Testad produkt: Skagen Falster 3 SKT5201
Pris: Från 2 430 kronor via Prisjakt
Skagen är en av ett gäng design-varumärken som säljer smartklockor, och som använder sig av Fossil Groups plattform för smartklockor. Det innebär att Fossil står för tekniken under huven, och att Skagen bidrar egen design på boett, armband och urtavlor. Andra tillverkare som gör samma sak är Michael Kors, Diesel och Emporio Armani. Och Fossil själva, givetvis. Under 2021 har vi länge väntat på nya modeller från dem, men denna är en av mycket få som varit värda att testa.
Omdöme
Positivt
- Avskalad, kompakt design.
- Snygga urtavlor.
- Bra apputbud i Android Wear.
- Inte alltför dyr.
Negativt
- Måttlig batteritid.
- Bitvis rörigt gränssnitt.
- Skärmen kunde vara ljusstarkare.
- Inga avancerade funktioner.
Av dessa var det få som släppte nytt under 2020, förutom små variationer i design. De flesta släppte sina senaste klockor hösten 2019. Men Skagen Falster 3 kom under våren 2021, strax efter vårt senaste stora test av smartklockor. Den bygger dock på samma generation teknik som de vi testade den gången. Det gör att den rent tekniskt inte innehåller några direkta nyheter.
Designen är extremt avskalad, bara en cirkel i matt metall, antingen silver eller helsvart, med platta sidor, relativt liten kant runtom och små metallarmar upptill och nedtill som greppar ett armband med 22 millimeters standardfäste. Det ser snyggt ut, men kan bli lite irriterande emellanåt då knappar och armbandsfästena sitter helt exponerande och har en tendens att fastna i kläder och dylikt. Det är också lite för lätt att råka tycka på knappar av misstag.
Den modell vi fått in för test har ett stadigt läderarmband. Just vår modell med svart armband säljs såvitt vi kan se inte i Sverige, men en i ljusare läderfärg finns. Vi rekommenderar dock att du spanar in något av alternativen, då det är irriterande tjockt och stelt. Det är ingen skillnad i pris på den och andra modeller med till exempel silikon- eller textilbaserade armband.
Fin skärm utan rätta trycket
Skärmen är en snygg, rund oled med hög upplösning och fina färger, men har inte riktig den rätta stunsen i ljusstyrkan för att vara behaglig att använda i direkt solljus. En reflex räcker för att den ska bli svårtydd. Skärmen är helt plan med en matt millimetertjock kant runtom, men den är i samma höjd, så vi slipper att det samlas damm.

Klockan är hyfsat vattentålig med utlovat täthet för tre atmosfärers tryck. Det innebär att den ska klara ett vattentryck på 30 meter. Det är lite mindre än en del konkurrenter, men bör vara säkert nog för hur de allra flesta använder klockan.
Falster 3 är byggd på Snapdragon Wear 3100, en processor som börjar sjunga på sista versen. Android Wear är ett av de mest resurskrävande systemen för klockor, speciellt med tanke på det stora utbud av appar som går att ladda hem och installera. Vi upplever den som lite segare i reaktionerna än de Android Wear-klockor vi testat tidigare med samma processor. Möjligen har Android Wear uppdaterats sedan dess och ställer nu lite högra krav.
Du får inte plats med hur mycket som helst, men med 8 GB flash-lagring kan du installera ett gäng bra appar och fortfarande ha plats över för ett lokalt lagrat bibliotek att ta med dig för offline-musik i joggingspåret. Vi kan inte göra det med Spotify, men det går att köra offline med Google Play Music och med ett stort gäng enklare lokala mediaspelare du för över mp3-filer till.
Håll koll på strömförbrukningen
Du kopplar som vanligt främst upp dig med bluetooth till en mobil, men har också möjlighet till lokal wifi-anslutning. Den uppkopplingen frestar på ett redan inte särskilt långlivat batteri. I standardläge ansluter den till ett wifi om en app specifikt begär det eller om laddaren är ansluten. Så det påverkar för det mesta inte batteritiden avsevärt, men kan göra det om du har vissa appar installerade och aktiva.
Gps och kontinuerlig aktiv pulsmätning kan däremot påverka batteritiden, liksom om du väljer att ha skärmen i alltid på-läge. Just det blir lite av en nödvändighet, då funktionen som väcker skärmen genom att luta upp klockan kräver överdrivet tydliga rörelser. Allt som allt ska du inte räkna med mer än en dags användning om du verkligen vill använda klockans funktioner.

Laddning på natten blir en nödvändighet, vilket gör att en del funktioner som att logga sömn aldrig riktigt blir aktuella. Snålar du på precis allt, dämpar ljusstyrkan manuellt och bara har klockan för kortvariga dedikerade motionspass och för bluetooth-synkning av notifikationer och sådant som mediakontroll till mobilen, så kan du komma undan med laddning varannan natt.
Batteriet laddas med en liten magnetplatta med ytkontakter som kan pluggas in i en dator eller mobilladdare med usb typ a. Det är inte lika smidigt som de trådlösa qi-alternativ som några av de bästa konkurrenterna har, men i gengäld går det hyfsat snabbt.
Grundläggande för träning, men inte mer
När det gäller sensorer är klockan utrustad med det grundläggande. Här sitter en barometer för höjdmätning, accelerometer och gyro för vardaglig aktivitetsmätning som stegräkning, gps och en optisk pulsmätare. Dessa gör såvitt vi kan se ett pålitligt jobb. Apparna i klockan är inte de allra mest avancerade för att guida till aktiva träningsprogram och klockan har såvitt vi kan se ingen detektering för olika typer av träning.
I appen Google Fitness på mobilen loggas all aktivitet på ett snyggt och överskådligt sätt. Men den som är ambitiös med träningen bör nog se sig om efter bättre tredjepartsalternativ. Varken aktivitetsanalys eller träningspassen i klockan gör särskilt mycket mer än räknar kaloriförbränning utefter tid.
Här finns visserligen alternativ för allt från löpning till zumba och windsurfing, men de är inte så specifikt anpassade att det för det mesta gör någon större skillnad. Eftersom det är Android Wear och du har Play-butiken i klockan kan du givetvis hitta andra tredjepartsalternativ för din träning, men det är upp till dig.

Plus och minus till Android Wear
Android Wear är ett funktionsrikt system om du själv laddar det med extra appar, men det kan bli lite rörigt emellanåt. Vi kan göra mycket genom att prata med Google Assistent, även diktera text i sökningar och svar på snabbmeddelanden. Annars finns ett minimalt skärmtangentbord som faktiskt fungerar överraskande bra.
Här får du en ren installation utan något extra utöver ett gäng Skagen-designade urtavlor. De flesta av dem är lika spartanska med typiskt stilren nordisk design som klockan, men ett par av dem sticker ut med färgglad design. Inga av urtavlorna försöker dock imitera en mekanisk urtavla. Vill du ha det får du ladda hem egna.
Vi gillar Wear OS-klockor, och har gett rekommendationer till flera tidigare modeller byggda på samma teknik. Men det krävs att enheter bjuder på något extra i funktion, komfort, genomtänkt utförande eller lyckas leverera bättre batteritid. Även om Skagen Falster 3 levererar det mesta grundläggande har ny funktionalitet och bättre batteritid hos många konkurrenter gjort att det är dags för en uppgradering till Fossils nästa generation av smartklockeplattform.
Specifikationer
Produktnamn: Skagen Falster 3 SKT5201
Testad: Mars 2021
Kontakt: Skagen
Processor: Snapdragon Wear 3100
Minne: 1 GB.
Lagring: 8 GB.
Bildskärm: 1,28 tum rund amoled, 416x416 bildpunkter.
Kontroll: 3 knappar, krona, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc
Operativsystem: Android Wear
Mått, boett: 42 x 50 x 11 mm
Vikt: 41 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: 1-1,5 dygn
Övrigt: Vattentålig (3 ATM), Google Pay
Rek. pris: 3 195 kronor
Pris: Från 2 430 kronor via Prisjakt
