Testad produkt: Electrolux Pure Q
Pris: 3 290 kr på Whiteaway.

Electrolux nya Pure Q9-modell säljs i tre olika utföranden. Den enklaste modellen kostar strax över 
3 000 kronor och erbjuder 50 minuters batteritid och två medföljande munstycken. Mellanmodellen vi har testat har ett något starkare batteri samt ett extra teleskopmunstycke, sedan säljs även en "husdjursmodell" med specialmunstycken för katt- och hundhår.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En välbyggd och riktigt snygg skaftdammsugare som gör rent bra samtidigt som den löstagbara handenheten är praktisk. Den låga tyngdpunkten i kombination med handtaget gör den en aning svårmanövrerad och dammbehållaren är i minsta laget.

Positivt

  • Snygg och gedigen
  • Löstagbar handdammsugare
  • Inbyggd hårborttagare för borsten
  • Tystgående

Negativt

  • Liten dammbehållare
  • Bitvis svårmanövrerad
Dammsugaren vi har testat är en riktigt snygg och gedigen pjäs. I lådan medföljer dammborste, fogmunstycke samt ett teleskopmunstycke. Och en laddstation, i form av en något plastig golvplatta där du ställer dammsugaren på laddning. Väggfäste medföljer inte, vilket är synd.

Låg tyngdpunkt

Tyngdpunkten i dammsugaren är lågt placerad och vi märker snabbt att motorn och dammbehållaren sitter i en snygg löstagbar handdammsugardel. Att plocka ut den och suga upp smulor efter en grisig måltid är mycket smidigt. Men det är tydligt att form har fått gå före funktion då det inte går att ställa den här delen vertikalt, eftersom botten är svagt rundad.

Själva skaftdammsugaren står dock av sig själv på golvet, utan docka, om du ställer ned den försiktigt.

Pure Q9 har en förhållandevis liten dammbehållare som bara rymmer 0,3 liter, men det är väldigt enkelt att tömma den och att göra rent filtret. Här finns även ett skumgummifilter vid utblåset, även detta är avsköjlningsbart och är superenkelt att ta loss.

Filtreringssystemet är avancerat och ska enligt Electrolux ta bort 99,9 % av alla partiklar i storleken 0,3 μm - 10 μm. Det låter i alla fall bra på pappret och efter ett par veckors städande med flera filterrengöringar känns dammsugaren fortfarande fräsch, vilket bådar gott.

Test Electrolux Pure Q9
Trampa på den här knappen så kapar dammsugaren hårstrån själv från borsten. Smidigt!

Rensar håren själv

Vi uppskattar led-lamporna i fronten som pinsamt avslöjar minsta dammråtta. Electrolux Pure Q9 fångar smuts ungefär lika effektivt som andra modeller i den här prisklassen. Vi har visserligen testat kraftfullare modeller som tar ännu mer grus och annan svårfångad smuts, men den här maskinen gör jobbet klart godkänt. Dessutom gillar vi funktionen där vi med en pedalknapp på munstycket kan kapa och bli av med det mesta av de hårstrån som fastnat i borsten, utan att behöva gå loss manuellt och slita och dra ut dessa. Bra!

Greppet på dammsugaren känns väl litet och då det är placerat absolut längst ut, i kombination med den låga tungdpunkten, är det nästan omöjligt att lyfta maskinen utan att ta hjälp av en hand till. Om du inte har väldigt vältränade underarmar och handleder kommer dammsugaren bitvis att upplevas som svårmanövrerad, i alla fall om du har hinder att manövrera runt på golven. Annars är frågan om tyngdpunkt en smaksak, det finns både för- och nackdelar med att ha motorn placerad nära golvet eller närmare greppet.

Tystgående och effektiv

Batteritiden är bra, men det finns vassare modeller, som dock oftast väger ännu mer. 55 minuter gäller för lägsta sugkraften – den vill du inte använda. Med en tumknapp väljer du mellan tre olika styrkor och här är det kraftigaste läget som gäller, som med alla skaftdammsugare. Du lär utan problem klara ett normaltstort hem på en laddning, om du inte är superpedant, och du kommer garanterat att uppskatta att fläkten inte väsnas särskilt mycket.

Prislappen är rimlig med tanke på funktion och konstruktion. Kan du leva med den lilla dammbehållaren och utan väggfäste, då är den ett bra köp. Framför allt om du även uppskattar den snygga designen.

Test Electrolux Pure Q9

Specifikationer

Testad: Februari 2021
Modell: Electrolux Pure Q9 PQ91-50MB
Tillverkare: Electrolux
Batteri: Lithium-ion
Batteritid: 55 minuter (lägsta effekt)
Laddningstid: 4 timmar
Kapacitet behållare: 0,3 liter
Filter: Tvättbart (även skumfilter vid utblås)
Antal hastigheter: 3
Luftflöde: Ingen uppgift
Ljudnivå: 76 dB
Vikt: 2,75 kilo
Övrigt: Löstagbar handdammsugardel
Rek-pris vid testtillfället: 3 490 kr
Pris: 3 290 kr på Whiteaway.

Betyg: 4 av 5