Testad produkt: Epos GTW 270 Hybrid
Pris: 2 149 kronor på Coolshop

Epos trådlösa GTW 270-lurar finns som ”vanlig” utgåva och i ”hybrid”-variant, varav den senare testas här. Utöver ett eget kompakt laddningsfodral levereras de även med en dongel av typ usb-c, för snabbare koppling till olika kompatibla enheter. Faktum är att Epos själva marknadsför just denna modell som kompatibel med Nintendo Switch, därmed är det den konsolen vi främst testat lurarna med. I princip fungerar lurarna dock med allt som har en usb c-ingång eller Bluetooth.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Epos GTW 270 Hybrid är snygga lurar, enkla att använda för bärbart spelande. De isolerar spelljud riktigt bra och bjuder också på superb ljudkvalitet. Lurarna är enkla att para med andra enheter, även de som saknar usb c-ingångar. Det enda negativa är just att de inte fungerar för kommunikation med andra spelare. För alla andra speltyper är de däremot guld värda.

Positivt

  • Enkla att använda
  • Bra ljud
  • Isolerar allt utanför

Negativt

  • Kostar som premiumlurar...
  • ...men erbjuder inte spelchatt

Design och komfort

Utseendemässigt påminner Epos-lurarna mycket om den sedvanliga in ear-luren: Något ovala men lagom i storlek (i förhållande till ett normalstort öra). De förvaras i en dosa som också agerar laddare, där fem ljusdioder indikerar lurarnas batteritid. Det är också här vi synkar lurarna till usb-dongeln och till andra bluetooth-kompatibla enheter, genom en stor och synlig knapp. Såväl lurar som dosa går i stilrena svarta och mörkgrå toner, så pass att de lätt kan förväxlas med ”vanliga” in ear-lurar för andra ändamål än just gaming.

Epos GTW 270 Hybrid

Väl i öronen sitter lurarna perfekt, men givetvis efter att vi experimenterat fritt mellan fyra par medföljande öronkuddar i varierade storlek. Denna detalj är viktig, särskilt om du tänkt bära GTW 270 utanför dess huvudsakliga område (som är spel). Under hela vår testperiod lossnade dessa enbart en gång och då till följd av en plötslig och hastig rörelse mitt i en promenad utomhus. Med andra ord sitter lurarna som de ska och märks knappt.

Funktioner

Vänsterluren är utrustad med en multifunktionell knapp som ska kontrollera paus- och spolfunktioner, men av någon anledning fungerar den enbart i Bluetooth-läget. Vi har ju såklart ingen användning av den i spel, men desto mer när vi kopplar ur dongeln för att använda lurarna med mobilen. Resultatet är att vi inte kan använda knappen för att hoppa mellan låtar på mobilen,om du inte synkar om lurarna (mellan Bluetooth och dongel) för varje enskild enhet.

Epos GTW 270 Hybrid
Foto: Raphael Cano FelixLösningen för alla enheter utan usb c-ingång, exempelvis Switch i stationärt läge.

För att använda lurarna med spelkonsoler räcker det med att plugga in dessa i valfri usb c-ingång. På Switch innebär det undersidan av konsolen (i bärbart läge). Det tar knappt ett par sekunder, sedan har vi ljud klart överlägset konsolens inbyggda högtalare. För stationärt läge finns en medföljande usb a-adapter med sladd och det är via denna du kopplar lurarna till andra enheter som saknar usb c-ingång (exempelvis Playstation 4). En fungerande lösning, om än inte särskilt estetisk.

Ljudkvalitet

Det främsta argumentet att införskaffa in ear-lurar till dina bärbara spel är såklart dess förmåga att bjuda på superb ljudkvalitet och samtidigt utestänga alla störande detaljer i din omgivning. Här lyckades GTW 270 mer än övertyga oss. Till att börja med hör vi enbart spelets ljud och inget annat. Och det gör under för exempelvis de kusliga och icke-välkomnande miljöerna i Dark Souls. Effekter som ekar i de trånga utrymmena, fiendernas grymtningar runt hörnen och vapenljud – allt känns närmare än någonsin. Trots Switch Lites annars minimala skärm.

Switch Lite och Epos GTW 270 Hybrid

Kvalitetsmässigt bjuder lurarna på en välbalanserad mix, där den kraftfulla basen glänser. Visserligen inte lika bra som dyrare och lyxigare headsets, men nära nog. Och tack vare dongelns inbyggda aptx-teknik har ljudet ingen fördröjning. Dessvärre rör det sig om enkelkanalöverföring via dongeln, vilket också betyder att du inte kan använda lurarna för att prata med andra medspelare.

M3 rekommenderar

I fallet med Switch finns det ett fåtal spel som påverkas, närmare bestämt de som inte använder sig av Nintendos applösning för kommunikation (Fortnite till exempel). Om du däremot enbart är ute efter en inlevelserik ljudupplevelse på din Switch, som inte är beroende av kommunikation med andra spelare, då är Epos GTW 270 Hybrid helt rätt väg att gå.


Specifikationer

Produkt: Epos GTW 270 Hybrid
Testad: Februari/mars 2021.
Tillverkare: Epos
Anslutningar: Usb c-dongel, Bluetooth
Systemkrav: Switch, Playstation 5, mobiltelefoner
Vikt enbart hörlurar: 13 gram 
Vikt inklusive laddningsdosa: 75 gram
Batteritid: 20 timmar 
Räckvidd: Upp till 15 meter.
Pris: 2 149 kronor hos Coolshop

Betyg: 4 av 5