Testad produkt: Nitro-X Wireless
Pris: Från 1 749 kronor via Prisjakt

Men tillverkaren gödslar knappast marknaden med nya modeller och vi efterfrågade redan då både trådlösa- och brusreducerande hörlurar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Slutsatsen blir att komfort, bra batteritid och ett makalöst bra ljud som nästintill golvar oss, är de främsta köpargumenten för Nitro-X. Avsaknaden av en ställbar och effektivare brusreducering drar ner betyget en aning, men visst är det här överlag en intressant produkt med en attraktiv prislapp.

Positivt

  • Förstklassigt ljud (med ANC avslagen)
  • Bra batteritid
  • Användarvänlig knappsats

Negativt

  • Sämre ljud med ANC påslagen
  • Saknar dedikerad app
  • Brusreduceringen är inte justerbar
Men 2017 dök så en trådlös in ear-modell i form av Nitro-X upp och nu i somras lanserades dessa brusreducerade over ear-hörlurar, som något förvirrande bär samma modellnamn.
Nitro-X Wireless

När det gäller formfaktorn misstänker vi att Sound of Sweden inspirerats en hel del av Bose, och då har vi främst modellen QC35 i åtanke. Vore det inte för tillverkarnas olika logotyper på kåporna är det vid en hastig anblick svårt att skilja dem åt. Med det sagt kan vi med andra ord konstatera att de ser riktigt bra ut och likheterna sträcker sig längre än till bara utseendet.

De veckade öronkuddarna är precis lika bekväma och mjuka som de på Bose-hörlurarna och den stoppade huvudbygeln har ett lagom hårt tryck mot hjässan.

Användarvänligt och logiskt

I nederkant på den högra kåpan är samtliga funktionsknappar placerade. Ett avlångt reglage för att justera volymen samt byta spår, en knapp för att pausa och återuppta uppspelningen samt för att slå på/stänga av lurarna (liksom för att aktivera bluetooth), och slutligen en skjutbar variant för att aktivera och stänga av den aktiva brusreduceringen. Här finns även en ingång för den medföljande Supra-ljudkabeln (3,5 millimeter). Inga utsvävningar utan enkelt och användarvänligt.

Ljudprestanda är Nitro-X paradgren och det låter oförskämt bra oavsett vilken musikstil vi väljer. Återgivningen är både luftig och fyllig med en brutal närvarokänsla, som förmedlas framförallt från mellanregistret, och basåtergivningen är väl avvägd och balanserad. Sett enbart till lyssnarupplevelsen, via antingen kabel eller trådlöst samt utan den aktiva brusreduceringen påslagen, får Nitro-X med beröm godkänt.

Nitro-X Wireless

Brusreducering med vissa brister

Lika lustfyllt och inspirerande är det däremot inte när vi aktiverar brusreduceringen. Här noterar vi en skillnad i ljudet som förvanskas till något som kan liknas vid ”metalliskt”, eller burkigt till sin karaktär, och som tappar en hel del av den närvaro vi gillar så skarp med funktionen avstängd. Även basen förlorar en hel del tyngd och det tidigare breda registret känns plötsligt snävare.

Den aktiva brusreduceringen är inte heller ställbar och filtreringen av oönskat ljud är inte lika effektiv som i de klassledande hörlurarna från exempelvis Sony och Bose. Vidare adderas ett högfrekvent susande i bakgrunden, ett missljud som kan noteras i de flesta brusreducerande hörlurarna på marknaden men i detta fallet är det påtagligt. Att Sound by Sweden inte lyckas bättre här känns onekligen märkligt.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Nitro-X Wireless
Testad: September 2019
Tillverkare: Sound of Sweden
Anslutning: Bluetooth 5.0, 3,5 mm aux
Batteritid: Upp till 28 timmar (bluetooth/ANC aktiv)
Frekvensåtergivning: 20–20 000 Hz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 285 gram
Rek. pris: 1 889 kronor
Pris: Från 1 749 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5