Testad produkt: Marshall Mode II
Pris: Från 1 490 kronor hos Prisjakt

Marshall behöver väl ingen närmare presentation. Zound Industries, som genom licensavtal använder varumärket, har sedan ett gäng år serverat marknaden med både hörlurar och högtalare, samtliga med den omisskänneliga, klassiska Marshall-designen som för många oss symboliserar en enda sak – Rock'n'roll!

Betyg 3 av 5

Omdöme

Sett till ljudprestanda och utseende finns mindre att anmärka på, men med tanke på vissa funktionsmässiga brister och att aktiv brusreducering saknas känns prislappen väl saftigt. Tillhör du inte skaran av märkestrogna hardcore-fans, som utan att blinka är villiga att betala även för det ”statement” som varumärket faktiskt förmedlar, finns mer prisvärda alternativ.

Positivt

  • Bra ljud överlag, framför allt basåtergivningen
  • Smidigt format, bra passform
  • Cool design
  • Genomlyssningsfunktion

Negativt

  • Pris
  • Vissa kommunikationsproblem (iOS)
  • Saknas volymreglage
  • Ingen aktiv brusreducering

Design och konstruktion

Utseendemässigt följer Marshalls nya modell Mode II ett redan inarbetat formspråk. Syndigt svarta, relativt nätta till formen och med utsidan smyckat med ett Marshall ”M” i vitt. Snygga? Absolut, och gillar du den säregna designen sedan tidigare kommer du inte att bli besviken.

Marshall Mode II

För en optimal passform medföljer totalt fyra par örontoppar i olika storlekar. Och trots avsaknad av en kompletterande vinge eller bakre klack för en ännu effektivare fixering sitter hörlurarna riktigt bra efter att de ”skruvats” in i örongången.

Den tillhörande laddningsfodralet är sett till storleken riktigt smidigt. Fulladdat har det kapacitet att ladda hörlurarna upp till fyra gånger, vilket sammantaget ger en speltid upp till 25 timmar. 

Funktioner och användarupplevelse

Snäckorna utsida är touchkänsliga och används för att styra musik, aktivera genomlyssningsläget samt för uppspelningsenhetens eventuella röststyrning. Höger öronsnäcka för uppspelningsfunktioner, den vänstra för de två övriga. Valfri snäcka används för att besvara, avsluta samt avisa ett samtal.

Touchfunktionen upplever vi som relativt träffsäker och snabb, men vi saknar möjligheten att kunna justera volymen direkt via lurarna. Att tvingas plocka upp mobilen varje gång vi vill höja eller sänka volymen vid musikuppspelning eller i ett telefonsamtal är ett stort minus. 

Marshall Mode II

Den tillhörande appen är förvisso användarvänlig och överskådlig men tappar emellanåt kontakten med lurarna. Ingen katastrof, oftast behöver vi bara om starta om appen för att lösa problemet men helhetsintrycket får sig en liten törn varje gång det inträffar.

Den annars enkla appen används för att installera hörlurarna liksom för att uppdatera hörlurarna vid en eventuell ny firmware-version. Här hittar vi även en fembandsequalizer för att justera ljudbilden liksom tre snabbval för olika förinställda lägen. Funktionen ”Transparency” (som på vänster öronsnäcka aktiveras/avaktiveras med touchfunktionen) går här att justera, det vill säga ställa in hur mycket av omgivningsljudet som ska släppas igenom.  

Prestanda och ljudkvalitet

Vi gillar genomlyssningsläget som är riktigt användbart, framför allt i trafikerade områden eller när du vill samtala med någon utan att behöva plocka ur snäckorna. I övrigt är isoleringen riktigt bra och vi kan utan problem bära dem i timmar utan att de börjar trycka obehagligt i örongångarna. Samtalsljudet är riktigt bra och de dubbla mikrofonerna gör vad de ska och förmedlar ett klart och tydligt ljud till mottagaren.

Marshall Mode II

Ljudet vid musiklyssning får även det med beröm godkänt. Klart och detaljerat över hela registret – vi imponeras främst av basåtergivningen och 6 millimeter-elementens förmåga i de lägre frekvensomfånget. Nog så viktigt om du föredrar riktigt basintensiva spår – i djupa partier, där det i vissa modeller vi tidigare testat brustit rejält, har Marshall Mode II inga som helst problem.

Problematiskt är däremot kommunikationsproblemen mellan hörlurarna och uppspelningsenheten, i detta fall en iPhone. Titt som tätt fallerar det vilket yttrar sig i oregelbunden kontakt och uppspelningen börjar att glappa rejält. Men då vi inte noterar några som helst av dessa problem när vi byter till en Android-enhet får vi anta att detta är något som kommer att åtgärdas snarast med en uppdaterad firmware.

Specifikationer

Produkt: Mode II
Testad: mars 2021
Tillverkare: Marshall Headphones
Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz
IP-certifiering: IPX4
Batteritid: Upp till 5 timmar + 20 timmar med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.1
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 9,5 gram
Vikt laddningsdosa: 35 gram
Rek pris vid test: 1 995 kronor.
Rek pris: Från 1 490 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5