Uppdatering 2023-02-01:

Sony: Inte alls sänkt PS VR 2-produktionen

Bloomberg rapporterade igår att Sony har sänkt sina förväntade försäljningssiffror av Playstation VR 2 under dess första kvartal på marknaden. Från att initialt ha väntat sig sälja två miljoner headset det första kvartalet ska förväntningarna ha justerats ned till en miljon, enligt tidningens källor.

Den andra generationen av Playstations virtual reality-headset ska släppas den 22 februari, med den ganska saftiga prislappen 7 390 kronor. Sonys tidigare projiceringar pekade på två miljoner skulle skickas till butik, men den siffran ska nu halverats till en miljon. Den första generationen av Playstation VR sålde två miljoner exemplar under sitt första år på marknaden.

Sony valde att inte kommentera på Bloombergs artikel, men har däremot varit i kontakt med Gamesindustry.biz, där företaget kommenterade att de ser stor entusiasm från sina fans och att de inte har sänkt sina produktionssiffror.

Värt att notera här är att den ursprungliga artikeln nämnde antalet headsets som skeppas till butik, medan Sonys kommentar gäller antalet headsets som företaget producerar.


Uppdatering 2023-01-06

Vi har provat Playstation VR 2


Sony visade inte upp särskilt mycket nyheter under CES-mässan i Las Vegas, men hett eftertraktade Playstation VR 2 var tillgänglig för en demonstration. Testredaktör Mattias Inghe är imponerad av produkten som släpps senare under våren. I videoklippet ovan tar han sig en titt på headsetet.

Uppdatering 2022-11-16

Playstation VR 2 får pris och släppdatum

Sony har nu avslöjat att deras kommande vr-headset Playstation VR 2 kommer att släppas 22 februari 2023 och ha ett rekommenderat pris på 599,99 euro. I Sverige listas headsetet av flera återförsäljare för 7 390 kronor. Det är en rejäl höjning jämfört med euro-riktpriset.

Det finns också ett paket 7 890 kronor, som även inkluderar en kod för vr-spelet Horizon Call of the Mountain.

En särskild laddningsstation för PS VR 2 Sense-kontrollerna kommer också släppas samma dag och kosta 545 kronor.

Sonys förväntning är att 20 olika vr-titlar kommer vara tillgängliga vid lanseringen.


Uppdatering 2022-09-17

Playstation VR-spel kommer inte fungera på Playstation VR 2

Playstation-chefen Hideaki Nishino har vid ett framträdande i Official Playstation Podcast nu avslöjat att spel som släpptes till gamla Playstation VR inte kommer att fungera med kommande Playstation VR 2. Något som först uppmärksammades av Twitter-användaren Nibel.

“PSVR-spel är inte kompatibla med PSVR 2 för PSVR 2 är desginad för att leverera en sann nästa generations vr-upplevelse”, säger Hideak Nishino i podcasten och forsätter.

“PSVR2 har mycket mer avancerade funktioner som helt nya kontroller med haptisk feedback och adaptiva avtryckare… Detta innebär att utveckla spel för PSVR 2 kräver ett helt annat tillvägagångssätt än för den ursprungliga PSVR."

Playstation VR 2 är planerad att släppas i början av 2023 tillsammans med över 20 nya spel.

Uppdatering 2022-08-23

Sony avslöjar: Då släpps Playstation VR 2

Sony har nu avslöjat att deras kommande virtual reality-headset, Playstation VR 2, till Playstation 5 kommer att släppas under “början av 2023”.

Exakt datum är fortfarande okänt såväl som vad virtual reality-headsetet kommer kosta.

Sedan tidigare har Sony lovat att cirka 20 "storspel" kommer vara tillgängliga till headsetet när det släpps. Bland annat vr-exklusiva Horizon Call of the Mountain och VR-versioner av No Man’s Sky och Resident Evil Village.

Uppdatering 2022-07-26

Playstation VR2 får stöd för livesändning och “Cinematic Mode”

Sony har nu avslöjat mer om mjukvaran som deras kommande vr-headset, Playstation VR2, kommer använda, rapporterar Engadget.

Företaget säger bland annat att vr-headsetet kommer ha stöd för att livesända. Förutsatt att du har en PS5 hd-kamera går det alltså att livesända både video på sig själv och själva vr-spelandet samtidigt.

För material som inte är virtual reality kommer PSVR2 ha ett “Cinematic Mode” som kan visa PS5-gränssnittet och spel på en virtuell skärm som har en uppdateringsfrekvens mellan 24 och 120 Hz.

Virtual reality-innehåll visas istället i upplösningen 4000 x 2040 med en uppdateringsfrekvens på 90 eller 120 Hz.

Det kommer också finnas ett genomskinligt läge som gör att användaren snabbt kan se verkligheten omkring sig så den exempelvis inte kolliderar med en möbel.

Uppdatering 2022-05-26

Playstation VR2 kommer släppas tillsammans med över 20 spel

I samband med en presentation för sina investerare ska Sony sagt att företagets kommande virtual reality-headset till Playstation 5, Playstation VR2, kommer ha över 20 större titlar tillgängliga när det släpps, rapporterar VGC.

Vilka spel det handlar om och vilka utvecklare som gör dem lät Sony dock vara osagt, men det ska vara en kombination av både första- och tredjepartstitlar. Sedan tidigare är det klart att Horizon-spelet Horizon Call of the Mountain kommer släppas till Playstation VR2.

Det är också fortfarande okänt när Playstation VR2 kommer släppas.

Uppdatering 2022-02-22

Här är Sonys Playstation VR2-headset

Sony har nu för första gången visat upp sitt nya virtual reality-headset Playstation VR2 och dess Playstation VR2 Sense-kontroller.

Själva headsetet och dess kontroller har båda en orb-liknande design som Sonys Hideaki Nishino skriver ska representera utsikten på 360-grader som spelare upplever när de kliver in i virtual reality-världen. Utseendet ska också hämta inspiration från Playstation 5 men med mer rundade kanter.

Det ska vara möjligt att justera linserna i headsetet efter avståndet till användarens ögon för att optimera bilden. Det finns också en ny inbyggd motor för feedback. Trots det ska Playstation VR2 ändå vara något lättare än sin föregångare. Det finns också en ny ventil som släpper ut luft och gör så linserna inte immar igen under användning. Headsetet är trådat med en sladd.

Utöver det lovar Playstation VR2-headsetet 4k-upplösning med hdr, marknadsledande grafisk rendering, förbättrad tracking, med mera.

I dagsläget ska utvecklingskit för Playstation VR2 finnas hos utvecklare. Det är fortfarande okänt när konsumentversionen kommer släppas.

Uppdatering 2022-01-25

Rejält hög pixeltäthet väntas i PS VR2

Sony kommande vr-headset, Playstation VR2, kommer att bjuda på en pixeltäthet som är över 800 pixlar per tum per öga, rapporterar Android Central.

Detta skulle i så fall göra PS VR2 till det mest högupplösta vr-headsetet på marknaden, med mer än en dubbelt så hög pixeltäthet som Oculus Quest 2.

Högre pixeltäthet innebär att det är svårare för användaren att urskilja enskilda pixlar i bilden, vilket hjälper att skapa en mer engagerande vr-upplevelse.

Sonys först PS VR hade i jämförelse en pixeltäthet på 193 pixlar per tum per öga.

Sony förväntas åstadkomma den nya pixeltätheten genom en tunnare metallmask i kombination med en RGB-list-oled-panel.

Uppdatering 2022-01-05 

Sony avslöjar namnet på nästa vr-headset – och det första spelet

På sin presentation under CES-mässan avslöjade Sony Interactive Entertainments vd Jim Ryan att företagets andra vr-headset – vars handkontroller visades upp redan i mars förra året – kommer heta Playstation VR2.

Det föga förvånande namnet ackompanjerades tyvärr inte av några bilder på eller andra detaljer om själva headsetet. Sedan tidigare vet vi att det kommer ha haptisk återkoppling, blickspårning, 90/120 hertz och effektiv rendering genom att bara rendera maximal upplösning där du fokuserar medan resten av bilden lämnas suddigare (precis som i våra ögon).

Däremot avslöjade Sony det exklusiva spelet för PSVR2. Det heter Horizon Call of the Mountain och är ett sidoäventyr i Horizon-serien med koppling till storspelet Horizon Forbidden West som släpps i februari. En mycket kort trailer har också släppts.