Testad produkt: JBL Live 650BTNC
Pris: Från 1 099 kronor hos Amazon Sverige

Nyligen lanserade JBL nya Live-serien som består av totalt fyra olika modeller och högst upp i näringskejdan huserar dessa Live 650BTNC, och tillika den enda i familjen med aktiv brusreducering. Vi testade nyligen modellen Live 500BT, en trevlig bekantskap och som förärades med högt betyg, så det är med andra ord en hel del förväntningar att leva upp till.

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Live 650BTNC är i vårt tycke ett par riktigt välljudande hörlurar i mellanprisklass med en del smarta och användningsbara funktioner. Batteritiden är klart godkänd och hörlurarna är bekväma även under en längre tid. Knappsatsen är emellertid lite plottrig och knapparna saknar tydliga markeringar. Brusreduceringen gör jobbet, men är inte justerbart och når inte upp till samma höga klass som i de bästa hörlurarna i testet. Priset har sjunkit rejält sedan testtillfället vilket gör att vi justerar upp betyget ett snäpp.

Positivt

  • Modern design
  • Bra aktiv brusreducering
  • Google Assistant

Negativt

  • Ej ställbar brusreducering
  • Plastig knappsast, lätt att trycka fel

Plastig knappsats drar ner helhetsintrycket

Live 650BTNC går att få i antingen svart, vitt eller blått utförande. Precis som övriga produkter i Live-serien är designen modern och det råder ingen tvekan om att det är en yngre målgrupp man har siktet inställt på. Kontruktionen är flexibel och vikbar. Passformen är fast och hörlurarna sitter på plats bra även vid hastiga rörelser. De är bekväma att bära, öronkuddarnas stoppning är mjuk och behaglig och vikten är relativt låg. Ett intessant resesällskap med andra ord.

JBL LIVE650BTNC

Samtliga fysiska kontroller är placerade på den nedre delen av höger kåpa: strömbrytaren högst upp följt av tre reglage – de yttre för volym och spårbyte, samt den i mitten för play/pause liksom för att svara på samt avsluta samtal med. Vidare finns här ingång för ljudkabeln följt av ytterligare två knappar – en för att aktivera bluetooth samt ANC-knappen med vilken du slår på eller stänger av den aktiva brusreduceringen. Precis som på syskonmodellen 500BT förmedlar knappsatsen en något plastig känsla och det är lätt att trycka fel.

JBL LIVE650BTNC

För att aktivera brusreduceringsfunktionen håller du in ANC-knappen i en sekund. Några olika lägen finns inte utan här är det antingen av eller på som gäller. I gengäld är den riktigt bra och filtrerar effektivt bort lågfrekvent brus, men faktiskt även en hel del mer högfrekvent oljud. Sammantaget anser vi att brusreduceringen klarar uppgiften galant men utan att nå upp till samma höga klass som i de bästa hörlurarna i testet. Vi saknar dessutom möjligheten att justera filtreringen, något som blir allt vanligare i nya modeller från vissa av konkurenterna.

Google Assistent alternativt Amazon Alexa

Live 650BTNC har inbyggd röstassistent, och denna funktion aktiveras genom att du håller fingret mot utsidan av vänster kåpa. Du väljer i appen huruvida det ska vara Google Assistent eller Amazon Alexa som ska aktiveras och funktionen fungerar riktigt bra.

Ljudet från 50-millimeterselementen är både fylligt och dynamiskt och utan direkta svagheter i någon del av frekvensomfånget. I den dedikerade appen finns ett antal förinställda ljudlägen liksom en equalizer med i stort sett obegränsade steg för att manuellt ställa in ljudet efter önskemål. Efter en hel del experimenterade blir ändå vår slutsats att det låter bäst utan några pålagda filter överhuvudtaget.

Specifikationer

Modell: Live 650BTNC
Testad: September 2019
Tillverkare: JBL
Anslutning: Bluetooth 4.2, 3,5 mm aux
Batteritid : 20 timmar (med ANC aktiverad), 230timmar utan ANC
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 260 gram
Rek. pris: 1 990 kronor
Pris: Från 1 099 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5