DJI har längre varit bland de största på marknaden när det kommer till drönare för fotografer, på alla olika erfarenhetsnivåer och behov. I sin Mavic-serie finns alltifrån lite enklare, portabla rönare till mer exklusiva, maxade modeller med förstklassiga kameror. På senare tid har dessutom den tillhörande appen uppgraderats med allt fler smarta funktioner för att enklare möjliggöra coola inspelningar, såsom automatisk spårning av objekt eller diverse sensorer för att undvika att vi kraschar under flygningen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

DJI FPV är bland de mest underhållande drönarna vi har testat på länge, men också en av de mest nischade. Vi misstänker att FPV inte komma sälja i massor, för de flesta är förmodligen någon av Mavic-modellerna ett mer passande alternativ, men för en väldigt snäv målgrupp är det här ett efterlängtat tillskott i DJI:s utbud.

Positivt

  • Fantastisk flygupplevelse.
  • Kraftiga motorer.
  • Nästintill obefintligt lagg.
  • Riktigt trevlig, ny kontroll.
     

Negativt

  • Irriterande mjukvarustrul.
  • Headsetet är inte optimalt.
  • Hade velat ha alternativet se via app istället för via headset.

Deras senaste drönarmodell, DJI FPV, är däremot någonting helt annat. Här kastar vi bort den tillhörande appen och förflyttar istället gränssnittet till ett headset, eller goggles som DJI kallar det, där vi får se ut genom den tillhörande kameran. Inte bara headsetet är nytt, vi introduceras här till en ny kontroll som utformats för att kunna styras med en hand, och som är enklare att använda med ögonen upptagna i ett headset.

Bästa flygupplevelsen hittills

Innan vi börjar flyga tror vi först att vi ska uppleva det som obehagligt att inte kunna se drönaren i sin omgivning från marken, utan vara begränsade till headsetet. Till vår förvåning känns det om något tryggare och som om vi har mer kontroll över drönaren när vi får sitta i det virtuella framsätet. Den nya kontrollen låter oss peka och accelerera mot var vi tittar, och även det här känns väldigt intuitivt.

Kontroll

Svarstiden är tillräckligt kort för att vi inte ska få en laggig känsla, utan levererar en riktigt uppslukande upplevelse där det verkligen känns som om vi flyger med drönaren. Det finns några olika lägen att ställa in på headsetet, varav ett låter åskådare med egna headset följa med på turen. Beroende på vilken upplösning vi vill se i vårt headset kommer svarstiden förändras, men ska vi vara helt ärliga märker vi knappt någon skillnad vilken kvalitet vi streamar i och skulle därför rekommendera att köra på den lägre kvaliteten för lägsta svarstid.

Det ska sägas att den här upplevelsen blir övermäktig för flera av oss som testar DJI FPV, som regelbundet måste ta pauser för att återhämta sig från illamåendet. Headsetet må se biffigt ut, vilket gör oss lite besvikna när vi inser att inte ens batteriet är integrerat i själva klossen. Istället får vi koppla in ett externt batteri via usb som vi får ha i fickan under flygningen.

Headset
Det tillhörande headsetet är riktigt bekvämt och levererar en stabil feed utan lagg från DJI FPV.

Det här är inte enda aspekten som gör användandet av DJI FPV något bökig. Vi har aldrig testat en drönare med så mycket kringutrustning, och all den här utrustningen ska också uppdateras jämt och ständigt. FPV:s batteri håller för runt 20 minuters flygtid, vilket gör att man ogärna spenderar några av procenten på en mjukvaruuppdatering ute på fältet. Headsetets batteritid ligger enligt DJI på upp till 110 minuter, vi skulle säga att det är något kortare men det kan också bero på att vi testade DJI FPV under årets lite svalare månader.

Bekant kamera och maxade motorer

DJI FPV bjuder på mer nyheter än bara nya tillbehör, här får vi även massivt uppgraderade motorer med en maxhastighet på hela 140 km/h. Enligt de nya reglerna som kommit för drönare skulle DJI FPV klassas som C1 med en vikt på 795 gram. Maxhastigheten på 140 km/h är däremot betydligt högre än de 19 m/s som är tillåtna i klassen. Att den klassas som C1 innebär för övrigt att operatören enligt de nya reglerna måste ha ett drönarkörkort.

Det ska sägas att maxhastigheten enbart går att komma upp i under optimala förutsättningar i och i det så kallade manuella läget. I det här läget stängs alla sensorer av och vi är på helt egen hand med drönaren. Vi upplever att vi för det mesta tillbringar tid i Sport eller Normal-modet, där vi visserligen inte kommer upp i samma hastigheter men har några av säkerhetsfunktionerna kvar. Sanningen är att vi inte känner av hastigheterna på samma sätt med headsetet på, det är istället observatörer som skriker av fasa när vi bränner förbi i över 100-blås.

DJI FPV
DJI FPV:s kamera håller riktigt hög kvalitet, med upp till 4k-upplösning. Klicka här för att se i stort format.

Kameran kommer med specifikationer som bör räcka för de flesta filmentusiaster, med en 1/2,3 tums-sensor, upp till 4k-upplösning och 60 bilder i sekunden. Tyvärr kan bara kameran vinklas på en lodrät axel, för vågrät panorering behöver vi rotera hela drönaren.

Är DJI FPV rätt drönare för dig?

Vad är då syftet med DJI FPV och vem är den tänkta användaren? Vi ställde oss själva den frågan många gånger under testets gång och har kommit fram till att det finns två möjliga målgrupper som kan tänkas vara intresserade av den här drönaren. två förslag på målgrupp.

DJI FPV

Den första är faktiskt den användare som köper en drönare för underhållningsvärdet helt enkelt. Det var länge sedan vi hade så roligt när vi testade en drönare, eller pryl över huvud taget. Vi lär knappast vara de enda som någon gång drömt om att kunna flyga, och det här är så nära vi kommer i dag utan att utsätta oss för en större fara.

Det andra användningsområdet är lite mer praktiskt. För de filmskapare som använder drönare, men som känt sig begränsade av tidigare modellers hastighet, är DJI FPV drömmen. Här kan fotografen ta allt i egna händer, stänga av alla sensorer och susa fram genom luften enbart begränsad av sin egen förmåga. I och med att DJI inte har kompromissat med kamerakvaliteten kan resultatet bli spektakulärt i rätt händer.

DJI FPV

Fakta

Testad: Mars 2021
Tillverkare: DJI
Kamera: 12 MP 1/2,3 tums sensor.
Upplösning: Upp till 4k, 60 fps.
Mått: 255 x 312 x127 mm (med propellrar).
Vikt: Cirka 795 gram (inkl. batteri).
Batteritid: Upp till 20 min flygtid vid test. Headset cirka 80 min (110 min enligt DJI).
Sensorer: Nedåt, framåt.
Rek. pris: 14 490 kronor (paket inkl. drönare, headset och standardkontroll)
Pris: 14 490 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5