Testad produkt: Arlo Essential Indoor Camera
Pris: 1 290 kronor på Kjell & Company

Arlo fortsätter att lansera kameror i sin nya Essential-serie. Vi har tidigare testat Arlo Essential Spotlight Camera och Arlo Essential Video Doorbell Wire-free. Nu är det dags för Arlo Essential Indoor Camera, vilket som namnet antyder är en renodlad inomhuskamera.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Arlo Essential Indoor Camera är en funktionsrik inomhuskamera med bra bildkvalitet och finesser som en fysisk linsblockerare. Men ett antal småbrister, abonnemangskrav för att kunna utnyttja alla funktioner fullt ut och en hög prislapp gör att betyget ändå blir medelmåttigt.

Positivt

  • Ingen hubb behövs
  • Lättinstallerad och lättanvänd
  • Bra bildkvalitet
  • Funktionrik

Negativt

  • Dyr
  • Abonnemang krävs för vissa funktioner
  • Ingen lokal lagring
  • Seg respons
Precis som tidigare Essential-kamerorna klarar sig Arlo Essential Indoor Camera utan hubb. Detta gör installationen lättare, men innebär också att lokal lagring av videoklippen saknas då Arlo Essential Indoor Camera inte är utrustad med plats för minneskort.

Det som gäller är alltså molnlagring och denna kräver att du skaffar ett abonnemang. Tre månader ingår gratis när du köper kameran, men sedan kostar det från 29 kronor per månad.

Vi har tidigare klagat på Arlos röriga abonnemang, så vi ska inte fördjupa oss mer i det här. Vi nöjer oss med att konstatera att det fortfarande är en smärre djungel och att ett abonnemang krävs inte bara för videolagring i molnet utan även för att få till gång till vissa funktioner.

Funktionsrik

Att installera Arlo Essential Indoor Camera är väldigt enkelt, appen som används är helt på svenska och väldigt lättanvänd och pedagogisk. Detta samtidigt som den (och Arlo Essential Indoor Camera) är mycket funktionsrik.

Du kan göra allt från att ställa in upplösning och ljusstyrka för kameran till att skapa aktivitetszoner för upptäckande av rörelse och vilken typ av notiser du ska få när rörelse upptäcks.

Extra glädjande är att Arlo Essential Indoor Camera även har varningar vid upptäckt av ljud, något som de flesta av konkurrenterna saknar.

En praktisk funktion är också den automatiska linsblockeringen, vilken gör att linsen täcks över fysiskt när du eller någon annan i familjen är hemma. Övervakningen går visserligen att stänga av i alla kameror, men den fysiska luckan som stängs gör det extra tydligt att ingenting faktiskt filmas.

Arlo Essential Indoor Camera
Arlo Essential Indoor Camera i dagsljus…
Arlo Essential Indoor Camera
...i lampljus...
Arlo Essential Indoor Camera
...och i mörker.

Bra bildkvalitet

Arlo Essential Indoor Camera har en upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter och en betraktningsvinkel på 130 grader diagonalt. Som väntat när det gäller en Arlo-kamera är bildkvaliteten bra, både i dagsljus som i lampljus eller mörker. Visserligen inte lika bra som i Arlos dyrare kameror, men i samma klass som de flesta av konkurrenternas kameror.

Däremot är responsen en liten besvikelse. Det handlar i och för sig bara om en fördröjning på några sekunder, både när du vill sätta igång ett liveströmmande från kameran eller när något sker framför kameran, men är ändå irriterade.

Det som slutligen hindrar Arlo Essential Indoor Camera från att få ett bättre betyg är prislappen. 1 290 kronor är visserligen billigare än de flesta andra kamerorna från Arlo (Essential Spotlight Camera kostar exempelvis 1 690 kronor styck), men det är ändå dyrare än många liknande kameror från konkurrenterna. Som testvinnande Ring Indoor Cam som bara kostar 700 kronor. Det gör att Arlo Essential Indoor Camera inte kan få mer än en trea i betyg.

Specifikationer

Testad: April 2021
Tillverkare/kontakt: Arlo, www.arlo.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1920 x 1080 bildpunkter
Bildvinkel: 130 grader diagonalt
Ljud: Högtalare och mikrofon
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring
Fri lagring: Tre månaders abonnemang ingår, sedan betalabonnemang
Abonnemangskostnad per månad: Från 29 kronor per månad
Färg: Vit eller svart
Mått: 5,2 x 4,9 x 11,3 centimeter.
Vikt: 122 gram.
Övrigt: Fungerar med Google Assistant och Amazon Alexa
Pris: 1 290 kronor på Kjell & Company

Betyg: 3 av 5

Arlo Essential Indoor Camera (VMC2040)

Bästa pris just nu: 1290 kr