Testad produkt: Roidmi X20
Pris: 5 139 kronor hos Amazon Sverige

Roidmi X20 kommer precis som syskonmodellen i en läcker gräddvit färg och med liknande design. Men trots att de till det yttre knappt skiljer sig åt är skillnaderna prestandamässigt desto större. Liksom användningsområde.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En redan bra dammsugare har blivit bättre. Moppningsfunktionen har tillkommit liksom en bättre prestanda överlag. Detta påverkar även priset och Roidmi betingar närmare 2 000 kronor mer än den något äldre F8. 

Positivt

  • Snygg avskalad design.
  • Moppningsfunktion.
  • Uppkopplad.
  • Bra prestanda.

Negativt

  • Omotiverat dyrare än föregångaren.
  • Ej självstående.

Snygg installation

Precis som i fallet F8 medföljer ett matchande litet magnetfäste som du monterar på väggen, antingen med skruv eller dubbelhäftande tejp. Det resulterar i en ren och avskalad installation och du slipper de annars relativt klumpiga golvstativen eller större väggfästen. Värt att notera är att fästet till X20 går att ansluta till strömadaptern, något som inte är möjligt till fästet för F8:an.

Roidmi X20

Huvudmunstycket har integrerad led-belysning (som aktiveras automatiskt i ljussvaga miljöer) och till detta två utbytbara valsar: en mjukare och polerande samt en hårdare för mattor. Tar du bort teleskopröret och istället använder enheten som handdammsugare finns en flexibel slang med avsmalnat avslut, ett delbart multifunktionsmunstycke med ett smalt munstycke för trånga utrymmen alternativt mjuk borst för ömtåligare ytor samt en mindre och motoriserad antikvalster-borste med nylonborst för madrasser och liknande.

Roidmi X20

Till X20 ingår även en tillsats som används för att våtmoppa golvet, och det samtidigt som du dammsuger. Tillbehöret fylls på med vätska och monteras därpå i bakkant på huvudmunstycket. Lösningen fungerar förvånansvärt bra men ska inte ses som ett fullgott alternativ till en rejäl omgång med din ordinarie mopp då vätskeflödet är begränsat. Men för att underhålla ett redan våttorkat golv, absolut!

Klarar även av att moppa 

Det som gör Roidmi X20 lite speciell är att den precis som F8 via bluetooth och en dedikerad app går att koppla ihop med din smartphone. Här kan du förutom att uppdatera mjukvaran även få information om återstående batterikraft och hepa-filtrets status. Här ställer du även in vilket läge som ska användas som standard när du startar upp enheten. Med ett tryck på den fysiska knappen på huvudenheten växlar du mellan det förinställda läget och maxeffekt.

Roidmi X20
Roidmi X20

Jämfört med föregångaren har Roidmi X20 både en kraftfullare motor (138 watt mot tidigare 115 watt) samt förbättrad driftstid, upp till 65 minuter på en laddning jämfört med F8:ans 55 minuter. Och prestandamässigt fungerar det riktigt bra och sugkraften räcker utan problem till även för lite större skräp. Behållaren är däremot lika liten som tidigare och rymmer endast 0,4 liter.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: NEX X20
Testad: December 2019
Tillverkare: Roidmi
Batteri: Lithium-ion
Batteritid: Upp till 65 minuter
Laddningstid: 2,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,4 liter
Filter: Dubbla Hepa-filter
Antal hastigheter: 3
Ljudnivå: 83 dB
Vikt: 1,6  kilo
Övrigt: Led-belysning i fronten, våttmoppningsfunktion
Rek. pris vid test: 4 690 kronor
Pris: 5 139 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5