För några år sedan var Apple i princip den enda mobiltillverkaren som fortsatte släppa systemuppdateringar för sina mobiler i flera år. I dag ser det bättre ut, men många är fortfarande besvikna på hur kort livslängd telefoner kan ha om du vill hålla dig till senaste OS-versionerna.

Att uppdateringar är viktigt visas bland annat av att användare med riktigt gamla telefoner inte längre kan använda vissa viktiga appar, till exempel svenska Bank-ID. Appen kommer snart sluta fungera på system äldre än IOS 12 och Android 6.

Ett nytt lagförslag på EU-nivå vill ändra på det, rapporterar SVT. Förslaget håller på att utredas och förhandlas, och planen är att kunna rösta om det redan nästa sommar. Enligt en av Sveriges förhandlare, Carlos Lopes på Energimyndigheten, talas det för tillfället om ett minimum på fem års uppdateringar.

Apple håller liv i sina telefoner längst i branschen, och har just nu telefoner som är mellan 5 och 6 år gamla som fortfarande kan uppdateras till senaste systemversion (Iphone 6S släpptes i september 2015). Samsung garanterar numera tre års Android-uppdateringar.