Testad produkt: HP Omen Blast
Pris: 1 099 kronor hos HP Store

Mitt emellan HP:s billigare Pavilion-headsets och det modernare Omen Mindframe (som kyler ned dina öron via Frostcap-teknik) finns nya Omen Blast. Precis som de andra aktuella HP-lurarna är Omen Blast ett trådat alternativ som passar såväl konsoler som datorer genom att erbjuda både usb- och 3,5-sladdar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

För sitt pris är Omen Blast mer än godkända, särskilt med tanke på alla inställningar vi annars efterlyser från headsets i samma prisklass. Headsetet är riktigt bekvämt att bära under långa sessioner och mikrofonen kan med enkelhet skjutas in i de stora kåporna. Ljudet lämnar dock en del att önska. Framför allt basen, som inte lever upp till headsetets annars explosiva namn.

Positivt

  • Bekväma att bära
  • Många inställningar 

Negativt

  • Otillräcklig bas 
  • Saknar sidetone

Design och komfort

Det första som slår oss är den stilrena looken. HP Omen Blast kommer i helsvart skrud och allt från den metalliska ramen till kåporna flyter in i varandra rent estetiskt. Ramen är robust i sig och kompletteras även av ett höj- och sänkbart mittenparti. ”Mittbågen” är helt omgiven av mjukt gummi som känns riktigt bekvämt mot huvudet. Nästan så att de knappt känns av under våra spelsessioner.

Omen Blast
Foto: Raphael Cano Felix

Kåporna är av modell större och runda. Insidan är rymlig och dessutom täckt av samma typ av gummi som bågen. Trots att lurarna inte sitter supertajt mot örat gör de ändå ett bra jobb med att utesluta störande ljud, utan att för den delen åka av eller kännas lösa. Vi kan till och med röra oss relativt fritt tack vare de medföljande, långa sladdarna.

Funktioner

Den ena är av typ 3,5 millimeter som med enkelhet kopplas till alla prylar med en sådan utgång. För att få tillgång till alla funktioner måste du dock ansluta kabeln till den andra, längre sladden som kopplas in i datorn via usb. Utöver konverteringen av ljud som då sker, genom digital till analog-tekniken, får du då även tillgång till andra inställningar via Omen Gaming Hub-appen.

Omen Gaming Hub

Volymkontroll och andra tillhörande funktioner kontrolleras via en liten dosa i själva sladden. Efter att ha testat en hel del headsets med kontrollerna på själva kåporna, är det trevligt med ett litet och lättåtkomligt alternativ. Detta gäller även mikrofonen, som knappt syns i inskjutet läge. Att dra ut den sker relativt snabbt och trots att den är böjbar är kvaliteten bra. Även efter en hel del tids användande.  

Ljudkvalitet

Dessvärre är det i denna kategori som Omen Blast inte riktigt lever upp till sitt explosiva namn. Men först det positiva. Tidigare nämnda Omen Gaming Hub ger oss riktigt bra kontroll över eq-inställningarna. Programmet erbjuder ett stort urval av förinställda profiler att växla mellan, beroende på vad du gör för tillfället. Fps mode gjorde exempelvis stor skillnad i just fps, med fylliga effekter och ett (virtuellt) surround som gjorde det lätt att avgöra ljudets riktning.

Men tyvärr är maxnivåerna inte tillräckliga, vilket märks allra mest med basen. Trots en hel del trixande med eq-inställningarna fick vi aldrig till den som vi önskade, med visst undantag för ljud i mellanregistret. Ljudkvalitén i mikrofonen var desto bättre, men fortfarande inte exceptionell. Vi saknar dessutom sidetone-funktioner. Med det sagt är vi ändå nöjda med själva möjligheten att få tweeka en alldeles egen ljudprofil, något fler tillverkare borde ta efter oavsett prisklass.


Specifikationer

Produkt: HP Omen Blast
Testad: Februari/mars 2021.
Tillverkare: HP
Anslutningar: Usb, 3.5 mm
Systemkrav: PC (Omen Gaming Hub-programvara för inställningar), spelkonsoler 
Vikt: 390 gram 
Surround: Virtuell 7.1
Räckvidd: 2,5 meter  
Pris: 1 099 kronor hos HP Store

Betyg: 3 av 5