Testat spel: Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
Pris: 539 kronor hos Teknikproffset

Det är ingen hemlighet att Nintendos Wii U-konsol kommer att ses som en parentes i företagets långa och framgångsrika historia. Trots en hel del innovativa titlar lyckades de inte fånga samma publik som dess föregångare. Därför är det också inte mer än rättvist att spelen får en ny chans att skina. Och nu har turen kommit till flerspelarklassikern Super Mario 3D World att få nytt liv på Nintendo Switch.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns få titlar som kan ge fyra spelare i samma rum den enorma rush som Super Mario 3D World. Förbättringarna i Switch-versionen är få, men uppskattade. Dessutom ändrar dessa spelet så pass att även veteraner bör spela det. Extraspelet Bowser’s Fury är pricken över i:et och ger dig en lekfull öppen värld-sandlåda där beprövade moment möter nya inslag. Resultatet är helt enkelt ett komplett paket av ren och skär plattformsunderhållning.

Positivt

  • Två olika typer av plattformsspel i ett.
  • Utmärkt kontroll.
  • Snabbare gameplay än tidigare.

Negativt

  • Bowser's Fury återanvänder en hel del karaktärsmodeller…
  • …och är prestandamässigt inte lika smidigt i bärbart läge.
  • Onlinefunktionaliteten är begränsad.
När det först lanserades 2013 hyllades det som den ultimata crossovern mellan de tvådimensionella, linjära plattformsspelen och Marios senare, tredimensionella äventyr. Bäst var såklart det kaotiska, men samtidigt riktigt beroendeframkallande, flerspelarläget. Vi kunde nämligen ta oss an hela äventyret tillsammans med tre andra medspelare, snarlikt New Super Mario Bros-spelen. Att trängas i tredimensionella miljöer, där vi delvis hjälpte men också saboterade för varandra, gav dock konceptet ett större djup än vi kunnat ana.

Lika bra nu som då

Super Mario 3D World anno 2021 delar precis samma egenskaper som sin tidigare förlaga. Däremot har en del ”quality of life”-förbättringar införts, något annat vore konstigt. Vi tar oss an de färgglada världarna med kattinspirerade Mario-fiender på samma sätt som förr, fast på speed. Boosten Mario och gänget fått i Switch-versionen gör det till en någorlunda ny upplevelse, även för veteraner. Vi fick nämligen ändra om vårt tänk helt, särskilt i de mer utmanande banorna som kräver extra precision.

Super Mario 3D World
Foto: Nintendo

Vidare har Nintendo också anpassat vissa Wii U-specifika inslag till att kontrolleras på andra, mer effektiva sätt. Ett exempel är att vi numera kan tilta handkontrollen för föremålen som tidigare krävde Wii U-plattan. Även Captain Toad-pusselbanorna har gjorts mer lättillgängliga och stödjer nu dessutom upp till fyra spelare samtidigt. 

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
Foto: Nintendo

En detalj som däremot inte riktigt är helt genomtänkt är onlinefunktionen. Vi skapar en grupp, uppspelta över att få spela Mario online, men ingen går med i vårt spel. Tiden går och plötsligt inser vi att all väntan varit förgäves. Vi kan helt enkelt bara spela med vänner. Och eftersom vi saknar vänner med just detta spel kan vi inte riktigt utvärdera funktionaliteten online. Överlag är Super Mario 3D World annars lika genialt nu som då, men vi saknar nytänk i hur Nintendo hanterar sina onlinespel.

Hjälp! Katterna har tagit över helt!

Men det är inte riktigt därför vi är här. Mest intressant i denna återutgivning är det andra spelet i paketet, Bowser’s Fury. Ett läge som fram tills nyligen hamnat i skymundan. Vid första anblick verkar det vara en helt ny fortsättning på Super Mario 3D World. Kattmat finns ju där. De har till och med tagit över helt, där allt från de hammarslungande sköldpaddorna till fiskarna numera är underliga katthybrider.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Det räcker dock med att ta några steg i den nya världen för att inse att detta är långt ifrån den linjära upplevelsen i ”vanliga” Super Mario 3D World. Borta är de inrutade världarna till förmån för helt öppna landskap, i stil med Super Mario Odyssey. Den stora skillnaden är dock att vi inte behöver välja destination eller liknande. Efter en kort introduktion öppnar sig nämligen spelet för egen utforskning (förvisso på ryggen av ett sjömonster).

Känn Bowsers vrede

Konceptet är enkelt. Av någon underlig anledning har Marios ärkeskurk, Bowser, förgiftats med en svart sörja som gör honom okontrollerbar. Han är dessutom nu lika stor som Godzilla och har förgiftat stora delar av de öar och hav som omringar spelet. Tillsammans med en reformerad Bowser Jr utforskar vi öar med olika teman. Plattformshindren är inte unika, utan verkar vara en best of-blandning från Marios tidigare äventyr.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Då och då vaknar Bowser ur sin dvala och börjar attackera våra hjältar under ett par svåra minuter. Det spelar ingen roll var på kartan du befinner dig. När Bowser väl börjar attackera sker det i realtid, och ditt nuvarande närområde får extrahinder i form av enorma eldklot som besten avfyrar mot dig. Första gången det händer oss är paniken total, men efter ett tag blev dessa oväntade moment en del av charmen.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Givetvis får vi också chansen att slå tillbaka då och då. Genom att samla på oss kattemblem som finns utspridda här och var (tänk stjärnorna i Super Mario 64) får vi tillgång till en power up som jämnar ut oddsen. Katt-Mario växer då till ett gigantiskt lejon, lika stor som sin antagonist. Dessa Godzilla vs King Kong-moment är några av spelets absoluta höjdpunkter och vi hoppas innerligt att de återvänder i någon form framöver.

Marios framtid är open world

Men är det värt att köpa hela utgåvan bara för Bowser’s Fury? Om du förväntat dig att spela med vänner är svaret nog nej. Just detta extraspel är strikt för en spelare och trots att ännu en spelare kan ansluta för att kontrollera Bowser Jr, fick vi bättre resultat solo. Som extraläge är Bowser’s Fury däremot värt guld.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Det är något kort, men ger oss samtidigt en inblick i hur Nintendo experimenterar inför kommande Super Mario-äventyr. Kan Nintendo behålla samma lekfullhet och variation kommer nästa stora Mario-spel att vara en öppen värld.


Super Mario 3D World + Bowser's Fury

M3 rekommenderar

Testat: Februari 2021
Genre: Plattformsspel
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch
Pris: 539 kronor hos Teknikproffset

Betyg: 4 av 5