Testad produkt: Netgear Meural Wifi Photo Frame
Pris: 3 852 kronor hos Amazon.se

Den första reaktionen när vi fick in Netgears fotoram till testlabbet var ungefär samma som när vi senast fick in en gps – ”Va, tillverkas det fortfarande sådana här?”

Betyg 3 av 5

Omdöme

Netgear Meural Wifi Photo Frame har en fantastik bildkvalitet, med bra ljusstryka och bra betraktningsvinkel. Molnlagringen av bilderna är smidig, men innebär samtidigt en del brister som beroende av en wifi-uppkoppling. Och cirkapriset på 3 800 kronor är lite väl högt.

Positivt

  • Mycket bra bildkvalitet.
  • Bra ljusstyrka.
  • Bra betraktningsvinkel.

Negativt

  • Dyr.
  • Kräver wifi-uppkoppling.
  • Ingen pekskärm och dålig rörelsekontroll.
  • Bara fyra gigabyte lagringsutrymme utan abonnemang.
Men nog tillverkas det fortfarande fotoramar och Netgears variant med det något krångliga namnet Netgear Meural Wifi Photo Frame visar att det fortfarande finns anledningar att skaffa en sådan, även om den också har en del brister.

Netgear Meural Wifi Photo Frame är en rejält stor fotoram med måtten 40,1 x 25,9 x 4,2 centimeter. Den väger också en hel del, hela 1,3 kilo. Bildytan är på 15,6 tum och upplösningen hela 1 920 x 1 080 bildpunkter.

Du kan placera den stående eller liggande, antingen upphängd på väggen (fästen och skruvar ingår) eller använda det inbyggda stödet och ställa den på en plan yta.

Och det ska sägas direkt, bildkvaliteten är helt enkelt lysande! Det är skarpt, ljusstarkt och betraktningsvinkel är utmärkt. Varifrån du än tittar på skärmen i rummet och i både dagsljus och mörker syns bilderna klart och tydligt.

Ingen lokal lagring av bilder

Till skillnad mot många andra fotoramar har Netgear Meural Wifi Photo Frame ingen lokal lagring av bilderna på exempelvis ett sd-kort. Istället skickas alla dina foton via en mobilapp upp till en molntjänst och sedan vidare därifrån till fotoramen. Det är en smidig lösning, men innebär samtidigt att du blir beroende av att ha en wifi-uppkoppling, både för att föra över bilder och för att styra själva bildvisandet.

Visserligen har Netgear Meural Wifi Photo Frame även en rörelsekontroll, men denna är så oprecis och usel att den i praktiken är oanvändbar. Den har heller ingen pekskärm.

Appen, som tyvärr inte finns på svenska, är bättre, men lämnar även den en del övrigt att önska när det gäller användarvänlighet.

Ytterligare en nackdel är att molnlagringen är begränsad till fyra gigabyte. Det går visserligen att öka denna till 20 gigabyte, men då krävs ett betalabonnemang (se mer nedan).

Netgear Meural Wifi Photo Frame
Förutom egna foton kan du visa upp kända konstverk.

Dubblerar som tavla

Förutom att kunna visa dina egna foton och kortare videoklipp, är Netgear Meural Wifi Photo Frame även tänkt att dubblera som tavla med ”riktig” konst. Med ramen följer några exempelbilder, bland annat Johannes Vermeers kända ”Flicka med pärlörhänge och målningar av såväl Wassily Kandinsky som Edward Hopper.

Många fler målningar går att få, men inte gratis. Istället måste du abonnera på en tjänst som kostar från 74 kronor (8.95 dollar) i månaden. Detta abonnemang ger dig även mer lagringsutrymme (20 gigabyte). Det går också att köpa enstaka konstverk eller samlingar för en engångssumma.

Med tanke på kostnaden för Netgear Meural Wifi Photo Frame, hela 3 800 kronor, känns det lite snopet att behöva betala ytterligare en knapp hundring i månaden för utökat lagringsutrymme och åtkomst till alla konstverk.

Men om man å andra sidan tänker på vad det skulle kosta att köpa originalen av alla dessa målningar är det ju inte så dyrt…

Specifikationer

Produkt: Netgear Meural Wifi Photo Frame
Testad: Februari 2021.
Tillverkare/kontakt: Netgear, netgear.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
App på svenska: Nej.
Skärmstorlek: 15,6 tum.
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Pekskärm: Nej.
Färg på ram: Mörkgrå.
Internt lagringsutrymme: 1 gb.
Externt lagringsutrymme: 4 gb (20 gb med abonnemang).
Storlek: 40,1 x 25,9 x 4,2 centimeter.
Vikt: 1,3 kilo.
Övrigt: Abonnemangskostnad från 74 kronor (8,95 dollar) per månad.
Pris: 3 852 kronor hos Amazon.se

Betyg: 3 av 5