Testad produkt: Ryobi R18SV7-0
Pris: Från 2 199 kronor via Prisjakt (utan batteri)

Om du har investerat i Ryobis batterisystem One+ kan du glädjas över att produktsortimentet breddas oerhört och det dyker upp allt fler smarta produkter som funkar med 18V-batterierna.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Ryobis skaftdammsugare i One+-serien är inte den snyggaste eller mest diskreta modellen vi testat, men den städar bra, har påkostat filter och den har den stora fördelen att du kan använda samma batteri i grästrimmern, skruvdragaren och myggdödaren, om du går all-in på systemet. Är du inte allt för ljudkänslig är den ett klockrent köp.

Positivt

  • Flexibelt batterisystem.
  • Suger bra.
  • Hepa-filter.

Negativt

  • Högljudd.
  • Tung upptill.
Den här dammsugaren är designad i Ryobis klargröna färg och den känns relativt robust. Motorn är placerad högt upp i själva handtaget, och längst bak sätter du batteri av valfri styrka.

Kraftig och flexibel

Designen innebär att tyngdpunkten hamnar väldigt högt upp vilket inte är optimalt när du dammsuger golven, framför allt inte om du kopplar in det lite fetare 5Ah-batteriet, vilket vi tycker fungerar bäst och ger lite extra sugkraft.

Fördelen med konstruktionen är dock att du kan koppla bort själva förlängningsröret och använda dammsugaren till exempel till bilen. Det medföljer ett antal olika munstycken liksom en hållare du kan montera på väggen.

Läs även: Stort test av Ryobis batterisystem One+

Det första vi reagerar på när vi startar upp dammsugaren är ljudvolymen. Boost-funktionen, med lite extra sugkraft, är alltid på som default, vilket ger extra högt vinande, men även när vi kopplar ur den låter den här modellen mer än flertalet konkurrenter. Ljudet skär igenom rummet och du blir inte populär bland övriga familjemedlemmar (eventuella husdjur sticker iväg direkt) om du drar igång den i samma rum, eller ens på samma våning.

Klarar kattsanden

Resultatet blir dock riktigt bra; dammsugaren klarar betydligt mer än lättflygande dammråttor. Kattsand och små gruskorn är inga problem, något som många dammsugare kämpar med och gärna bara vispar bort.

Sugstyrkan är specificerad till 1160 liter per minut och batteritiden är riktigt bra så länge du undviker de mindre batterierna på 2-2,5 Ah. Standardmunstycket lyser upp golvet framför dig, och om du vill hålla koll på batterinivån under städpasset är det mätaren som finns inbyggd i de flesta One+-batterier som gäller.

RYOBI R18SV7-0

Att tömma dammbehållaren är enkelt och en stor fördel med den här maskinen är att den har Hepa-filter vilket inte är vanligt. Prislappen är också helt okej, även om du får räkna med att det kostar 1200 för ett 5Ah-batteri som säljs separat.

Specifikationer

Modell: Speedpro Max
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Ryobi
Batteri: One+
Batteritid: Upp till 45 minuter (5Ah-batteri)
Laddningstid: 5 timmar
Kapacitet behållare: 0,5 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 2
Luftflöde: 1160l/min
Ljudnivå: 80 dB
Vikt: 1,5 kilo (utan batteri)
Övrigt: Led-belysning i fronten, väggfäste
Rek. pris vid testtillfälle: 2 449 kronor (utan batteri)
Pris: Från 2 199 kronor via Prisjakt (utan batteri)

Betyg 3,5 av 5