Testad produkt: Sony SRS-XB33
Pris: 1 102 kronor hos Amazon Sverige

Sett till antalet portabla bluetooth-högtalare är Sonys produktportfölj onekligen imponerande. Slänger vi ett snabbt öga på tillverkarens hemsida får vi får det till hela 18 olika modeller. De flesta är ip-klassade i någon form för att kunna stå emot vädrets makter i alla dess olika former, liksom lagom i storlek för att kunna tas med på resan.

Betyg 3 av 5

Omdöme

SRS-XB33 uppfyller på det stora de flesta krav du kan ställa på en portabel bluetooth-högtalare. Ett smidigt format, bra batteritid och ett klart acceptabelt ljud. Att flertalet kompatibla kan sammankopplas för en mer intensiv ljudupplevelse är ett klart plus och de anpassningsbara ljuseffekterna kan säkerligen attrahera en och annan spekulant. Den tillhörande appen, liksom de i vissa fall förekommande och då oförsvarbara kommunikationsproblemen, sänker emellertid helhetsupplevelsen rejält.

Positivt

  • Smidigt format och snygg design
  • IP67-klassad
  • Bra batteritid
  • Flera kompatibla enheter kan sammankopplas

Negativt

  • Instabil kommunikation
  • Seg app
  • Saknar wifi-uppkoppling
I höstas lanserades tre nya modeller i produktkategorin varav SRS-XB33 sett till storlek och pris är den mest intressanta. En mellanklassmodell som utan problem får plats i strandväskan och som prestandamässigt, sett till specifikationerna, utan svårighet bör kunna underhålla ett mindre sällskap.

Perfekt format för resan

Formgivning kan givetvis diskuteras i all oändlighet men vi gillar verkligen den här högtalarens stöttåliga design som förmedlar en betryggande känsla av att den kommer att stå pall för det mesta du kan tänkas utsätta den för – på resan, strandhänget eller vid poolpartyt – och denna känsla backas upp av en ip67-klassning som fritt översatt betyder att den här högtalaren tål både att begravas i sand liksom sänkas ner i saltvatten.

Sony SRS-XB33

Sony har sedan ett par år tillbaka försett flertalet modeller i XB-serien med flerfärgade lampor som blinkar i takt med musiken, så även SRS-XB33. I den tillhörande appen kan du välja både färg och rörelsemönster. Och visst, när mörkret lagt sig tillför effekterna en viss partykänsla, men är för de flesta av oss ett mindre betydande argument för ett eventuellt köp.

Sony SRS-XB33

För att sammankoppla högtalaren med uppspelningsenheten kan du göra det med hjälp av appen (Sony Music Center), via nfc eller direkt i telefonen. Det är enkelt liksom snabbt avklarat, oavsett vilket alternativ som används, så fort vi slår på högtalaren aktiveras dyker den upp redo för sammankoppling i telefonens bluetooth-meny.


Skyddad konstruktion

Enhetens ovansida är försedd med ett gäng gummiinkapslade funktionsknappar för att slå av eller på enheten, aktivera nfc, justera volymen samt för att byta spår. Här är finns även ”liveljud”-knapp” för en ljudbild som enligt Sony ska förmedla ”en unik tredimensionell ljudupplevelse med festivalkänsla”. Någon direkt livekänsla kan vi inte påstå att vi får uppleva, däremot en förstärkt diskant tillika ett något mer krispigt ljud.

Sony SRS-XB33

Bestyckningen består av två framåtriktade fullregisterelement som kompletteras med passiva element placerade i vardera änden för att få till en så optimerad basåtergivning som möjligt. Med andra ord en konstruktion som vi sett förut och som i mångt och mycket liknar modellen Charge från JBL.

Sony SRS-XB33
Här finns även en usb-utgång för laddning av externa enheter

Låter bra, men utan att briljera 

Och sett till ljudprestandan finns egentligen inte mycket att anmärka på. SRS-XB33 levererar ungefär så pass bra som du kan förvänta sig, sett till storleksklass och prislapp. Ljudprojiceringen är bra, basen når förhållandevis djupt och mäktar med nästintill maxvolym utan att det brister. Ska vi vara petiga hade ett mer detaljerat och engagerande mellanregister varit önskvärt liksom en tydligare stereobild.

Sony SRS-XB33

Upplevelsen blir betydligt bättre om du investerar i ytterligare en högtalare då två enheter via appen kan kopplas ihop som ett stereopar med separerad vänster- och högerkanal. Spridningen, liksom ljudupplevelsen i stort blir då klart förbättrad. Vidare går det att med funktionen ”Party Connect” koppla ihop ännu flera kompatibla högtalare, upp till 100, där dessa sedan kan spela upp samma låt samtidigt.

Orosmolnen då, hur var det med dem?

Det är främst appen som ställer till det och framförallt om du har flera högtalare sammankopplade. Det brister i kommunikationen med uppspelningsenheten titt som tätt och när vi vill växla mellan att använda en högtalare separat till att koppla ihop två, oavsett om det är som stereopar eller i party connect-läge, får vi allt som oftast installera om högtalarna för att få det att fungera. Problemen uppstår mer frekvent vid användning av en iOS-enhet, något mindre när vi prövar med en Android-telefon, om detta är något som kommer att åtgärdas med en uppdaterad mjukvara framöver låter vi vara osagt. 

Specifikationer

Testad: Februari 2021
Modell: SRS-XB33
Tillverkare: Sony
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: upp till 24 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
IP-klass: IP67
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 1,1 kilo
Storlek H x D x B: 97 x 106 x 246 mm
Rek. Pris vid test: 1 700 kronor                      
Pris: 1 102 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5