Air Force One 460 är den första modellen från OBH Nordica vi testar, vilket kan verka märkligt med tanke på att vi under flera år testat skaftdammsugare och tillverkaren har erbjudit produkter i segmentet sedan länge.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Air Force All-In-One 460 är lättanvänd och presterar riktigt bra på alla underlag. Vi plussar för den stora mängd munstycken som ingår liksom den i sammanhanget attraktiva prislappen. Den låter däremot en hel del och batteritiden imponerar knappast. 

Positivt

  • Bra uppsugningsförmåga.
  • Bra pris.
  • Massor av medföljande munstycken.

Negativt

  • Låter en hel del.
  • Design som inte tilltalar alla.
  • Ej självstående.
Men nu är det alltså dags och modellen i fråga heter Air Force All in One 460. Om paralleller ska dras till anropssignalen för det flygplan som flyger USA:s president låter vi vara osagt men visst finns här aerodynamiska linjer. Och modellen följer den senaste tidens trend med motor och dammuppsamlare högt placerat liksom ett pistolgrepp.

Designen är något futuristisk vilket innebär att den kanske inte passar in i alla hem, rent estetiskt. Konstruktionen med en hög tyngdpunkt innebär att den inte är självstående utan måste läggas ner eller lutas mot en vägg eller liknande när den inte används.

OBH Nordica  Air Force All-In-One 460

Aktiveras genom ett knapptryck

Men maskinen känns överlag stabil och handtaget ligger skönt i handen. Vi gillar att knappen bara behöver tryckas in för att aktivera dammsugaren och kan sedan släppas. Ett tryck till och den stängs av. Du behöver som på flera andra modeller inte konstant hålla knappen intryckt medans du dammsuger. Bra!

OBH Nordica  Air Force All-In-One 460

Enheten laddas med strömsladden direkt in i handtaget alternativt i det medföljande väggfästet som skruvas fast med tre skruvar. Fästet har för övrigt plats för två extra munstycken. Konstruktionen med dess höga tyngdpunkt innebär att den inte är självstående utan måste läggas ner eller lutas mot en vägg eller liknande när den inte används eller är placerad i fästet.

Enkel att tömma

Uppsamlingsbehållaren är placerad precis framför handtaget och lossas enkelt genom ett knapptryck. Och även om måste filtret måste avlägsnas varje gång du vill tömma behållaren är proceduren snabbt avklarad.

Det ingår en mängd olika munstycken till Air Force All-In-One 460. Förutom det motoriserade standardmunstycket, som även är bestyckad med led-belysning i fronten, medföljer en mindre (även den motoriserad) så kallat mini-turbo-borste för exempelvis sängen eller soffan liksom ytterligare nio munstycken anpassade för olika användningsområden.

OBH Nordica  Air Force All-In-One 460

Dammsugaren har två olika effektlägen: standard samt ”Boost-läget” som aktiveras med en knapp placerad på bakstycket. I standardläget får du runt 30 minuters dammsugning på en laddning, med ett av de motoriserade munstyckena 20 minuter, i Boost-läget halveras drifttiden. Ljudnivå går givetvis att diskutera i oändlighet och Air Force All-In-One 460 låter en hel del om ni frågar oss, framför allt om du aktiverar Boost-läget. I gengäld är uppsugningsförmågan riktigt bra och den smidiga konstruktionen gör att vi kommer åt i stort sett överallt.

M3 rekommenderar

Specifikationer 

Modell: Air Force All-In-One 460
Testad: Januari 2019
Tillverkare: OBH Nordica
Typ: Sladdlös skaftdammsugare
Batteri: Lithium-ion, 21,9 V
Batteritid: 30 minuter
Laddningstid: 3 timmar
Kapacitet behållare: 0,65 liter
Filter: Tvättbart, ett extra ingår
Antal hastigheter: 2
Sugeffekt: 115 W
Högsta ljudnivå: 85 db
Vikt: 1,7 kilo (huvudenhet)
Övrigt: Totalt 11 munstycken, väggfäste.
Rek. pris vid test: 4 290 kronor
Pris: Från 1 997 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5