Precis som exempelvis Bosch Athlet är Electrolux Ultrapower självstående. I detta fall medföljer ett praktiskt ställ ändå som även fungerar som laddningsstation. Vikten ligger på knappt 3 kilo och den rullar lätt och behagligt över golvet.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Electrolux Ultrapower börjar bli till åren och är inte speciellt kraftfull. Funktionen för att kapa hår och fibrer funkar sådär, men vi gillar designen och maskinen imponerar med bra batteritid, men det räcker inte för något toppbetyg då den inte klarar jobbet som ensam dammsugare i hemmet.

Positivt

  • Elegant design och kvalitetskänsla.
  • Batteritid.
  • Munstycke med led-belysning.

Negativt

  • Begränsat användningsområde.
  • Högljudd.

Klipper av hårstrån

I munstycket finns en vals med enbart hård nylonborst som roterar för att få upp smutsen. En pedal på ovansidan går att trycka ner för att klippa av hårstrån och fibrer som fastnat på borsten. Tekniken kallas ”Brush Roll Clean” och ska enligt tillverkaren både förenkla och förkorta rengöringen av munstycket men någon väsentlig skillnad märks inte i praktiken. Hår, trådar och annat sitter ändå fast och det är bara att ta fram saxen.

Skaftdammsugare

På handtaget sitter strömbrytaren samt knappen för tre olika effektlägen och beroende på vilket du väljer räcker batteriet mellan 20 och hela 95 minuter. Längre ner finns led-lampor som indikerar hur mycket kräm som finns kvar och laddningstiden ligger på runt fem timmar. Electrolux har även haft den goda smaken att, precis som Philips, montera led-lampor längst fram på munstycket vilket gör att smuts och damm syns otroligt bra, speciellt under möbler och i mindre upplysta utrymmen.

Skaftdammsugare

Filtret är tvättbart och behållaren på 0,8 liter går snabbt och enkelt att rengöra. Hepa-filter saknas då de enligt tillverkaren inte är anpassade för batteriprodukter. Detta kan tyckas märkligt då Dyson V8 är utrustad med just ett sådant – och som är batteridriven.

Prestandamässigt gör den jobbet, men utan att övertyga och några tillbehör förutom laddningsstationen ser vi inte skymten av. Med andra ord en enkel maskin som är lättanvänd och snygg men på samma gång har ett något begränsat användningsområde. Snarare ett komplement till din traditionella dammsugare än en produkt avsedd för att ersätta densamma.

Specifikationer

Modell: Ultrapower
Testad: Maj 2018
Tillverkare: Electrolux
Batteri: Lithium-ion, 32,4 V
Batteritid: Upp till 95 minuter
Laddningstid: 5 timmar
Kapacitet behållare: 0,8 liter
Filter: Tvättbart
Antal hastigheter: 3
Luftflöde: Ingen uppgift
Ljudnivå: Ingen uppgift
Vikt: 2,95 kilo
Övrigt: Munstycke med LED-belysning, laddningsstation
Pris: 1 890 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5