Testad produkt: Electrolux Pure F9
Pris: Från 4 953 kronor via Prisjakt

Dammsugaren har ett teleskåprör, vilket gör den väldigt ergonomisk då längden enkelt kan anpassas efter den som använder den. Motor och behållare är placerad i nederkant, i alla fall om du ser till hur enheten vanligtvis används, och som resulterar i en låg tyngdpunkt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Electrolux revanscherar sig ordentligt med den klart beskedligare modellen Ultrapower i åtanke. Nu snackar vi flexibilitet, och ett bredare användningsområde. Pure F9 är ett rent nöje att använda vilket belönas med en hög placering i testet. Men precis som övriga toppmodeller kostar den en rejäl slant, drygt 5 000 kronor.

Positivt

  • Smart konstruktion för ett brett användningsområde.
  • Enkelt handhavande.
  • Snygg design.
  • Bra sugkraft.
  • Nu med utbytbara påsar som alternativ.

Negativt

  • Dyr.
  • Relativt tung.
  • Högljudd.
Nytt för i år är att modellen även kan fås med behållare för utbytbara dammpåsar. Tillverkaren erbjuder även den nya behållaren (EDBPF9, 599 kronor) som tillbehör. Det går ned andra ord att uppgradera tidigare F9-modeller om man föredrar påsar istället dammbehållare. Då ska man tänka på att en löpande kostnad för dessa tillkommer, ett 8-pack påsar kostar drygt 200 kronor.
Electrolux PURE F9

Själva huvudenheten går att justera i höjdled – perfekt om du ska dammsuga under sängen eller soffan, något som är nästintill omöjligt med statiska konstruktioner där motorn är placerad i nederkant. Fäller du ihop skaftet, tar bort huvudmunstycket och bär den i handtaget blir känslan mer balanserad med elektroniken centralt placerad.

PURE F9
Pure F9 finns nu även som alternativ med utbytbara påsar istället för traditionell dammbehållare.

Handtaget har inte det pistolgrepp vi gillar så skarp hos Dyson och Philips Speedpro men det fungerar ändå riktigt bra och funktionsknapparna är föredömligt åtkomliga med tummen. Dessa är tre till antalet: strömbrytaren, effektlägesväljaren (tre olika hastigheter) samt en för att aktivera auto-läget. I autoläget justeras luftflöde och sugkraft automatiskt beroende på underlag och är i praktiken det enda läget som behövs.

Men visst, är det någon extra känslig yta som ska dammsugas eller om du vill dra ner lite på ljudnivån kan du alltså ställa effekten manuellt. Uppsamlingsbehållaren har ett avtagbart och tvättbart filter i locket är placerad och tas enkelt bort för tömning och rengöring. Alternativet med dammpåse är konstruerad på liknande sätt men skillnaden är att du här istället byter ut påsen. Oavsett modell finns ytterligare ett tvättbart filter placerat mellan motor och behållare.

Smarta lösningar för olika ändamål

Electrolux har tänkt till ordentligt när det gäller flexibilitet. Inuti och längs med hela teleskåpröret löper en integrerad slang som kan dras ut i nederkant. Om dammsugaren trycks ihop hel och det motoriserade huvudmunstycket tas bort och ersätts av det medföljande 3-i-1-munstycket (vändbart med borste i ena delen, avsmalnat och delbart i den andra) kan du istället bära huvudenheten i ena handen och samtidigt dammsuga tak, lister och ta andra, annars svåråtkomliga ställen med den andra. Ytterliggare ett mindre motoriserat munstyck ingår för soffor, sängar och liknande.

Pure F9

Laddning sker i laddningsstationen som även är ett smidigt ställe att förvara dammsugaren på när den inte används. Konstruktionen är annars självstående så det är inga problem att parkera den var som helst i hemmet. Batteriet tar cirka sex timmar att ladda från tomt till fulladdat och kapaciteten ligger på runt 80 kvadratmeter, alternativt 60 minuter, och då i maximalt effektläge.

En dröm att använda

Sett ur praktisk synvinkel är Pure F9 något av en dröm att använda. Den ledade konstruktionen är perfekt balanserad och du kommer enkelt åt bakom stolsben och andra hinder som behöver rundas. Den justerbara höjden är ergonomiskt fördelaktig och samtliga familjemedlemmar är rörande överens om att det är den skönaste dammsugare de provat, hur udda det än må låta. Led-belysningen i framkant av huvudmunstycket innebär att du tydligt ser allt damm och smuts även i de mörkaste vrår. Dessutom är sugkraften riktigt bra – någon som bekräftas av den snabbt fyllda behållaren/dammpåsen.

Electrolux Pure F9

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Pure F9/F9B
Tillverkare: Electrolux
Testad: januari 2020

Batteri: Lithium-ion, 32 V
Batteritid: Upp till 60 minuter
Laddningstid: ca 6 timmar
Kapacitet behållare: 0,7 liter (påse, 1 liter)
Filter: 2 st tvättbara varav ett mikrodamm-filter
Antal hastigheter: Tre samt ett autoläge
Ljudnivå: 82 dBa (i maxläge)
Vikt: 4,1 kilo
Övrigt: Totalt 4 munstycken samt en ledad förlängare, laddningsstation.
Rek. pris vid test: 5 296 kronor (med påse), 5 067 kronor (dammbehållare)
Pris: Från 4 953 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5