Maskinen känns gedigen och i kartongen medföljer en dockningsenhet som du enkelt skruvar upp på väggen. En stor fördel med konstruktionen Bosch valt att satsa på är att du kan ta loss den övre delen och använda som en enkel liten handdammsugare. En annan är balansen i maskinen när du använder det längre röret, maskinen känns inte lika tung och svårdragen som de modeller med motor monterad längre ned.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt smidig skaftdammsugare som rengör bra utan att göra mycket väsen av sig. Framför allt gillar vi möjligheten att använda den som handdammsugare och att vi får med bra tillbehör i kartongen.

Positivt

  • Lättanvänd.
  • Power for All.
  • Effektiv.
  • Går att använda som handdammsugare.

Negativt

  • Alldeles för dyr.
  • Batteritiden i turboläget.

”Obegränsad driftstid”

Bosch nya maskin nyttjar tillverkarens Power for All-koncept där samma 18-voltsbatterier används i en rad andra maskiner från Bosch, främst i Garden-serien. Det medföljer ett extra batteri i förpackningen vilket gör att du kan ladda ett samtidigt som du använder det andra. Det här är riktigt smart och vi har tidigare inte testat någon dammsugare med den lösningen.

Bosch Ultimate skaftdammsugare

"Obegränsad driftstid" skryter tillverkaren med, och med det refereras till att snabbladdaren laddar upp ett batteri på 60 minuter, samma tid som batteriet ska klara drift. Men då gäller "normal"-läget, utan det medföljande elektriska golvmunstycket (med borstar). Problemet här är att efter ett antal dagars dammsugande väljer vi alltid turboläget, och munstycket som också kräver ström. Här handlar driftstiden snarare om max 10 minuter. Den enda gången normalläget funkar är om du bara vill suga upp lite dammråttor.

Bosch Ultimate

Även om det blir lite batteribyten när vi ska städa hela hemmet, så imponeras vi desto mer av resultatet. Maskinen suger riktigt bra och golvmunstycket har inga problem att borsta upp skräp från mattor. Tillverkaren anger inte sugeffekt någonstans, men vi uppskattar att den är ganska nära en traditionell dammsugare i turboläget. Vilket är riktigt bra och gör att många klarar sig med bara en sådan här variant.

Bosch BBS1224 är bekväm att hantera. Pistolgreppet är ergonomiskt bra och det är superenkelt att koppla loss dammuppsamlaren för tömning och rengöring av filtret. Behållaren rymmer 0,4 liter, så det blir en hel del tömning.

Använd som handdammsugare

Fördelen med att använda maskinen som en liten handdammsugare är också stor. Vi minns lösningen med förra Bosch-modellen vi testade där vi var tvungna att dra på oss maskinen på ryggen när vi ville vara lite mer mobila. Inte speciellt smidigt. Här kopplar vi enkelt loss den övre delen av maskinen för att rengöra bilen, persiennerna eller soffan. Den är överlag smidig att använda även om designen är lite märklig och futuristisk rent utseendemässigt.

Visst finns det saker att anmärka på, även om den här modellen är ett stort steg upp från föregångaren. Dammsugaren väger 2,9 kg och även om balansen är ganska bra känns det ändå tungt för armen om du dammsuger längre stunder och behöver lyfta maskinen mycket. Den står inte själv utan att du dockar den eller lutar den mot något. Batteritiden är heller inte jätteimponerande så det blir en del batteribyten. Men de här sakerna kan vi leva med då Bosch BBS1224 städar riktigt rent och då vi tycker att den gör det mesta bättre än flertalet konkurrenter.

Bosch nya maskin kostar dock en hel del, vilket gör att inköpsbeslutet försvårar. Visst är det här en kompetent dammsugare och priset vid testtillfället på närmare 6 000 kronor var väl saftigt. Priset är nu betydligt humanare vilket gör modellen än mer intressant.

Specifikationer

Modell: Ultimate BBS1224
Testad: December 2018 (uppdaterad december 2019)
Tillverkare: Bosch
Batteri: Lithium-ion, 18 V
Batteritid: Upp till 60 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Kapacitet behållare: 0,4 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: Två
Ljudnivå: Uppgift saknas
Vikt: 2,9 kilo
Övrigt: Laddningsstation, går att dela och använda som handdammsugare
Rek. pris vid test: 5 790 kronor
Pris: 6 199 kr hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5