Testad produkt: Mobvoi Ticwatch Pro 3 GPS
Pris: Cirka 3 130 kronor hos ComputerSalg
Mobvoi är lite av en doldis bland smartklockor, i alla fall här i Sverige. Bara ett fåtal av deras produkter når svenska butikshyllor. Vi har genom åren testat en handfull av dem, och överlag varit imponerande av kombinationen av bra teknik och ett rimligt pris. Nu är senaste modellen här, Ticwatch Pro 3.
Omdöme
Positivt
- Markant prestandauppgradering.
- Bekväm trots stora mått.
- Smart strömsparande skärmlösning.
Negativt
- Ingen avancerad träningsfunktion.
- Ingen trådlös laddning.
- Ojämn respons i pekskärmen.

Den som läste vårt test av den första Ticwatch Pro vet vad den intressanta egenheten är: En specialbyggd skärm som kombinerar strömsnål lcd med en vanlig oled-panel. Lcd-skärmen är ett tunt lager framför byggd på fstn-teknik, och den ger en enkel, svartvit digital urtavla som fungerar med infallande ljus. I mörk miljö hjälps den upp av en enkel stödbelysning som slås på.
Den kan vara lite svårt att tyda i vissa ljusförhållanden, då kontrasten mellan den svarta texten och den rätt så mörkgrå bakgrunden inte är direkt i hög. Hur bra det ser ut beror väldigt mycket på hur ljuset råkar falla på den.
Fördelen med denna skärm är att du kan lyfta upp klockan för att kolla tid, datum, batteristatus, stegmätare och en handfull andra saker utan att dra igång den betydligt mer strömslukande oled-skärmen. En vanlig smartklocka tänder hela skärmen titt som tätt, eller har så kallat alltid på-läge med färre men konstant lysande pixlar.
Det är bara när du vill göra något mer avancerat och petar på skärmen eller trycker på en knapp som oled-skärmen och klockans vanliga Android Wear-gränssnitt visas. Här möts vi av en snygg visarurtavla, och har möjlighet att välja mellan ett 30-tal olika alternativ. Det känns som att Mobvoi har missat en möjlighet här, standardurtavlan borde varit en snyggare version av lcd-skärmen, med samma placering av siffror och information, så att växlingen mellan dem blir sömlös.

Ny och uppgraderad hårdvara
Annars är det svårt att klaga. Gränssnittet är bekant om du har testat en Android-klocka förr. Det är inte det mest smidiga och snabbhanterade, men med lite övning går det att hantera utan större irritationsmoment.
Du kan röststyrda mycket med Google Assistent, och tack vare en bra mikrofon och en tydlig högtalare i klockan blir det ett naturligt sätt att interagera med den. Det går även att skriva text direkt på skärmen på ett tangentbord. Vi finner det lätt att diktera sådant som meddelanden och ord till diverse sökrutor.
Android-klockor har hamnat lite efter hårdvarumässigt på senare tid, men det vill tillverkaren Qualcomm råda bot på med senaste Snapdragon Wear 4100-processorn som sitter här. Den är byggd på 12-nanometersteknik istället för 28 nanometer i den nu över två år gamla föregångaren Snapdragon Wear 3100. Enligt uppgift ska den leverera 85 procent mer cpu-prestanda och 2,5 gånger snabbare grafik.
Exakt vad det innebär är svårt att säga då vi inte kan göra regelrätta prestandamätningar på en smartklocka, men en del saker som förra generationens Android-klockor fick kämpa med, som hackighet i till exempel Google Maps och en del seghet i gränssnittet, slipper vi här. Vi kommer fortfarande inte undan att Android Wear i allmänhet är segare än dess två huvudkonkurrenter från Samsung och Apple, men den nya processorn gör mycket för att lätta upp det hela.
Räcker länge, eller jättelänge
Processorn är också, enligt Qualcomm, 25 procent mer strömsnål än föregångaren. Det, tillsammans med den smarta skärmlösningen, gör att den klarar batteritiden riktigt bra. Så länge vi inte är alltför flitiga användare av gps så kan vi använda den i två dagar mellan laddningar i klockans standardläge. Om vi har tur tre.

Sedan går Ticwatch Pro 3 att ställa i ett speciellt Essential-läge. Då visar den bara lcd-skärmen, men har fortfarande sensorer aktiva för att logga aktivitetsdata men stänger av allt annat, inklusive Bluetooth-synkning med mobilen. Då ska den få upp till sex veckors batteritid. En vecka i det läget tömde vår klockas batteri med 19 procent, så det kan på ett ungefär stämma.
Den första Ticwatch Pro-modellen var en massiv klocka med stora mått och hög vikt, med massiv boett, bred kant runt en redan stor skärm och en vikt på nästan 60 gram. Därför är det mycket positivt att se att Mobvoi lyckats åtgärda det. Denna Ticwatch Pro är med sin 1,4 tum stora skärm och design i enklare sportklockestil fortfarande ingenting för nättare handleder, men den har blivit påtagligt tunnare och lättare.
Småproblem med navigationen
Boetten är i mattsvart metall med en tunn blankare ring runtom urtavlan. Den är försedd med två knappar för navigering. Vi hade önskat oss en roterbar krona också mellan dem som i flertalet andra Android Wear-klockor. Detta gör det mycket smidigare att bläddra i långa menyer och listor, till exempel om man fått några notifikationer att gå igenom. Nu får vi svepa med en fingertopp istället, och tyvärr verkar inte pekskärmen perfekt kalibrerad. Det är mycket lätt att den av misstag triggar ett klick och vi startar en ofrivillig app eller öppnar ett meddelande.
Klockan har ett lätt utbytbart armband med 22 millimeters standardfäste, men vi ser ingen anledning att byta ut det medföljande och utmärkt bekväma silikonarmbandet. Det både sitter stadigt och håller sig svalt länge. Med snygga sömmar i sidan ser det ut lite som ett läderarmband.
Klockan finns i två olika versioner, Ticwatch Pro 3 GPS och Ticwatch Pro 3 LTE, där den senare även har inbyggt 4g. Den modellen verkar det dock inte gå att få tag på i Sverige, och det är den enklare gps-modellen vi testat här. Den motsvarar för övrigt med mesta vi förväntar oss vad gäller uppkoppling, sensorer och funktioner.

Rätta sensorerna, några extra appar
Mobvoi har gyro och accelerometer för vanlig aktivitetsmätning, barometer för höjddata, en såvitt vi kan se pålitlig gps inbyggt, wifi-möjlighet, 8 GB inbyggt minne som ska delas på för appar och offlinemusik, nfc för Google Pay samt en pulsmätare. Vi får också möjlighet att mäta blodsyrenivå, något som blivit lite extra aktuellt under senaste året.
Klockan har ett helt gäng egna appar installerade som i vissa fall gör samma sak som Googles Fitness-appar, vilka också är installerade, men på andra punkter kompletterar dem med extra funktion. De gör inget märkvärdigt och ger oss inte väldigt mycket bättre träningscoachning. Men här finns till exempel lite bättre möjligheter att få aktiviteter förslagna utefter utsatta mål, som viktminskning eller ökad kondition.
Du får också en app just för blodsyremätning, och en annan som mäter bullernivåer där du befinner dig. Bland andra små behändigt verktyg hittar vi en logg för stressnivåer och en lättanvänd ljudinspelare för röstmemon. Det är en gedigen uppsättning funktioner, men ingenting utöver det ”vanliga” i en smartklocka, eller saker du kan hämta hem tredjepartsappar för.
Specifikationer
Produktnamn: Mobvoi Ticwatch Pro 3 GPS
Testad: Februari 2021
Kontakt: Mobvoi
Processor: Snapdragon Wear 4100
Lagring: 8 GB.
Bildskärm: 1,4 tum rund amoled/fstn, 454x454 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear
Mått, boett: 47 x 48 x 12,2 mm
Vikt: 42 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: 2-3 dygn (normalläge)
Övrig: Vattentålig (ip68)
Rek. pris: 3 490 kronor
Pris: Cirka 3 130 kronor hos ComputerSalg
