Testad produkt: Beosound Level
Pris: 15 290 kronor hos Hifi-klubben

Beosound Level är en trådlös, portabel högtalare med en matchvikt på 3,3 kilo. Två versioner erbjuds – med en ram i blästrad aluminium i kombination med en tyginklädd front alternativt denna exklusivare variant med en guld-anodiserad ram och en front med ribbor i äkta ljus ek.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Beosound Level är en allkonstnär som onekligen platsar i vilken hemmiljö som helst, hur exklusiv den än må vara. Portabel, ett användarvänligt gränssnitt, liksom inbyggd Google Assistent, gör handhavandet både enkelt och praktiskt. Sett enbart till prestanda och funktionalitet är prissättningen knappast försvarbar, men nu är det en produkt från Bang & Olufsen och då är det helt andra parametrar som är avgörande – såsom design och status. 

Positivt

  • Snygg design, kvalitetskänsla
  • IP54-klassad
  • Övertygande ljud
  • Inbyggd Google Assistent 

Negativt

  • Svindyr
  • Appen kan inte användas vid kommunikation via bluetooth
  • Relativt otymplig och tung som "portabel" högtalare 
Oavsett vilken du väljer kommer det eka rejält i plånboken, priset för dessa dyrgripar ligger på 12 790 respektive 15 290 kronor! Kompletterar du ordern med ett väggfäste får du räkna med ytterligare en tusenlapp.
Beosound Level

Snygg och passar i de flesta hemmiljöer

Att placera ut en högtalare i hemmet är inte alltid enkelt, men här är det avsevärt enklare då Beosound Level kan placeras antingen stående, liggande eller upphängd på vägen. Oavsett placering känner högtalaren av detta och anpassar ljudet automatiskt.    

På ovansidan finns ett gäng touchknappar med vilka du styr enhetens olika funktioner. Förutom det mer grundläggande, som att byta spår och justera volymen, finns här även fyra anpassningsbara förvalsknappar där du exempelvis kan spara någon av dina Spotify-spellistor eller favoritradiostationer.

Beosound Level

Inbyggd Google Assistent

Eller varför inte dedicera en av knapparna till att aktivera ett eller flera kommandon till någon av dina övriga kompatibla smarta hemmet-produkter. Tack vare den inbyggda Google-assistenten finns här möjlighet att skapa en mängd användbara automatiseringar. Uppkopplingen mot ditt hemmanätverk innebär även möjligheten att införliva högtalaren i en multiroom-installation (förutsatt att de är kompatibla med varandra).

Det inbyggda batteriet i B&O Beosound Level levererar upp till 16 timmars speltid och det finns ett integrerat bärhandtag i kontrollpanelens underkant. Den är ip54-klassad och har således ett visst skydd mot både damm och väta (men vem väljer att ta med en sådan här dyrgrip till stranden?). Laddning sker via usb-ingången, placerad på högtalarens baksida, och det medföljer även en läcker magnetisk laddningsplatta, som underlättar om du placerat högtalaren på väggen.

Beosound Level
Smidig (och snygg) magnetisk laddningsplatta.

Även om Beosound level kan användas som en portabel högtalare och strömma musik via bluetooth är det främst som en integrerad del i ditt hemmanätverk den verkligen kommer till sin rätt.

För att ansluta enheten till ditt trådlösa nätverk gäller det att följa anvisningarna i den tillhörande Bang & Olufsen-appen (som för övrigt används av flertalet av tillverkarens övriga hörlurar och högtalare). I appen konfigurerar du även Google Assistenten för att integrera högtalaren i din befintliga smarta hemmet-konfiguration.

Beosound Level

Ljudet övertygar, men räcker det?

Appen i sig är överskådlig och användarvänlig. Här finns möjlighet att justera ljudet via olika förinställda lägen eller efter personliga preferenser, aktivera eller avaktivera närhetssensorn (touchpanelen lyser upp när du är i närheten) liksom rumskompenseringen (ljudbilden justeras automatiskt efter rummets utformning). I appen får du även information gällande batteristatus samt om det finns ny programvara tillgänglig.

Beosound Level

Bestyckningen består av två bashögtalare (4”), två fullregisterelement (2”) samt en dubbel uppsättning diskanter (0,8”) och med tanke på att högtalarens relativt sett blygsamma mått presterar den ljudmässigt över förväntan.

Framförallt imponerar basåtergivningen, som med en rejäl skopa tyngd kompletterar den för övrigt detaljerade och engagerande ljudbilden och det går att dra på rejält med volym innan det brister. Men är det då en ljudupplevelse värd uppåt 15 000 kronor? Nej, och det var det väl heller ingen som förväntade sig?

Specifikationer

Testad: februari 2020
Modell: Beosound Level
Tillverkare: Bang & Olufsen
Typ: portabel wifi-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: cirka 16 timmar
Frekvensåtergivning: 50 Hz – 22 kHz
IP-klass: IP54
Aktiv röststyrningsassistent: Google Assistent
Vikt: 3,3 kilo
Storlek H x D x B: 230 x 56 x 348 mm
Rek. Pris vid test: 15 290 kronor                   
Pris: 15 290 kronor hos Hifi-klubben

Betyg: 3 av 5