Testad produkt: Persona 5 Strikers
Pris: Switch: 448 kronor hos Coolshop. PS4: 599 kronor hos Webhallen. PC: 59,99 euro hos Steam.

Dragon Quest. Gundam. One Piece. Fire Emblem. Och nu senast The Legend of Zelda. Det är bara några av spelserierna som fått den numera klassiska Warriors-omarbetningen, signerat Omega Force. Studions egna Dynasty Warriors-spel, som speglar gigantiska slagfält i 200-talets Kina, visade sig vara ett spelmekaniskt under när de första spelen äntrade marknaden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Persona 5 Strikers är inte ditt sedvanliga Warriors-spel från Omega Force. Det är snarare en underbar fusion som tar de bästa bitarna ur det och Persona, som sedan mixas ihop till något alldeles unikt. Letar du efter ett djupare hack-n-slash är detta rätt väg att gå.

Positivt

  • Mer interaktiva strider än dess förlagor
  • Djup story
  • Underbar musik

Negativt

  • Kräver nästan att du spelat originalet
  • Långa laddningstider
Persona5Joker
I vanlig Persona-stuk är animerade sekvenser en del av upplevelsen.

Slåss mot horder av fiender. Ta över deras fästen och planera nästa attack. Rinse and repeat. Det finns en beroendeframkallande aura över spelen, nästan oberoende av vilken licens Omega Force tar sig an för tillfället. Vi talar inte samma euforiska känsla som uppenbarar sig efter vunna David mot Goliat-strider i Dark Souls, utan snarare en känsla av oövervinnlighet. Antagonister flyger åt all världens håll, samtidigt som du själv upprepar enkla knappkommandon. Du är mer eller mindre en gud.
 

Eller kanske inte…

Välkommen till Persona 5 Strikers, en slags uppföljare till det superpopulära rollspelet Persona 5. Men också den officiella Warriors-omarbetningen, fast med en liten twist. Joker och resten av de så kallade Phantom-tjuvarna har återigen samlats för att besegra demoner i parallella dimensioner, avslöja kopplingar till antagonister i den riktiga världen samt samla på sig hjälpsamma ”Persona”-monster längs vägen.

Persona 5S fight
Vi börjar med enstaka fiender. Innan vi vet ordet av slåss vi dock mot hela arméer av skuggvarelser.

I vanliga fall sker det genom ett turbaserat system i bästa jrpg-stuk. Men som en del av Warriors-spelen har vi att göra med betydligt mer actionfyllda strider i realtid. Den som försöker sig på att frenetiskt trycka på alla knappar samtidigt, i hopp om att avfyra spektakulära specialare, kommer dock snabbt att råka ut för en rejäl kalldusch. Persona 5 Strikers kräver nämligen en del omprogrammering av ditt spelsätt.

Persona 5S Joker fight
Utöver teamattacker kan våra hjältar också ta hjälp av omgivningen för fler spektakulära attacker.

Det är fortfarande möjligt att få till graciösa specialattacker. Men för det behöver vi anamma våra olika Persona, hjälpsamma demoner som behärskar sedvanliga rpg-mekanismer. I korta drag – vi kan inte bara rusa in i strider som i exempelvis Hyrule Warriors. De spelen krävde förvisso också viss planering i de senare banorna. Men i Persona 5 Strikers är det obligatoriskt att inta en mer taktisk spelstil, redan från strid nummer ett.
 

Spektakulär teamwork

Här kommer också själva teammekaniken in i bilden. Där andra Warriors-spel låter dig sända iväg tillgängliga bundsförvanter åt olika håll, är Persona 5 Strikers en mer sammansvärjande historia. Vi styr protagonisten Joker, men har även möjlighet att närsomhelst växla över till tre andra, valfria karaktärer ur gänget. Var och en med sin unika stridsstil och med varsin Persona.

Persona 5 Party
Party-attackerna är särskilt hjälpsamma i bossfighter.

Tvärs genom komboattacker kan du tajma att förlänga och fortsätta dessa med en separat karaktär. Det ger dig inte bara coolare attacker, men fyller också upp en särskild mätare för de olika avslutningarna som är exklusiva för varje ”fantomtjuv”. Här kan vi dock sakna att ge varje datorstyrd karaktär olika typer av instruktioner, som i fallet med Hyrule Warriors. Men överlag är datorn ändå bra på att anfalla rätt måltavla, och även på att sporadiskt ta emot smällar.  

Persona 5 town
Smala gränder och korridorer är vanligtvis inte vad vi vill ha i ett Warriors-spel. Persona 5 Strikers är undantaget.

Warriors-fans lär dock sakna de mer öppna världarna som återfinns i andra titlar. Vissa kommer till och med att se det mer linjära tänket som ett steg bakåt. Men i valet mellan tekniskt spektakulära strider och ett mer öppet system, där alla kommer och går som de behagar, föredrar vi det förstnämnda. Det ultimata vore förstås en kombination av bägge och det kanske kommer med nya Warriors-spel specifikt designade för den nya generationens hårdvara. Här och nu känns dock striderna i Persona 5 Strikers som en frisk fläkt jämfört med andra liknande titlar. Men också jämfört med tidigare menybaserade Persona-spel.
 

Mer Persona än Warriors

Nu kanske vän av ordning menar att en Warriors-spinoff inte kan jämföras med titlarna den är baserad på. Men nog verkar det som om att ett skifte är på gång. Tidigare släppta Hyrule Warriors: Age of Calamity räknades exempelvis in i den officiella Zelda-storyn, till skillnad från dess föregångare. Och på samma sätt är Persona 5 Strikers inte bara en officiell fortsättning, utan också en titel som står på egna ben bland andra Persona-titlar.

Persona 5S
Utgivaren bakom Persona 5 Strikers, Atlus, är numera en del av Sega. Därav referensen till ett av de för tillfället mer populära Sega-spelen.

Innan vi ens fått strida för fösta gången har vi exempelvis avverkat en halvtimme av dialoger. Och emellanåt serveras vi storyns framfart via läckra, animerade sekvenser. Det märks att Omega Force jobbat nära det ursprungliga teamet, då allt från karaktärer till dialoger och platser känns riktigt autentiska. De djupare inslagen, exempelvis att komma vissa karaktärer närmare, lyser dock med sin frånvaro. Men med tanke på att de ersatts av andra, enklare system är det inte hela världen.

Persona 5 morgana
Mer Persona åt folket!

Elefanten i rummet är dock de två andra formaten spelet släpps till. Just Persona 5 (och uppdateringen Persona 5: Royal) är i dagsläget exklusiva för Playstation-konsoler. Om Persona 5 Strikers nu är en spinoff som ändå fortsätter storyn från originalen, hur ska då Switch- och pc-spelare hänga med i svängarna? Som det är just nu slängs vi bara in direkt i handlingen och förväntas ha koll på alla karaktärerna. Detta ska dock inte ses som en diss av spelet i fråga, snarare en uppmaning att släppa Persona-serien till fler format. Mer Persona åt folket, helt enkelt. 


Persona 5 Strikers

M3 rekommenderar

Testat: Februari 2021
Lansering: 23 februari 2021
Genre: Actionrollspel
Utvecklare: Omega Force
Utgivare: Atlus
Plattform: Switch, Playstation 4, pc
Testat på: Switch
Pris: Switch: 448 kronor hos Coolshop. PS4: 599 kronor hos Webhallen. PC: 59,99 euro hos Steam

Betyg: 4 av 5
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste PlayStation 4-spel just nu