Det duggar tätt med produktlanseringar inom denna stekheta kategori av hushållsmaskiner. Allt fler tillverkare har insett potentialen i att kunna erbjuda smidiga, portabla dammsugare som klarar av de flesta arbetsuppgifter.

Designen fortfarande en vattendelare

Vi har de senaste åren testat de flesta av Dysons produkter – inte bara skaftdammsugare utan även flertalet av tillverkarens luftrenare, liksom robotdammsugaren 360 Eye (som inom kort får en uppföljare). Gemensamt för dem alla är den besynnerliga och samtidigt futuristiska designen som går som en röd tråd genom hela produktlinjen, och kanske främst då i serien av skaftdammsugare. Snygg? Vi nöjer oss med att konstatera att det är en smaksak...

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dyson går från klarhet till klarhet och med V11 sätter de ner foten rejält. Grym sugkraft, enkelt handhavande och en effektiv filtrering för renare luft är egenskaper vi faller pladask för. Prislappen är mindre smickrande och den udda designen är något av en vattendelare. Cool och unik eller ful som stryk? Vi lutar år det senare...

Positivt

  • Grym sugkraft.
  • Lcd-skärm med bra överblick.
  • Effektiv filtrering.
  • Gedigen uppsättning munstycken.

Negativt

  • Priset.
  • Plastig konstruktion.
  • Designen?
Produktfamiljen med skaftdammsugare lanserades redan 2015 med modellen V6, och efter det har ingenting varit sig likt. En hel del ögonbryn höjdes förvisso på grund av det udda utseendet, men samtidigt fick vi även se en helt ny typ av konstruktion, med det så kallade pistolgreppet och motorn placerad högt upp på skaftet.
Dyson v11

Den senaste modellen följer samma intrampade spår och jämfört med förra årets stjärnskott, V10, är det vid en snabb anblick svårt att urskilja eventuella nyheter. Men kikar vi lite närmare finns här en hel del spännande funktioner och förbättringar.

Display förmedlar viktig information.

För det första har V11 begåvats med en display som är placerad längst bak på själva huvudenheten. Med knappen i underkant väljer du mellan de olika effektlägena och samtidigt får du information om återstående batterikraft.

Dyson V11

Tre mikroprocessorer – placerade i High Torque-städmunstycket, i Dysons digitala motor V11 samt i batteriet – beräknar kontinuerligt körtiden med hjälp av en algoritm som i viss mån även lär sig användarens beteende. Detta ska över tid med andra ord resultera i en ännu mer exakt beräkning. I lcd-skärmen visas även meddelanden vid eventuella blockeringar, samt när filtret behöver bytas ut.

Ny motor, mer kraft

Motorn i Dyson V11 är ny och levererar hela 20 procent kraftfullare uppsugningsförmåga jämfört med föregångaren. Den nya motorn snurrar upp till 125 000 rpm och använder tre olika spridare, där två av dem rätar ut luftflödet och reducerar turbulens, medan den tredje förbättrar akustiken. Och ljudmässigt märker vi ingen större skillnad trots den förbättrade prestandan.

I Sverige säljs V11 enbart i Absolute-utförande och förutom en mängd olika tillbehör kan dammsugaren i kombination med High Tourqe-munstycket även köras i ett autoläge där sugkraften anpassas automatiskt efter underlag och smutsighetsgrad. 
Skönt grepp och enkelt att tömma dammbehållaren.

Dyson V11

Precis som i fallet V10 är uppsamlingsbehållaren placerad vertikalt i samma riktning som förlängningsröret i linje ner mot munstycket, jämfört med tidigare modeller där behållaren var placerad på undersidan av motorn. Det resulterar i en enkel och snabb tömning. Enligt våra erfarenheter är den även mer välbalanserad än tidigare. Pistolgreppet gör enheten enkel att manövrera och du gör det i en ergonomiskt upprätt ställning.

Men den påtagliga känsla av hårdplast finns fortfarande kvar och dammsugaren är av naturliga skäl fortfarande inte kapabel att stå utan en stödjande vägg, som många av konkurrerande modeller med en lågt placerad motor klarar av.

Munstyckena (totalt ingår sju) är väldigt enkla att snabbt byta ut och användningsområdet är totalt sett väldigt brett, förutsatt att du använder rätt tillbehör till rätt arbetsuppgift. Det går dock inte att komma ifrån att själva huvudenheten är relativt klumpig och skrymmande vilket begränsar V11:an i riktigt trånga utrymmen, som i exempelvis bilen. Renande. Ett slutet filtreringssystem fångar 99,97 procent av alla partiklar så små som 0,3 mikrometer.

Rejäl sugförmåga och renande filter

Sugkraften har som redan nämnts ökat rejält och Dyson V11 maxar med imponerande 185 AW jämfört med tidigare 151 AW. Denna enorma kraft är begränsad till Boost-läget under 5–6 minuter och behövs knappast vid ett normalt nersmutsat hem. Autoläget (alternativt Mid-läget) räcker till för de flesta uppgifter och då mäktar dammsugaren med runt 30 minuters rengöring. Väljer du Eco-läget är driftstiden den dubbla.

Dyson V11
Renande. Ett slutet filtreringssystem fångar 99,97 procent av alla partiklar så små som 0,3 mikrometer.

Laddningstiden från tomt till fulladdat har emellertid utökats från tidigare 3,5 timmar (Dyson V10) till 4,5 timmar. Ett slutet filtreringssystem fångar 99,97 procent av alla partiklar som är så små som 0,3 mikrometer, vilket givetvis påverkar luftkvaliteten hemma i positiv bemärkelse.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: V11 Absolute
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Dyson
Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
Batteritid: 60 minuter
Laddningstid: 4,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,76 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: Tre
Max sugeffekt: 185 AW
Ljudnivå: 85 DBA
Vikt: 3,05 kilo
Övrigt: Totalt 7 munstycken, laddningsstation
Rek. pris vid test: 6 770 kronor
Pris: Från 6 790 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5