Testad produkt: JBL Bar 5.0 Multibeam
Pris: Kostar 4 500 kronor hos JBL

JBL Bar 5.0 Multibeam är ett lillasyskon till JBL Bar 9.1, som vi testade för ett drygt halvår sedan. Men där JBL Bar 9.1 är ett kraftpaket med surroundhögtalare, subwoofer och en prislapp på 10 000 kronor, är JBL Bar 5.0 Multibeam en mindre och billigare soundbar som har mer likheter med nyligen testade TCL TS8111.

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Bar 5.0 Multibeam har förvånansvärt bra ljud med tanke på priset. Visserligen är basen lite tunn och inte i samma klass som soundbars med separat subwoofer, men surroundljudet är imponerande och den där efterlängtade biokänslan infinner sig när du drar upp volymen.

Positivt

  • Relativt billig.
  • Lättinstallerad och lättanvänd.
  • Bra ljud.

Negativt

  • Saknar extern subwoofer och surroundhögtalare.
  • Svag bas.
  • För minimalistisk fjärrkontroll.
För precis som TCL TS8111 består JBL Bar 5.0 Multibeam av en enda långsmal högtalare som du placerar framför din tv eller skärm. Inga surroundhögtalare eller extern subwoofer alltså. Istället är allt inbakat i en lätt och smidig enhet, vilket förstås gör den mer lättplacerad. Den kan antingen ställas på en bänk framför tv:n eller monteras direkt på väggen (fästen och tydliga instruktioner medföljer).

Att komma igång är också enkelt. Det är bara att ansluta JBL Bar 5.0 Multibeam till ett vägguttag, dra en hdmi-kabel från källan (exempelvis en Apple TV, spelkonsol eller en bluray-spelare) till JBL Bar 5.0 Multibeam och sedan dra den medföljande hdmi-kabeln till tv:n.

Det går också att spela upp ljud från andra källor via bluetooth, chromecast, airplay eller de optiska/aux-ingångarna.

Överraskande bra ljud

Att använda JBL Bar 5.0 Multibeam är lika enkelt som det är att installera den. Fjärrkontrollen är enkel att använda, om än något minimalistisk. Det hade inte skadat med några fler knappar istället för de knappkombinationer som ibland måste användas.

I mångt och mycket påminner JBL Bar 5.0 Multibeam om TCL TS8111, men med den stora skillnaden att ljudet är bättre. Här finns en tyngd och skärpa som TCL TS8111 saknade.

Visserligen är basen (eller avsaknaden av den) fortfarande ett problem, men den är ändå tyngre och djupare än hos konkurrenten. Men framförallt är det surroundljudet som imponerar. Här lyckas JBL Bar 5.0 Multibeam faktiskt riktigt bra med att fylla rummet och ge den där efterlängtade biokänslan.

Självklart är det inte i klass med det mäktiga ljudet från tungviktare som Samsung HW-Q950T och JBL Bar 9.1, men med tanke på prislappen för JBL Bar 5.0 Multibeam och det ringa formatet är det ändå riktigt bra.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: JBL Bar 5.0 Multibeam.
Testad: Februari 2021.
Tillverkare/kontakt: JBL, jbl.se.
Typ: Soundbar med inbyggd subwoofer.
Anslutningar: 2 x hdmi, digital optisk, ethernet, usb.
Trådlöst: Bluetooh, wifi.
Surroundeffekt: 250 watt.
Röststyrning: Google assistant, Amazon Alexa, Apple Siri
Storlek: 71 x 10 x 6,5 centimeter.
Vikt: 2,8 kilo.
Färg: Svart.
Cirkapris: 4 500 kronor.

Betyg: 4 av 5