Valve har nu släppt en stor mängd data från sin spelplattform Steam för att uppmuntra pc-spelutvecklare att överväga att lägga till stöd för handkontroller till sina spel, rapporterar Engadget.

Enligt Valves senaste data ska totalt 48 miljoner spelare än så länge använt handkontroller i ett Steam-spel och 10 procent av dagligt spelande via plattformen sker med handkontroll.

Skillnaden är dock stor mellan olika genrer. Hela 90 procent kör racingspel med någon form av handkontroll medan bara 8 procent gör detsamma för förstapersonsskjutare och under en procent använder handkontroller för strategispel. Andra genrer är mer blandade men handkontroller är allt mer populär. Sport- och fighting-spel ligger på cirka 70 procent för handkontroll medan titlar i tredjeperson ligger mellan 40- och 50 procent.

Bland handkontrollerna är Xbox-kontroller klart populärast och utgör 68 procent av spelsessionerna medan Playstation-kontroller utgör 21 procent, Nintendos Switch Pro-handkontroll 4 procent och Valves egen nedlagda Steam-kontroll två procent.

Valve argumenterar också för att om ett spel har användare där ett stort antal av dem har handkontroller, men inte så många av dem använder sina handkontroller i spelet, så är det ett tecken på att utvecklaren inte gjort tillräckligt för att lägga till ordentligt stöd för dem.

Läs också: Krönika - Call of Duty - och konsten att förstöra ett spel 

Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2 (Xbox One/PC) Pris vid test: 1898 kr.

Bästa pris just nu: 1949 kr