Testad produkt: Ring Video Doorbell Pro 2
Pris: 2 799 kronor på Amazon Sverige

Ring fortsätter att pumpa ut smarta ringklockor på marknaden. Kollar man på deras webbsida för att jämföra modeller hittar du inte mindre än åtta olika modeller! Vi har tidigare bland annat testat Ring Video Doorbell Wired, Ring Door View Cam och Ring Video Doorbell 3. Nu är det dags för den senaste modellen, Ring Video Doorbell Pro 2.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ring Video Doorbell Pro 2 är en funktionsrik men samtidigt lättanvänd videoringklocka med bra bild och smarta funktioner. Framförallt den nya ”3d-funktionen” visar sig vara riktigt användbar. Nyheterna i övrigt är dock få. Den har heller ingen batteridrift, utan behöver ledningarna från befintlig dörrklocka eller en adapter för att fungera och prislappen är hög. 

Positivt

  • Lättanvänd
  • Bra bildkvalitet
  • Funktionsrik

Negativt

  • Bara sladdanslutning
  • Få riktiga nyheter
  • Abonnemang krävs för utökade funktioner
Ring Video Doorbell Pro 2 har tyvärr ingen batteridrift. Istället måste den, precis som nyligen testade Ring Video Doorbell Wired, anslutas antingen till befintliga ledningar eller till en adapter (vilket medföljer i paketet).

Förutom att detta begränsar var Ring Video Doorbell Wired kan placeras, gör det även installationen knepigare. Räkna med en hel del borrande, pillande och skruvande innan allting är på plats.

Fågelvy med '3d-rörelsedektering'

En nackdel med överflödet av nya modeller är att nyheterna oftast är få, så också för Ring Video Doorbell Pro 2. Å andra sidan är dessa videoringklockor redan tämligen funktionsrika, behovet av nya funktioner är kanske inte jättestort. För det mesta brukar nyheterna handla om förfinade sätt att undvika onödiga eller falska larm vid rörelsedetektionen.

Den stora nyheten denna gång är något Ring kallar ”3d-rörelsedektering”. I stora drag innebär denna funktion att du får en kompletterande fågelvy över området framför kameran. Med hjälp av denna kan du sedan vid rörelsedetektion få en flygkarta över händelseförloppet och se hur besökaren tog sig in på tomten.

3d-funktionen hjälper också till med att undvika falsklarm och felaktiga rörelsedetektioner, då du på ett utökat sätt kan ställa in och avgränsa vilka områden du vill bevaka.

Denna nya funktion visar sig fungera riktigt bra och vara användbar. Inte så mycket för att spåra hur någon eller något har gått in på tomten, men för att minska felaktiga larm.

Ring Video Doorbell Pro 2
Ring Video Doorbell Pro 2 i dagsljus…
Ring Video Doorbell Pro 2
...i lampljus...
Ring Video Doorbell Pro 2
...och i mörker.

Abonnemang kostar extra

Som vanligt när det gäller kameror från Ring (och för de flesta andra av konkurrenterna) är ett betalabonnemang mer eller mindre ett krav för att Ring Video Doorbell Pro 2 ska bli riktigt användbar. Inte bara för att få tillgång till lagring av inspelade videoklipp i molnet, utan även för att få tillgång till alla de olika funktioner som finns.

Abonnemanget är dock inte särskilt dyrt. Det kostar cirka 30 kronor per månad för bara Ring Video Doorbell Pro 2 och cirka 100 kronor per månad om du har fler kameror från Ring.

Som vanligt för Rings kameror är både bild- och ljudkvaliteten utmärkt hos Ring Video Doorbell Pro 2. Detta gäller såväl i dagsljus, som i lampljus och mörker.

Det är heller inga problem med tappad kontakt med nätverket och responsen från Ring Video Doorbell Pro 2 är snabb både när det gäller upptäckt rörelse och när någon ringer på dörren.

Ett litet minus dock för prislappen. Med ett cirkapris på 2 800 kronor är Ring Video Doorbell Pro 2 dyr, särskilt med tanke på att det tillkommer en abonnemangskostnad.

Specifikationer

Produkt: Ring Video Doorbell Pro 2
Testad: April 2021.
Tillverkare/kontakt: Ring, ring.com
Anslutningar: Sladdanslutning, 2,4 GHz wifi
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1536p
Bildvinkel: 150 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs)
Abonnemangskostnad: 30 kronor per månad
Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
Färg: Svart/silver
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa
Pris: 2 799 kronor på Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5