Testad produkt: Motorola Moto G30
Pris: 1 999 kr hos Lenovo

Årets första två mobiler från Motorola, som presenterades i februari, Moto G10 och Moto G30, är nu tillgängliga för köp. I Sverige är det Moto G30 som finns att köpa, till en början enbart via Lenovos webbshop, men vi förväntar oss att se den på bred front i svenska butiker inom kort. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Moto G30 levererar en bra kombination av smidig användarupplevelse och bra prisvärde. Den snabba skärmen charmar trots lägre upplösning och prestandan räcker till, om än inte med mycket marginal. En kamera som är bra på det viktigaste samt en övertygade batteritid är också positivt.

Positivt

  • Bekväm och behändig.
  • Skön känsla med snabb skärm.
  • Bra huvudkamera.
  • Ren Android med bra extra funktioner.

Negativt

  • 720p-skärm.
  • Något långsam lagring.
  • Vidvinkel och makro är mindre lyckade.
M3 rekommenderar

Motorola överger nu sin traditionella namngivning av
G-serien. Vi har tidigare sett Moto G5 G6, G7 och så vidare, med olika tillägg, Pro, Power, Plus för olika typ av klass. Vi är inte helt säkra på vilken av förra generationens Moto G som Moto G30 ska jämföras med. Går vi efter priset gissar vi på ”vanliga” Moto G9.

Det här är en behändigt utformad mobil som ligger bra i handen. Halvstor skärm och skal i blank plast på sidorna och baksidan, samt lätt upphöjt glas som täcker hela framsidan. Bakstycket skimrar med lätt metallglans. Den finns i två färger, en diskret svart och den ljust lila modell vi testat, som kallas Pastel Sky. På baksidan sitter en liten och bara aningen utstickande kamerapanel, som är snyggt inramad med en kromglänsande kant.

Skärmkanterna är breda, med nästan en centimeter extra i underkant. Skärmens övre kant har en droppformad flärp för selfiekameran. Det är något vi sett mindre av senare tid. Tillverkarna föredrar istället håll i skärmpanelen. Det är helt och hållet en smaksak, båda alternativen tar upp lite skärmyta och kan störa vid visning av helskärmsvideo, men de är annars rätt diskreta.

Högre frekvens, färre pixlar

Moto G30 är såvitt vi kan se den billigaste mobilen hittills med högfrekvent skärm på 90 Hz istället för 60 Hz. Det gör att gränssnittsnavigering, bläddrande i dokument och på webbsidor, får en markant rappare och mer direkt känsla. I alla fall om skärmen, liksom hårdvaran som driver den, är bra nog, vilket vi tycker den är. 

Moto G30 baksida
Den ljusa lavenderfärgen på baksidan kan dra blickarna till sig.

Skärmen visar ingen tendens till släpighet eller skuggning som kan ske hos en del billiga mobiler. Pekresponsen är även den snabb och direkt, även om vi inte tror att samplingsfrekvensen för pek är ovanligt hög. I standardläge växlar den automatiskt bildfrekvens och vi upptäcker aldrig att den hamnar i fel läge.

Skärmen är i sig inte märkvärdig, en ips med godkänd, men inte extremt hög ljusstyrka, samt jämna neutrala färger, men inget extra i färgomfång. Den är dock lågupplöst, 720p på bredden istället för 1080p. Det gör att en del detaljer blir mindre tydliga. Det ser dock bra ut för det mesta, eftersom det är en ips-skärm och inte en oled-skärm.

När vi testade Samsung Galaxy A42 med 720p amoled anmärkte vi just på grynigheten i bilden, men det slipper vi här. Å andra sidan drar en 90 Hz ips-skärm betydligt mer ström än vad en 60 Hz amoled gör, så vi får inte samma fantastiska batteritid, trots ett batteri på 5 000 mAh. Moto G30 levererar ändå blandad användande i ett par dygn utan laddning. Telefonen laddas godkänt snabbt med den medföljande 20 watts Turbopower-laddare. Trådlös laddning får du inte i den här prisklassen.

Klarar mycket, men inte allt

Systemkretsen i Moto G30 är en Snapdragon 662, samma som i till exempel Nokia 5.4 eller Poco M3. Den levererar stabil prestanda för sin prisklass, ungefär en tredjedel av datorkraften i en premiummobil, vilket räcker bra för vardaglig surf, navigering och mediaströmning. Det finns undantag, att köra mobila Officeappar går segt, även tyngre ar-appar, bildbehandling och spel är saker den inte lämpar sig för.

Moto G30 svart
Om du känner dig konservativ bör du vänta tills den svarta modellen blir tillgänglig i svenska butiker.

Den modell som säljs i Sverige har fyra gigabyte ramminne. I den här prestandaklassen bör fyra gigabyte räcka utan att du märker någon större negativ effekt. Däremot hade vi gärna sett en annan lagringslösning. Du får mycket plats med 128 gigabyte inbyggt minne och plats för mikro sd-kort på upp till en terabyte, men lagringen är ovanligt långsam, vilket gör att en del större appar samt hantering av större filer påverkas. Vi hade hellre sett mindre utrymme och snabbare läshastigheter.

Telefonen har fyra kameralinser på baksidan, men som med många andra budget- och mellanklassmobiler är det bara tre som används aktivt. En med standardbrännvidd, en vidvinkelkamera och en separat makro. Den fjärde kameran är en stödkamera för djupseende som används för skärpedjupeeffekt och en del liknande funktioner.

Fotar snyggt i de flesta situationer

Huvudkameran håller hög klass med 64 megapixel i sensorn, som i standardläget producerar 16-megapixelfoton med hög detaljnivå, jämna och realistiska färger med fin dynamik. Möjligen har bilderna aningen hård kontrast. Fotografering i inomhusljus får en kall och dagsljusliknande färgton. Men då är vi petiga, kameran levererar mycket kvalitet och dessutom ovanligt bra resultat i mörka miljöer för att sitta i en så här billig mobil.

Vidvinkelkameran och makrokameran är mindre lyckade. Makron kommer inte så nära motivet som vi önskar och levererar konstant för varma färgtoner. Vidvinkeln med sin 8-megapixelsensor saknar huvudkamerans fina dynamik, detaljering och djup i svarta bildpartier.

Moto G30 kamera
Fyra, linser, men tre kameror. Varav en är bra och två mer tveksamma.

Utan optisk zoom är det digital zoom med huvudkameran som gäller. Det fungerar och levererar bra kvalitet upp till ungefär 2x, men bör nog för enkelhetens skull undvikas helt. Kameran kan filma i
1 080p med 60 Hz, men inte mer. Då gör den ett överlag stabilt jobb med ljus och färger, men fokus är  svårt att kontrollera.

Android, och lite till

Som alltid i Motorolas mobiler är det ett rent Android-gränssnitt i original-design, här Android 11, med få egna tillägg. I appen Moto hittar vi en handfull möjligheter att anpassa bakgrunder, ikonstilar samt extra geststyrningsmöjligheter. Här hittar vi också möjligheter att aktivera störningsfritt spelläge och en handfull andra bonusfunktioner, som val av olika ljudprofiler; röst, extra bas och så vidare.

Riktigt vad vi ska med ljudinställningar till vet vi inte, för telefonen har en medelmåttig högtalare i botten. Den är absolut inte dålig, men ingenting som är välljudande nog för att det ska bli skillnad i upplevelsen om vi växlar ljudprofil. Med hörlurar inpluggade blir dock skillnaden mellan de olika ljudprofilerna mer påtaglig.

Motorola gör här en del intressanta val. En 90 Hz-skärm med ett system och hårdvara som gör den rättvisa. Högklassig kamera, i alla fall så länge vi håller oss till huvudkameran, prestanda som är hög nog, men inte med särskilt stor marginal, samt generöst med lagring. Vi gillar helheten, men har svårt att säga hur den kommer stå sig mot andra mobiler i samma prisklass som släpps under våren.

Moto G30
Moto G30 är inte liten, men bekväm att greppa trots blankt och plastigt bakstycke.

Specifikationer  

Produktnamn: Moto G30 4GB XT2129-2
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 662
Processor: 8st Kryo 260 2 GHz?
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,5 tum ips, 720 x 1 600 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 megapixel makro, djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattenavvisande (IP52).
Batteri: 5 000 mAh, 18h 20min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 34h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,6 x 0,9-1 cm
Vikt: 197 gram
Rek. pris: 1 999 kr
Pris: 1 999 kr hos Lenovo

Prestanda

Antutu Benchmark: 178 562 poäng
Geekbench 5: 1 254 poäng
Geekbench 5 en kärna: 306 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 183 poäng
3dmark Wild Life: 384 poäng
Läshastighet, lagring: 303,55 MB/s

Betyg: 4 av 5