Testad produkt: Xiaomi Roidmi F8
Pris: 2 788 kronor hos Amazon Sverige

Att vitvaror och hushållsprodukter överlag blivit allt mer intressanta på senare tid råder det ingen tvekan om. Robot- och skaftdammsugare förenklar vardagen markant och produkterna i den sistnämnda kategorin är både bättre och mer allsidiga än för bara ett par år sedan. Nu kommer även de uppkopplade alternativen, och där hittar vi Roidmi F8 från Xiaomi.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi Roidmi F8 är en snygg och lättmanövrerad dammsugare med riktigt användbara tillbehör. Förutom information gällande filtrets kondition och möjligheten att ladda ned eventuell ny mjukvara kan du i appen även ta del av en hel del snyggt presenterad statistik. Ett kompetent alternativ som i kombination med ett konkurrenskraftigt pris smiskar samtliga jämförbara, mer namnkunniga modellerna, på fingrarna.

Positivt

  • Snyggaste (?) skaftdammsugaren just nu.
  • Överskådlig och användbar app.
  • Hepa-filter.
  • Nätt konstruktion, låg vikt.

Negativt

  • Behållaren rymmer endast 0,4 liter.
  • Låter en del, speciellt i högsta effektläget.
  • Ingen automatisk laddning i magnetfästet.
Det här är den absolut snyggaste modellen i segmentet som går att lägga vantarna på just nu. Faktum är att Roidmi F8 har kammat hem både IF Design Award- och Red Dot-utmärkelserna för just dess design. Dammsugaren är slimmad till max och den benvita, matta lacken ger ett påkostat intryck. Den avskalade och rena designen är så långt ifrån exempelvis Dysons modeller vi kan komma.
Xiaomi Roidmi F8
En hel del tillbehör på köpet.

Smidig upphängningsanordning

Istället för ett klumpigt golvstativ eller större väggmontage medföljer ett matchande litet magnetfäste som du monterar på väggen, antingen med skruv eller dubbelhäftande tejp. Även om det går att fästa strömsladden i fästet (mindre snyggt) laddas inte dammsugaren automatiskt när den placeras där, utan du måste manuellt trycka in adaptern varje gång. Dammsugaren är inte heller självstående som några av de andra modellerna vi testat.

Xiaomi Roidmi F8
Snygg lösning, men ingen automatisk laddning.

I förpackningen hittar vi även ett huvudmunstycke med integrerad led-belysning (som aktiveras automatiskt i ljussvaga miljöer) och till detta två utbytbara valsar: en mjukare och polerande samt en hårdare för mattor. Tar du bort teleskopröret och istället använder enheten som handdammsugare finns en flexibel slang med avsmalnat avslut, ett delbart multifunktionsmunstycke med ett smalt munstycke för trånga utrymmen alternativt mjuk borst för ömtåligare ytor samt en mindre och motoriserad antikvalster-borste med nylonborst för madrasser och liknande.

Uppkopplad i kombination med informativ app

Xiaomi Roidmi F8

Det som gör Roidmi F8 lite speciell är att den via bluetooth och en dedikerad app går att koppla ihop med din smartphone. Här kan du förutom att uppdatera mjukvaran även få information om återstående batterikraft och hepa-filtrets status. Här ställer du även in vilket läge som ska användas som standard när du startar upp enheten, med ett tryck på den fysiska knappen på huvudenheten växlar du mellan det förinställda läget och maxeffekt.

Prestandamässigt fungerar det riktigt bra och sugkraften räcker utan problem till även för lite större skräp. Batteriet klarar knappt en timmes användande i lägsta effektläge och runt tio minuter om du drar på för fullt. Behållaren, som monteras av enkelt för tömning och rengöring, rymmer relativt lite – endast 0,4 liter – så räkna med täta besök till sopkorgen.

Xiaomi Roidmi F8
Led-belysningen aktiveras automatiskt i mörker.

Fakta: Xiaomi Roidmi F8

Modell: Xiaomi Roidmi F8
Testad: Januari 2019
Tillverkare: Xiaomi
Typ: Sladdlös skaftdammsugare
Batteri: Lithium-ion, 28,8 V
Batteritid: 55 minuter
Laddningstid: 2,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,4 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 4
Sugeffekt: 115 W
Högsta ljudnivå: 83 db
Vikt: 2,5 kilo
Övrigt: Totalt 5 munstycken, magnetväggfäste.
Rek. pris vid test: 3 390 kronor
Pris: 2 788 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5