertecknads öron. När vi väl fått till rätt position kan vi dock spela i timmar utan att få huvudvärk. Att headsetet har låg vikt spelar såklart också roll.

Astro A20 inzoomad
Foto: Raphael Cano Felix

I övrigt är mestadelen av A20 Wireless plast, med undantag för själva undersidan av huvudbågen som är täckt av gummi. I vanliga fall föredrar vi tyg eller skum, men här är själva materialet så mjukt att det inte märks av. Dessvärre gäller det även den avlånga mikrofonen. Tanken är den ska fällas ned för användning och upp igen för att dämpas. Våra försök att göra så känns däremot inte lyckade – hälften av gångerna undrar vi om vi har varit för hårdhänta mot det svajiga materialet.

Ljudkvalitet

När vi ändå är inne på mikrofonen kan vi berätta att ljudkvaliteten är klart godkänd, dock finns en viss burkighet. Desto bättre är själva ljudåtergivningen i lurarna, där vi dessutom har tre olika eq-lägen att växla mellan. Basen är visserligen klen. A20 har inte heller ett surroundläge, men vi lyckas ändå höra detaljer från olika delar av omgivningarna i spelen. De saknar samma explosiva klang som exempelvis Pulse 3D, men hur det påverkar just ditt spelande beror på smak, samt titlarna du själv brukar lira.

Astro A20 Wireless utfälld mikrofon
Foto: Raphael Cano Felix

En mindre detalj som vi uppskattar är själva hjulet för volymen. Den är placerad på ena kåpans kant och sticker ut så pass att vi aldrig har problem med att lokalisera den. Vid sidan finns även två knappar som låter dig justera balansen mellan spel- och chattljud. Dessa är inte lika enkla att justera då de inte sticker ut lika mycket som volymhjulet, men så småningom lär vi oss att hantera dessa med.

Funktioner

Här finner vi en del frågetecken som drar ned intrycket. Den tidigare versionen av A20 var kompatibel med programvaran Command Center för justering av equalizer. Men nya A20 Wireless skippar det till förmån för de förinställda alternativen. Visserligen är dessa mer än tillräckliga för vanligt spelande, men att Astro väljer att ta bort funktioner som finns hos andra headsets i samma prisklass förblir en gåta för oss.

Astro A20 Wireless och Dual Sense
Foto: Raphael Cano Felix

Vad som är dåligt är att instruktionerna är så gott som obefintliga. Vi fick söka ordentligt på nätet för att utröna huruvida nya A20 Wireless verkligen var kompatibel med Command Center eller inte. När det kommer till kritan finns det smidigare sätt att få ut bra ljud ur din Playstation 5. Om du även äger en Xbox-konsol kan du enkelt para nya A20 även med den. Allt du behöver är en extra usb-sändare som kan köpas till direkt från Astro själva. Det sparar dig åtminstone kostnaden att köpa ytterligare ett headset.

Specifikationer

Produktnamn: Astro A20 Wireless
Tillverkare: Astro Gaming
Testat: Februari 2021
Anslutning: 2.4 GHz via usb-mottagare
Surround: Nej
Fungerar till: Playstation 4, Playstation 5, pc, Xbox (genom att köpa till en avsedd usb-mottagare)
Pris: Cirka 975 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5