Testad produkt: Philips TAT8505
Pris: Från 2 397 kronor på Prisjakt

Philips TAT8505 skiljer sig utseendemässigt från de flesta andra true wireless-hörlurar vi testat senare tid. Istället för den vanliga utformningen med en liten utstickande ”pinne” (som Apples Airpods) är Philips TAT8505 rundare och tjockare utan några utstickande delar annat än den ”plupp” som stoppas in i hörselgången.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Philips TAT8505 har ett mycket bra ljud, bra brusreducering och lång batteritid. Med med en prislapp på 2 000 kronor och en rad små brister blir de ändå inte prisvärda.

Positivt

  • Mycket bra ljud.
  • Bra brusreducering.
  • Lång batteritid.

Negativt

  • Dyra.
  • Dålig telefonfunktion.
  • Relativt tunga.
  • Begränsade touchkontroller.
Det är ju förstås en smaksak och alla öron är mer eller mindre olika, men personligen gillade jag inte formen på Philips TAT8505. Jag hade svårt att få dem att sitta bekvämt och hade hela tiden känslan av att de skulle trilla ut ur öronen. Det medföljer också endast tre olika par ”pluppar”, vilket gör det svårare att hitta rätt passform.

Att de dessutom är relativt tunga gjorde inte saken bättre. Sex gram per hörlur kan ju tyckas vara lite, men jämfört med exempelvis nyligen testade 1More Pistonbuds är de hela 43% tyngre.

5 saker att tänka på när du väljer hörlurar

Dessutom är själva dosan också stor, klumpig och tung med en vikt på 60 gram utan hörlurarna. Återigen det låter inte mycket, men jämfört med 1More Pistonbuds dosa är den 71% tyngre. Det finns dock en fördel, då Philips TAT8505 har riktigt bra batteritid (upp till 24 timmar totalt med upp till sex timmar per laddning), men det går inte att komma ifrån att det också är störande osmidigt.

Philips TAT8505
Det medföljer bara tre olika par gummiproppar.

Mycket bra ljud

Touchkontollerna på Philips TAT8505 fungerar bra och är lagom känsliga. Däremot är de funktionsmässigt begränsade. Det går att starta/stoppa musiken, hoppa framåt i låtlistan, ta emot/avsluta samtal, växla mellan brusreducering på eller av samt starta röststyrning. Men funktioner för att hoppa bakåt i spellistan eller ändra volymen saknas.

Positivt är dock att Philips TAT8505 har en egen app där det bland annat går att kontrollera volymen, slå på/av brusreduceringen och styra inställningar för bas/diskant med mera. Tyvärr är appen bitvis väldigt seg och tappar till och från kontakten med hörlurarna.

Brusreduceringen fungerar för övrigt mycket bra, så bra som det går att önska av ett par true wireless-hörlurar. Ljudet är även det väldigt bra. Det är kraftfullt och fylligt i alla register, med en (för att vara ett par true wireless-lurar) riktigt tung bas och bra volym.

Tyvärr gäller detta bara vid lyssning på musik, poddar, ljudböcker eller liknande. Vid telefonsamtal är ljudkvaliteten riktigt dålig och mikrofonerna fungerar heller inte tillfredsställande. Personerna i andra änden vid våra testsamtal hade samtliga svårt att höra vad som sades, vare sig vi ringde ute på stan i en bullrig miljö eller i hemmets tysta vrå. Det var också väldigt hackigt och fyllt av störningar vid våra samtal.

Med tanke på en prislappen på 2 000 kronor och alla småbrister är det svårt att rekommendera Philips TAT8505, trots att både brusreduceringen och ljudet vid musiklyssnande håller högsta klass.

Specifikationer

Produkt: Philips TAT8505.
Testad: Mars 2021.
Tillverkare/kontakt: Philips, philips.se.
Anslutningar: Bluetooth 5.0.
Systemkrav: IOS eller Android.
Tillhörande app: Ja.
Aktiv brusreducering: Ja.
Handsfree-funktion: Ja.
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google assistant).
IP-certifiering: IPX4.
Färger: Svart.
Vikt (två hörlurar): 12 gram.
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 60 gram.
Storlek laddosa: 4,4 x 7,2 x 3,6 centimeter.
Batteritid bara musik totalt: 24 timmar,
Batteritid bara musik per laddning: 6 timmar.
Räckvidd: Upp till 10 meter.
Cirkapris: 2 000 kronor.
Pris: Från 2 397 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5