Testad produkt: Garmin Venu Sq Music Edition
Pris: Cirka 2 006 kronor hos Amazon Sverige

De flesta av Garmins klockor är inriktade på antingen ren fitness, eller olika mer specifika former av aktiviteter till exempel löpning, cykling och golf. De har också en handfull mer balanserade allround-klockor som även sätter andra smartklockefunktioner i fokus. Den senaste av dessa heter Venu Sq. Den finns i två versioner, Venu Sq och Venu Sq Music Edition, som vi testat här.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den är ingen konkurrent till Apple Watch, men det försöker Garmin Venu Sq Music heller inte vara, den snarlika formen till trots. Du får grundläggande sensorer, lite extra smart automatik bakom, och batteri som kan räcka veckan ut. Men vill du göra något mer än hålla koll på tiden och hälsan, kommer den till korta.

Positivt

  • Utmärkt komfort.
  • Mångsidig för motion och träning.
  • Bra batteritid.
  • Behändigt med offlinemusik.

Negativt

  • Saknar en del vanliga funktioner.
  • Svagt apputbud.
  • Liten, lågupplöst skärm.
  • Bitvis bökigt gränssnitt.

Vi testade Garmin Venu för ett år sedan, och Venu Sq och Sq Music är först och främst en omdesign av den, en rektangel med mjuka hörn i Apple Watch-stil istället för en klocka med rund boett som original-Venu. Men det är också en aningen enklare och mer prispressad klocka. Där Venu har 1,2 tums högupplöst amoled-skäm har Sq-modellerna en ips-skärm med klart färre pixlar.

Trots den rektangulära formen på klockan är skärmen kvadratisk och de extra millimetrarna i nederkant har prytts med en Garmin-logga. Skärmkanterna runtom är även de rätt så rejäla, så det blir inte mycket skärmyta kvar.

Nya klockorna saknar också ett par aktivitetssensorer som den som är mer ambitiös med sitt tränande kan tänkas vilja ha, höjdmätare och gyroskop. Det gör att en del data inte blir lika exakt för fitness- och hälso-appar. Du får dock snabb och korrekt pulsmätare med oximeterfunktion, gps- och galileo-mottagare och stöd för ant+ så att den kan kommunicera med en mängd andra kompatibla träningsprylar.

Föredömligt bekväm

Venu Sq är en ännu kompaktare och komfortablare klocka att ha på handleden än den redan utmärkt bekväma Venu. Den har ett enkelt silikonarmband med 20 millimeters standardfäste och väl på handleden kan vi lätt glömma bort att den ens är där. Endast om den vibrerar för att påkalla vår uppmärksamhet, vid notifikationer eller för någon av dess många aktivitetsfunktioner, märker vi av den. Det är vibration som gäller för det. Klockan har varken inbyggd högtalare eller mikrofon.

Garmin Venu Sq baksida
Garmin Venu Sq har en mini-kontakt på baksidan som pluggas in för batteriladdning eller dataöverföring från en dator.

Venu Sq Music finns i tre färger, en gråsvart, en i roséguld och en silvertonad med vagt lila ram och bakstycke. Alla tre är riktigt eleganta på sitt sätt, men på nära håll i detaljerna känns de lite mer budgetaktiga än både en del konkurrenter och den dyrare "vanliga" Venu.

Det du får i Venu Sq Music som du inte får med vanliga Venu Sq är möjligheten att lagra offlinemusik från en handfull av de mest populära musiktjänsterna, som Spotify och Deezer. Du kan också ladda upp lokala musikfiler till den. Det här är en funktion som vi först såg från Garmin i Forerunner 645 Music, men som här har förbättrats avsevärt, med snabbare synkning av spellistor och nerladdning av musik över wifi. Det slås på tillfälligt när en app som till exempel Spotify begär det.

Inte så imponerande appbutik

För det, och för att ladda hem andra tredjepartsappar och urtavlor till klockan, behöver du en extra app i mobilen. Vanligtvis sköts synkning av aktivitetsdata och notifikationer, liksom hantering av kontaktlösa betalningar, med Garmin Connect, men för extra appar och musik behöver du separata appen Connect IQ.

Garmin berättar som vanlig inte så mycket om hårdvaran inne i klockan, men det handlar inte om den sorts kraftfulla processor som sitter i en Apple-, Samsung- eller Android-klocka. Det märks på ett påtagligt släpigt gränssnitt, och på de begränsade saker som extra appar i Connect IQ-butiken kan göra.

Här finns framförallt en handfull musik- och podcast-appar som det går att synka ljud till klockan med, en handfull kart- och navigationsappar, specialappar för olika typer av träning, ett gäng urtavlor av olika design och kvalitet, och en handfull inte särskilt roliga småspel. Mängden och variationen på mer etablerade plattformar som Samsung Tizen eller Android Wear är det inte i närheten av.

Garmin Venu Sq gränssnitt
Delar av gränssnittet är enkelt och tydligt, som denna snabbmeny till ett gäng huvudfunktioner. Andra saker, som hur man når nyligen installerade appar, är mer besvärligt.

Intelligens håller koll på motionen

Tillsammans med Garmin Connect på mobilen blir den dock ett mångsidigt och kompetent verktyg för att hålla igång fysiskt. Vi får regelbundna påminnelser om att röra på oss när vi har en lång session av stillasittande jobb. Vi får automatiskt och dynamiskt anpassade mål som justeras utefter vår typ av användning, så att den alltid uppmanar till lite mer, men inte till alltför mycket. Och det dryga 20-tal träningsprogram som finns i klockan ser ut att vara påtagligt varierade.

Venu-familjen av klockor är Garmins mest generella och mångsidiga, men de är fortfarande först och främst aktivitetsklockor. Så möjligheten att ha klockan som kommunikations- och informationsverktyg är begränsad. Vi kan dock läsa hela sms och mejl, och till och med svara på dem, men bara med en handfull fasta kortmeddelanden.

Dess enkelhet har dock en stor fördel, batteritiden. Undviker vi "alltid på"-läge för skärmen och inte kör gps mer än sporadiskt så drar den för oss ungefär 17 procent på en dag, och bör därmed räcka i en vecka. Med gps aktiv uppges den klara 14 timmars drift. Tydligen drar också musikuppspelning till ett par bluetooth-hörlurar en hel del extra. Så det mest påfrestande du kan göra är att ta en löprunda med musik i öronen.

Garmin Venu Sq
Några av de digitala urtavlorna är riktigt eleganta, men med en del gör sig den låga upplösningen i skärmen påmind.

Specifikationer

Produktnamn: Garmin Venu Sq Music Edition
Testad: Februari 2021
Kontakt: Garmin
Processor: Ingen uppgift
Lagring: 4 GB
Bildskärm: 1,3 tum ips, 240x240 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Garmin Connect med Connect IQ
Mått, boett: 37 x 40,6 x 11,5 mm
Vikt: 38 gram
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android
Batteritid: Ca 6 dygn (14 h med gps)
Övrig: Vattentät (6 ATM).
Rek. pris: 2 990 kronor
Pris: Cirka 2 006 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5